Znajdź swój przepis

Babka cytrynowa

19 marca, 2024

Babka cytrynowa idealna na świąteczny stół wielkanocny. Lekka, puszysta i wilgotna z cytrynowym akcentem. Bardzo prosty i szybki przepis.

Babka długo zachowuje świeżość i spokojnie może być pieczona nawet na 2 -3 dni przed świętami. Wierzch można oprószyć cukrem pudrem, oblać lukrem lub śmietanką wymieszaną z kajmakiem.

Ciasto ma lekko piaskową konsystencję, maślaną o niesamowicie delikatnym smaku.

Idealna babka na Wielkanoc.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

BABKA JOGURTOWA Z LUKREM

ŚMIETANKOWA BABKA CZEKOLADOWA

BABKA PIASKOWA DWUKOLOROWA

Babka cytrynowa

BABKA CYTRYNOWA

SKŁADNIKI:

  • 4 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g roztopionego masła
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny
  • szczypta soli

LUKIER

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżki wody

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą lub kaszką manną.

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Jajka razem z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli miksujemy na puszystą i gęstą masę (ok. 8 – 10 minut). Następnie zmniejszamy obroty miksera i wlewamy powoli roztopione i ostudzone masło, sok z cytryny oraz skórkę. Na koniec dodajemy suche składniki i chwilkę miksujemy do połączenia. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 45 – 50 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy w formie, następnie powoli wyciągamy i oblewamy lukrem. Cukier puder przesiewamy do miseczki i mieszamy z sokiem z cytryny oraz wodą. Powinien powstać gęsty i zarazem płynny lukier. Oblewamy wierzch i dekorujemy skórką kandyzowaną z pomarańczy lub skórką startą z cytryny.

Babka cytrynowa
Babka cytrynowa

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x