Ciasto chatka puchatka z truskawkami, kremem mascarpone i polewą czekoladową. Ciasto nie wymaga pieczenia i jest proste w przygotowaniu.
Ciasto chatka puchatka (baby jagi) znajdziesz w wersji tradycyjnej TUTAJ. Przepis zawiera również zdjęcia z wykonania krok po kroku.
Ciasto chatka puchatka z truskawkami bazuje na herbatnikach kakaowych i lżejszej wersji kremu niż w wersji podstawowej. Krem na bazie mascarpone i śmietanki jest mega prosty i błyskawiczny w przygotowaniu. Idealnie pasuje do truskawek.
Do środka dodajemy truskawki jedna obok drugiej w rzędzie. Całość polewamy domową polewą czekoladową i dodatkowo dekorujemy wierzch startą (u mnie obieraczką) czekoladą.
Połączenie mascarpone, truskawek i czekolady to jedno z pyszniejszych kombinacji smakowych. Deser po przekrojeniu wygląda niesamowicie.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z truskawkami.
CIASTO CHATKA PUCHATKA Z TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI NA KREM MASCARPONE:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny lub śmietan-fix
- 1/4 szklanki wody
SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
- 80 g gorzkiej czekolady
DODATKOWO:
- 2 x opakowanie herbatników kakaowych
- kilka truskawek o podobnym kształcie
- starta gorzka czekolada do dekoracji
Na folii aluminiowej układamy trzy rzędów herbatników po sześć.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w mikrofali, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Jeśli używasz śmietan-fix postępuj zgodnie z opakowaniem. Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz wlewamy ostudzoną żelatynę. Wykładamy na herbatniki 1/4 kremu. Przykrywamy kolejną warstwą herbatników, wykładamy ponownie cienką warstwę kremu. Na środku układamy w rzędzie truskawki i przykrywamy środek kremem. Następnie unosząc folię z jednej i z drugiej strony tworzymy trójkąt (w środku warstwa z truskawkami). Dokładnie owijamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Śmietankę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady i dokładnie mieszamy. Ciasto odwijamy z folii i polewamy lekko ostudzoną polewą. Wierzch ciasta oprószamy startą czekoladą i zostawiamy do stężenia w lodówce.