Przepyszne rogaliki z makiem, które możemy podawać w okresie przedświątecznym. Rogaliki drożdżowe oraz słodka masa makowa wewnątrz tworzą pyszne połączenie idealne w okresie zimowym. Jeśli nie masz możliwości wykonania masy makowej w domu możesz zastąpić ją gotową ze sklepu.
Rogaliki drożdżowe są delikatne, puszyste i najlepiej zjeść je tego samego dnia, w którym je wypiekaliśmy. Jeśli mieć je świeże następnego dnia możesz je zamrozić i wyciągnąć na kilka godzin przed jedzeniem.
Mak przepuściłam przez maszynkę trzykrotnie i dodałam rodzynki oraz żurawinę, to jedno z moich ulubionych połączeń. Masa makowa podczas pieczenia nie wypływa i fajnie trzyma się w środku rogalika.
Trójkąty z ciasta przed zawijaniem można lekko naciąć od szerszej części. W ten sposób ładniej będą się rolować, przypomina to składnie rogalika Świętomarcińskiego.
Rogaliki z makiem są leciutkie, pyszne, słodkie i rewelacyjnie smakują. Świetny pomysł na grudniowe wypieki. Można je podawać z cukrem pudrem lub polane lukrem.
TUTAJ znajdziesz inne przepisy z makiem.
ROGALIKI Z MAKIEM
SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE:
ILOŚĆ:2 blaszki rogalików
- 1 szklanka mleka, ciepłego
- 30 g drożdży świeżych lub 11 g suchych
- 4 1/2 szklanki mąki tortowej
- 3 jajka
- 50 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki oleju
SKŁADNIKI NA MASĘ MAKOWĄ:
- 200 g maku suchego
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżka miodu
- 2 białka
- 1 łyżeczka olejku migdałowego
- ok. 100 g bakalii (rodzynki, orzechy, żurawina suszona)
DODATKOWO:
- 1 jajko wymieszane z łyżką mleka do posmarowania wierzchu
- cukier puder lub lukier
* szklanka o pojemności 250 ml
ROGALIKI ZE ŚWIEŻYMI DROŻDŻAMI
W
1/2
szklanki
mleka
rozpuszczamy
świeże
drożdże,
dodajemy
łyżkę
cukru
oraz
łyżeczkę
mąki.
Odstawiamy
w
ciepłe
miejsce
do
wyrośnięcia
zaczynu
(ok.
15
min).
Mąkę
przesiewamy
do
dużej
miski,
dodajemy
lekko
roztrzepane
jajka,
pozostały
cukier,
cukier
waniliowy,
resztę
mleka
oraz
wyrośnięty
zaczyn.
Chwilę
mieszamy,
następnie
dodajemy
miękkie
masło
i
wyrabiamy,
aż
będzie
jednolite
(ciasto
na
początku
się
rozwarstwi,
ale
wyrabiaj
dalej).
Na
koniec
dodajemy
olej
i
ponownie
wyrabiamy.
Miskę
z
ciastem
owijamy
folią
spożywczą
i
zostawiamy
w
ciepłym
miejscu
na
ok.
1-1,5
godz
do
podwojenia
objętości.
ROGALIKI Z SUCHYMI DROŻDŻAMI
Mąkę przesiewamy, dodajemy roztrzepane lekko jajka, cukry, drożdże suche, oraz ciepłe mleko. Chwilę mieszamy, następnie dodajemy miękkie masło i wyrabiamy, aż będzie gładkie. Na koniec dodajemy olej i ponownie wyrabiamy. Miskę z ciastem owijamy folią spożywczą i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 1-1,5 godz do podwojenia objętości.
————————
Mak
zalewamy
gorącą
wodą
lekko
ponad
poziom.
Zostawiamy
do
wystudzenia,
następnie
odsączamy
z
nadmiaru
wody
i
mielimy
trzykrotnie.
Dodajemy
cukier,
miód,
olejek,
białka
oraz
bakalie.
Wszystko
razem
mieszamy.
Napuszone
ciasto
przekładamy
na
oprószoną
mąką
stolnicę.
Dzielimy
na
dwie
części
i
wałkujemy
na
kształt
dosyć
dużego
koła.
Wycinamy
za
pomocą
noża
trójkąty.
Nakładamy
po
łyżeczce
masy
makowej
i
zwijamy
od
szerszej
ku
węższej
części.
Gotowe
rogaliki
przekładamy
na
blaszkę
wyłożoną
papierem
do
pieczenia.
Przykrywamy
folia
i
zostawiamy
na
15
min.
Przed
pieczeniem
smarujemy
jajkiem
wymieszanym
z
mlekiem.
Pieczemy
w
temp.
180
C
przez
ok.
20-25
min
do
zarumienienia
skórki.
Jeszcze
ciepłe
oprószamy
pudrem
lub
polewamy
lukrem.
Komentarze