Szybkie ciasto z borówkami o niesamowicie lekkiej i puszystej konsystencji. Słodziutkie, piaskowe z soczystą warstwą owoców.
Przepis jest bardzo prosty i wystarczy kilka składników. Wierzch ciasta możesz oblać polewą z lekką nutką cytryny lub oprószyć cukrem pudrem.
Niesamowicie delikatna konsystencja ciasta, dzięki dodaniu pół na pół mąki tortowej i mąki ziemniaczanej. Góra to słodkie ciasto, a dół do soczysta warstwa owoców.
Cudownie smakuje jeszcze lekko ciepłe ze szklanką zimnego mleka.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
TARTA Z BORÓWKAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ
CIASTO MARCHEWKOWE Z BORÓWKAMI
SZYBKIE CIASTO Z BORÓWKAMI
SKŁADNIKI:
- 1 i 1/4 szklanki borówek + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 150 g masła o temp. pokojowej
- 130 g cukru
- 3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 100 g mąki tortowej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml
Formę o wymiarach 12 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Borówki myjemy, osuszamy i oprószamy mąką ziemniaczaną. Masło o temp. pokojowej miksujemy przez ok. 5 minut, następnie dodajemy cukier i miksujemy dalej ok. 2 minuty. Dodajemy po jednym żółtku i chwilkę miksujemy do połączenia. Dalej dodajemy wprost do masy przesianą mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i miksujemy na niskich obrotach tylko do połączenia.
Białka razem ze szczyptą soli miksujemy na sztywną piankę. Dodajemy do ciasta i chwilkę miksujemy. Na koniec wrzucamy borówki i mieszamy łyżką. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka.
Jak piec to ciasto termoobieg czy góra-doł
Góra – dół :)