Znajdź swój przepis

Śmietankowa babka czekoladowa

1 kwietnia, 2021

Śmietankowa babka czekoladowa z dodatkiem kwaśnej śmietany i polewą czekoladową. Wilgotna, treściwa i mocno czekoladowa babka, która będzie idealna na wielkanocny stół.

Śmietankowa babka czekoladowa jest bardzo prosta w wykonaniu i można ją wykonać kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce.

Do środka babki możesz dodać również kawałki czekolady, posiekane orzechy włoskie lub suszoną żurawinę, wcześniej namoczoną i odsączoną.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki.

babka czekoladowa

ŚMIETANKOWA BABKA CZEKOLADOWA

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka cukru
  • 225 g masła, temp. pokojowa
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 2 jajka, duże
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%, temp. pokojowa
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych

Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą lub kaszką manną. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, sodą i cukrem do miski. Do rondelka przekładamy masło, wlewamy wodę i dodajemy kakao, wanilię oraz sól. Podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do lekkiego wystudzenia. Połowę masy dodajemy do suchych składników i mieszamy (ciasto będzie mocno gęste). Następnie dodajemy drugą część masy i ponownie mieszamy tylko do połączenia. Dodajemy po jednym jajku i mieszamy. Na koniec mieszamy z kwaśną śmietaną tylko do połączenia składników. Przekładamy ciasto do formy i pieczemy w temp. 180 C przez około 45-50 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy w formie na 30 minut, następnie wyjmujemy delikatnie.
Śmietankę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Wylewamy na wystudzoną babkę i dekorujemy płatkami migdałowymi (można wcześniej lekko uprażyć).

babka czekoladowa

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Mam śmietanę 18%- taką do zupy. Nadaje się do babki?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  2. A czy śmietanę można zamienić na serek śmietankowy naturalny?

    1. aneta Autor says:

      W tym przepisie lepiej nie zmieniac.

    2. Ok, dziękuję ????

  3. Czy wodę można zamienić na kawę?

    1. aneta Autor says:

      Tak :)

  4. Czy koniecznie trzeba dodawać sodę?

    1. aneta Autor says:

      tak, jesli jest w przepisie

  5. Czy babka bardzo urośnie?
    Mam tortownicę o średnicy 22cm i nie wiem ile ciasta mogę wlać aby ciasto nie zalało piekarnika

    1. aneta Autor says:

      do tego przepisu będzie za mała

  6. Witam. Jaką pojemność lub wymiary ma forma na babkę?

    1. aneta Autor says:

      standardowa okolo 24 cm srednicy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x