Ciasto z bananami oraz kremem na bazie serka śmietankowego i galaretki. Mocno bananowe, słodkie z nutą cytrynową. Gorzka czekolada połączoną z kremówką i polana na wierzch tworzy fajny kontrast z ciastem bananowym. Do ciasta dodajemy dosyć dużą ilość bananów przez co smak jest intensywny i ma cudowny aromat.
Krem jest bardzo prosty i nie ma mowy o tym, że coś się nie uda. Wystarczy połączyć serek śmietankowy z galaretką. Pyszny i szybki sposób na przełożenie ciasta. Smak jest śmietankowo-cytrynowy. Dodatkowo dodajemy plasterki banana, aby zaznaczyć w kremie jego smak.
Ciasto, aby nabrało w pełni smaku musi poleżeć kilka godzin w lodówce, a według mnie najlepiej smakuje następnego dnia.
Ciasto z bananami to propozycja dla osób, które uwielbiają banany i zarazem ciasta przekładane masą.
Ciasto z bananami w swojej strukturze nie należy do leciutkich, raczej jest dosyć ciężkie, ale krem go równoważy i nadaje lżejszej konsystencji. Polecam bo jest naprawdę smaczne.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO Z BANANAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO BANANOWE:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 120 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
- 3/4 szklanki cukru
- 4 banany
- 3 jajka
- 4 łyżki mleka, gorącego
SKŁADNIKI NA KREM:
- 300 g serka śmietankowego np. Philadelphia
- 2 galaretki cytrynowe
- 500 ml gorącej wody
- 1 banan, duży
SKŁADNIKI NA PONCZ:
- 1/2 szklanki herbaty, mocnej
- 50 ml rumu
- 1 łyżka cukru pudru
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 70 g gorzkiej czekolady
- 70 ml śmietanki kremówki
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem. Masło chwilę miksujemy następnie dodajemy cukier i ponownie miksujemy na tzw. puch. Następnie dodajemy po jednym jajku. Banany rozdrabiamy widelcem lub malakserem. Do gorącego mleka dodajemy sodę, która powinna znacznie się spienić. Do masła dodajemy cały czas miksując naprzemiennie suche składniki, banany oraz sodę. Formę o wym. 18×29 cm lub lekko większą smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 170 C przez ok. 35-40 min do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia, następnie przekrawamy na dwie części.
Galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie wkładamy do lodówki do lekkiego stężenia. Serek kremowy chwilę miksujemy następnie cały czas miksując powoli wlewamy galaretkę. Powstałą masę wkładamy na chwilę do lodówki (masa dosyć szybko tężeje).
Jeden blat ciastka układamy w formie i nasączamy ponczem. Wykładamy połowę mocno tężejącej masy i układamy plasterki banana, wylewamy pozostałą część. Przykrywamy drugim blatem i nasączamy. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Kremówkę mocno podgrzewamy, dodajemy czekoladę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Wylewamy równomiernie na ciasto i zostawiamy do stężenia.
trudne to ciasto. w zasadzie wyszedł zakalec :(
dzisiaj zrobilam, dla kogos kto uwielbia banany wysmienite ciasto, robi sie do tego bardzo latwo!
witam czy chodzi o serek kanapkowy smietankowy czy homogenizowany
Taki kanapkowy smietankowy :)
Witam mam pytanie czy serek może być maskarpone?
polecam Ci wykonać na zwykłym śmietankowym
Mam jeszcze takie pytanie, to mleko z sodą ma być wystudzone później zanim się je doda do ciasta?
moje bylo lekko cieple
Dziękuję za odpowiedź ;)
Wygląda smakowicie :) Ładny kolor tego samego ciasta bananowego wychodzi.
Hmm „Do gorącego mleka dodajemy, która powinna znacznie się spienić.” co dodajemy? :P
juz poprawione :)