Znajdź swój przepis

Tartaletki ( babeczki ) z malinami i mascarpone – przepis

9 lipca, 2014

Przepis na te tarteletki (babeczki) z malinami zrodził się w mojej głowie po tym, jak kupiłam sporą ilość malin w pobliskim warzywniaku. Zazwyczaj w upały nie mam chęci stać i robić wymyślnych wypieków. Tartaletki są bardzo proste i bazują na kremie, w którym wykorzystałam dwa składniki. Biała czekolada i mascarpone połączone dają wspaniały, kremowy i bardzo słodki akcent w porównaniu z malinami. Ciasto kruche latem niestety potrafi nie wyjść, dlatego postanowiłam wykonać je w inny sposób. Zamiast zimnego masła dodajemy w temp. pokojowe, zagniatamy ciasto i w lodówce chłodzi się do odpowiedniej konsystencji. Rezultat: proste babeczki z malinami z delikatnym akcentem w postaci wiórków kokosowych. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

ILOŚĆ: ok. 15 tartaletek

  • 250 g mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 125 g masła, miękkiego
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżka śmietany lub jogurtu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 250 g serka mascarpone
  • 150 g białej czekolady

DODATKOWO:

  • ok. 150 g świeżych malin

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Następnie dodajemy sól, lekko roztrzepane jajko, śmietanę, cukier waniliowy oraz masło pokrojone w kostkę. Szybko wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na min. godzinę lub pół do zamrażarki. Foremki na tartaletki o śr. 6 cm wykładamy niewielką ilością ciasta. Warstwa surowego ciasta powinna być dosyć cienka i nie być gruba na bokach foremki. Przygotowane foremki nakłuwamy wszędzie widelcem i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Pieczemy w temp. 180 C przez 15-20 min do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia i dopiero wyciągamy z foremek.

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Serek mascarpone chwilę miksujemy, następnie dodajemy jeszcze płynną, ale nie gorącą czekoladę. Dokładnie miksujemy.

Maliny przekrawamy na pół, kilka zostawiamy całych do włożenia w środek.

Babeczki napełniamy kremem, dookoła układamy przepołowione maliny, na środku układając jedną całą. Postępujemy tak samo z wszystkimi. Opcjonalnie oprószamy cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Smacznego.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy na babeczki/ tartaletki.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Ciekawski says:

    A szklanka to ile?

  2. Babeczki wyszły pyszne :) Będę do nich wracać!

  3. Hej, czy ciasteczka powinnam zrobić dzień przed podaniem czy tego samego dnia w którym chce je podać ?

    1. aneta Autor says:

      same babeczki mozna wczesniej :)

  4. Czy można z tego przepisu zrobić jedną większą blaszkę?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  5. Natalia says:

    Witam,
    Mam pytanie odnośnie foremek. Mam foremki silikonowe. Czy je również natłuszczać?
    Pozdrawiam :)

    1. aneta Autor says:

      Nie ma takiej potrzeby :)

  6. a ja mam pytanie techniczne… foremki to natłuścić? pytam bo ja miałam problem z wyjęciem i połowa mi sie pokruszyła

    1. Ilovebake says:

      Tak jak w przepisie pisałam ja lekko natłuszczam :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x