Babka cytrynowa idealna na świąteczny stół wielkanocny. Lekka, puszysta i wilgotna z cytrynowym akcentem. Bardzo prosty i szybki przepis.
Babka długo zachowuje świeżość i spokojnie może być pieczona nawet na 2 -3 dni przed świętami. Wierzch można oprószyć cukrem pudrem, oblać lukrem lub śmietanką wymieszaną z kajmakiem.
Ciasto ma lekko piaskową konsystencję, maślaną o niesamowicie delikatnym smaku.
Idealna babka na Wielkanoc.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
BABKA CYTRYNOWA
SKŁADNIKI:
- 4 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 szklanka mąki tortowej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g roztopionego masła
- skórka otarta z 2 cytryn
- sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny
- szczypta soli
LUKIER
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżki wody
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą lub kaszką manną.
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Jajka razem z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli miksujemy na puszystą i gęstą masę (ok. 8 – 10 minut). Następnie zmniejszamy obroty miksera i wlewamy powoli roztopione i ostudzone masło, sok z cytryny oraz skórkę. Na koniec dodajemy suche składniki i chwilkę miksujemy do połączenia. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 45 – 50 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy w formie, następnie powoli wyciągamy i oblewamy lukrem. Cukier puder przesiewamy do miseczki i mieszamy z sokiem z cytryny oraz wodą. Powinien powstać gęsty i zarazem płynny lukier. Oblewamy wierzch i dekorujemy skórką kandyzowaną z pomarańczy lub skórką startą z cytryny.