Znajdź swój przepis

Szybkie ciasto z borówkami

8 sierpnia, 2023

Szybkie ciasto z borówkami o niesamowicie lekkiej i puszystej konsystencji. Słodziutkie, piaskowe z soczystą warstwą owoców.

Przepis jest bardzo prosty i wystarczy kilka składników. Wierzch ciasta możesz oblać polewą z lekką nutką cytryny lub oprószyć cukrem pudrem.

Niesamowicie delikatna konsystencja ciasta, dzięki dodaniu pół na pół mąki tortowej i mąki ziemniaczanej. Góra to słodkie ciasto, a dół do soczysta warstwa owoców.

Cudownie smakuje jeszcze lekko ciepłe ze szklanką zimnego mleka.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

REKLAMA:

MUFFINKI Z BORÓWKAMI

TARTA Z BORÓWKAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

CIASTO MARCHEWKOWE Z BORÓWKAMI

ciasto z borówkami

SZYBKIE CIASTO Z BORÓWKAMI

SKŁADNIKI:

  • 1 i 1/4 szklanki borówek + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 150 g masła o temp. pokojowej
  • 130 g cukru
  • 3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 100 g mąki tortowej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

REKLAMA:

1 szklanka = 250 ml

Formę o wymiarach 12 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Borówki myjemy, osuszamy i oprószamy mąką ziemniaczaną. Masło o temp. pokojowej miksujemy przez ok. 5 minut, następnie dodajemy cukier i miksujemy dalej ok. 2 minuty. Dodajemy po jednym żółtku i chwilkę miksujemy do połączenia. Dalej dodajemy wprost do masy przesianą mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i miksujemy na niskich obrotach tylko do połączenia.
Białka razem ze szczyptą soli miksujemy na sztywną piankę. Dodajemy do ciasta i chwilkę miksujemy. Na koniec wrzucamy borówki i mieszamy łyżką. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka.

szybkie ciasto z borówkami
szybkie ciasto z borówkami
 ciasto z borówkami

Dołącz do dyskusji

  1. Jak piec to ciasto termoobieg czy góra-doł

    1. Góra – dół :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij