Przepis na te tarteletki (babeczki) z malinami zrodził się w mojej głowie po tym, jak kupiłam sporą ilość malin w pobliskim warzywniaku. Zazwyczaj w upały nie mam chęci stać i robić wymyślnych wypieków. Tartaletki są bardzo proste i bazują na kremie, w którym wykorzystałam dwa składniki. Biała czekolada i mascarpone połączone dają wspaniały, kremowy i bardzo słodki akcent w porównaniu z malinami. Ciasto kruche latem niestety potrafi nie wyjść, dlatego postanowiłam wykonać je w inny sposób. Zamiast zimnego masła dodajemy w temp. pokojowe, zagniatamy ciasto i w lodówce chłodzi się do odpowiedniej konsystencji. Rezultat: proste babeczki z malinami z delikatnym akcentem w postaci wiórków kokosowych. Pozdrawiam.
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
ILOŚĆ: ok. 15 tartaletek
- 250 g mąki tortowej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 125 g masła, miękkiego
- 1 jajko
- 1 płaska łyżka śmietany lub jogurtu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM:
- 250 g serka mascarpone
- 150 g białej czekolady
DODATKOWO:
- ok. 150 g świeżych malin
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Następnie dodajemy sól, lekko roztrzepane jajko, śmietanę, cukier waniliowy oraz masło pokrojone w kostkę. Szybko wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na min. godzinę lub pół do zamrażarki. Foremki na tartaletki o śr. 6 cm wykładamy niewielką ilością ciasta. Warstwa surowego ciasta powinna być dosyć cienka i nie być gruba na bokach foremki. Przygotowane foremki nakłuwamy wszędzie widelcem i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Pieczemy w temp. 180 C przez 15-20 min do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia i dopiero wyciągamy z foremek.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Serek mascarpone chwilę miksujemy, następnie dodajemy jeszcze płynną, ale nie gorącą czekoladę. Dokładnie miksujemy.
Maliny przekrawamy na pół, kilka zostawiamy całych do włożenia w środek.
Babeczki napełniamy kremem, dookoła układamy przepołowione maliny, na środku układając jedną całą. Postępujemy tak samo z wszystkimi. Opcjonalnie oprószamy cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Smacznego.
TUTAJ znajdziesz inne przepisy na babeczki/ tartaletki.
A szklanka to ile?
250 ml :)
Babeczki wyszły pyszne :) Będę do nich wracać!
Hej, czy ciasteczka powinnam zrobić dzień przed podaniem czy tego samego dnia w którym chce je podać ?
same babeczki mozna wczesniej :)
Czy można z tego przepisu zrobić jedną większą blaszkę?
tak :)
Witam,
Mam pytanie odnośnie foremek. Mam foremki silikonowe. Czy je również natłuszczać?
Pozdrawiam :)
Nie ma takiej potrzeby :)
a ja mam pytanie techniczne… foremki to natłuścić? pytam bo ja miałam problem z wyjęciem i połowa mi sie pokruszyła
Tak jak w przepisie pisałam ja lekko natłuszczam :)