Kolejny sezonowy wypiek , który uprzyjemni nam letni czas. Rolada z bitą śmietaną i malinami jest jednym z prostszych wypieków, lekka, idealnie kremowa i ten smak owoców. Nie ma o czym więcej pisać tylko piec i jeść.
ROLADA Z BITĄ ŚMIETANĄ I MALINAMI
SKŁADNIKI:
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego 16 g
SKŁADNIKI NA MASĘ:
- 400 g malin
- 150 ml śmietany kremówki 30%
- 2 łyżki żelatyny
- 1/3 szklanki cukru
Białka oddzielamy do żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy po jednym żółtku i mąki wymieszane z proszkiem. Blachę o wymiarach 25 x 35 cm smarujemy lekko olejem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy i wstawiamy do piekarnika na 8 min., pieczemy w temp. 190 C. W czacie pieczenia przygotowujemy ściereczkę i posypujemy ją cukrem waniliowym. Po upieczeniu ciasto przekładamy na ściereczkę, delikatnie odrywamy papier do pieczenia. Ciasto zwijamy razem ze ściereczką jak roladę. Pozostawiamy do wystudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, ok. ¼ szklanki. Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier oraz stopniowo żelatynę. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy maliny, przez chwile miksujemy. Masę wstawiamy do lodówki lub zamrażarki, aby stężała, ale dała się rozsmarować na cieście. Roladę rozwijamy z ręczniczka i smarujemy masą, zwijamy i ponownie wstawiamy do lodówki na min. 2 godz. Smacznego.
Dlaczego gdy dodaje żelatynę w śmietanie robią mi się grudki ?