Przepyszne rogaliki z makiem, które możemy podawać w okresie przedświątecznym. Rogaliki drożdżowe oraz słodka masa makowa wewnątrz tworzą pyszne połączenie idealne w okresie zimowym. Jeśli nie masz możliwości wykonania masy makowej w domu możesz zastąpić ją gotową ze sklepu.
Rogaliki drożdżowe są delikatne, puszyste i najlepiej zjeść je tego samego dnia, w którym je wypiekaliśmy. Jeśli mieć je świeże następnego dnia możesz je zamrozić i wyciągnąć na kilka godzin przed jedzeniem.
Mak przepuściłam przez maszynkę trzykrotnie i dodałam rodzynki oraz żurawinę, to jedno z moich ulubionych połączeń. Masa makowa podczas pieczenia nie wypływa i fajnie trzyma się w środku rogalika.
Trójkąty z ciasta przed zawijaniem można lekko naciąć od szerszej części. W ten sposób ładniej będą się rolować, przypomina to składnie rogalika Świętomarcińskiego.
Rogaliki z makiem są leciutkie, pyszne, słodkie i rewelacyjnie smakują. Świetny pomysł na grudniowe wypieki. Można je podawać z cukrem pudrem lub polane lukrem.
TUTAJ znajdziesz inne przepisy z makiem.
ROGALIKI Z MAKIEM
SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE:
ILOŚĆ:2 blaszki rogalików
- 1 szklanka mleka, ciepłego
- 30 g drożdży świeżych lub 11 g suchych
- 4 1/2 szklanki mąki tortowej
- 3 jajka
- 50 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki oleju
SKŁADNIKI NA MASĘ MAKOWĄ:
- 200 g maku suchego
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżka miodu
- 2 białka
- 1 łyżeczka olejku migdałowego
- ok. 100 g bakalii (rodzynki, orzechy, żurawina suszona)
DODATKOWO:
- 1 jajko wymieszane z łyżką mleka do posmarowania wierzchu
- cukier puder lub lukier
* szklanka o pojemności 250 ml
ROGALIKI ZE ŚWIEŻYMI DROŻDŻAMI
W 1/2 szklanki mleka rozpuszczamy świeże drożdże, dodajemy łyżkę cukru oraz łyżeczkę mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia zaczynu (ok. 15 min).
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy lekko roztrzepane jajka, pozostały cukier, cukier waniliowy, resztę mleka oraz wyrośnięty zaczyn. Chwilę mieszamy, następnie dodajemy miękkie masło i wyrabiamy, aż będzie jednolite (ciasto na początku się rozwarstwi, ale wyrabiaj dalej). Na koniec dodajemy olej i ponownie wyrabiamy. Miskę z ciastem owijamy folią spożywczą i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 1-1,5 godz do podwojenia objętości.
ROGALIKI Z SUCHYMI DROŻDŻAMI
Mąkę przesiewamy, dodajemy roztrzepane lekko jajka, cukry, drożdże suche, oraz ciepłe mleko. Chwilę mieszamy, następnie dodajemy miękkie masło i wyrabiamy, aż będzie gładkie. Na koniec dodajemy olej i ponownie wyrabiamy. Miskę z ciastem owijamy folią spożywczą i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 1-1,5 godz do podwojenia objętości.
————————
Mak zalewamy gorącą wodą lekko ponad poziom. Zostawiamy do wystudzenia, następnie odsączamy z nadmiaru wody i mielimy trzykrotnie. Dodajemy cukier, miód, olejek, białka oraz bakalie. Wszystko razem mieszamy.
Napuszone ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę. Dzielimy na dwie części i wałkujemy na kształt dosyć dużego koła. Wycinamy za pomocą noża trójkąty. Nakładamy po łyżeczce masy makowej i zwijamy od szerszej ku węższej części. Gotowe rogaliki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy folia i zostawiamy na 15 min. Przed pieczeniem smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 20-25 min do zarumienienia skórki. Jeszcze ciepłe oprószamy pudrem lub polewamy lukrem.