Znajdź swój przepis

Chcesz nauczyć się gotować? 10 przyborów, których nie może zabraknąć w Twojej kuchni!

7 sierpnia, 2023

Nadszedł ten moment w Twoim życiu, gdy chcesz wreszcie nauczyć się gotować? To mnóstwo frajdy i ważna umiejętność, która może przydać się w różnych sytuacjach. Jeżeli nie wiesz, od czego zacząć kompletowanie wyposażenia, sprawdź nasze propozycje na 10 przyborów, których nie może zabraknąć w Twojej kuchni!

  • Podstawowe naczynia – zestaw garnków

Nie da się przygotować jakiejkolwiek potrawy bez przynajmniej jednego garnka. Oczywiście, jeżeli dysponujesz bardzo ograniczonym budżetem, na początek kup dwa podstawowe – jeden większy, o pojemności przynajmniej 5 litrów, drugi nieco mniejszy. W przypadku gotowania niektórych potraw konieczne może bowiem okazać się wykorzystanie więcej, niż jednego garnka.

Czujesz, że gotowanie stanie się Twoją pasją? Zainwestuj w dobrej klasy zestaw garnków. W takim komplecie znajdziesz kilka różnych rozmiarów naczyń, co ułatwi Ci przygotowywanie nawet bardziej złożonych potraw!

  • Jedna, ale dobra i uniwersalna patelnia

Z patelnią jest podobnie, jak ze wspomnianymi wyżej garnkami. Nie musisz kupować od razu kilku modeli o różnych średnicach. Zamiast tego lepiej wybierz jedną, ale nawet droższą, za to solidniejszą i uniwersalną.

Na początek powinna wystarczyć patelnia o średnicy do 28 centymetrów. Wybierz taką, która ma w zestawie pokrywkę – z pewnością bardzo przyda się podczas duszenia mięsa. Dobrze jest wybrać do tego model pokryty powłoką nieprzywierającą. Dzięki niej ograniczysz użycie tłuszczu do smażenia i unikniesz przypalania jedzenia.

  • Naczynie do piekarnika – ceramiczne lub żaroodporne

Uczysz się gotowania? Przygotowywanie różnego rodzaju zapiekanek może okazać się doskonałym treningiem na początek! Przede wszystkim możesz niemal w nieograniczony sposób mieszać ze sobą składniki, a do tego większość potraw tego rodzaju przygotowuje się niemal sama!

Do przygotowania zapiekanki wykorzystaj żaroodporne naczynie. Najczęściej takie wyposażenie dostępne jest w zestawie z pasującą pokrywą, która chroni zapiekane składniki przed nadmiernym wysuszeniem. Alternatywą dla naczyń żaroodpornych są ceramiczne naczynia.

  • Blachy do pieczenia w kilku rozmiarach

Nauka gotowania to również zdobywanie umiejętności… pieczenia słodkich wypieków! Przygotowanie sernika, babeczek, jabłecznika czy piernika nie musi być trudne. Grunt, to zadbać o dobór najlepszych składników oraz odpowiednich akcesoriów do pieczenia

W Twojej kuchni nie powinno zatem zabraknąć kilku foremek do ciasta. Warto przede wszystkim zaopatrzyć się w okrągłą tortownicę, blaszkę do babek oraz kwadratową lub prostokątną, płaską formę. Babeczki możesz natomiast wypiekać w jednorazowych, papierowych papilotkach.

Szeroki wybór naczyń do pieczenia (i nie tylko) dostępny jest w ofercie https://kitchenstore.pl/pl/c/Pieczenie/17 

  • Solidne noże

Nie ma nic gorszego, niż nóż o kiepskim ostrzu, za pomocą którego nie da się porządnie poszatkować warzyw czy pokroić mięsa. Dobrej klasy nóż zachowuje ostrość przez długi czas użytkowania, ma także wygodną rękojeść. Jest też odpowiednio wyważony, dzięki czemu ręka nie męczy się w trakcie jego używania.

  • Mikser

Mikser elektryczny jest urządzeniem wyjątkowo przydatnym w kuchni. Przyspiesza wiele procesów związanych z obróbką żywności. To niezastąpiony sprzęt, jeśli często pieczesz ciasta. 

Na początek wybierz mikser o średniej lub dużej mocy. Zamiast modelu z wbudowaną misą lepiej zdecyduj się na takie urządzenie, które w zestawie ma kilka wariantów mieszadeł. 

  • Wysoka miska

Możesz się zdziwić, jak często będzie potrzebna Ci solidna, wysoka miska! To naczynie idealne nie tylko do przygotowywania sałatek, ale też wyjątkowo przydatne, gdy chcesz ubić śmietanę lub białka na sztywną pianę. 

Na początek wybieraj misy z tworzyw sztucznych – są odporne na uszkodzenia mechaniczne, zatem nie musisz obawiać się, że w trakcie miksowania zarysuje się jej wnętrze.

  • Miarka

Miarka w postaci pojemnika z tworzywa lub ze szkła to niezwykle przydatny gadżet. W sprzedaży dostępne są uniwersalne modele, które oznakowane zostały miarami tak w mililitrach, jak i często w gramach, co pozwala odmierzać wygodnie tak płynne, jak i sypkie składniki. 

  • Drobne przybory kuchenne

Do swojej kuchennej szuflady koniecznie schowaj kilka potrzebnych przyborów kuchennych, takich jak chochla do zupy, łopatka do przekładania smażonych potraw, ale też podbierak do makaronu, sitko czy obieraczka do warzyw. Dzięki nim przygotowywanie jedzenia będzie wygodniejsze i prostsze.

  • Przyprawnik

Prawdopodobnie nie będziesz od samego początku używać kilkunastu przypraw, ale kilka podstawowych warto mieć pod ręką, najlepiej w postaci przyprawnika. Obok soli i pieprzu zaopatrz się w suszoną paprykę, granulowany czosnek, oraz kilka innych ulubionych przypraw – na przykład bazylię czy oregano.

Post sponsorowany

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x