Znajdź swój przepis

Ciasto chatka puchatka z truskawkami

23 czerwca, 2020

Ciasto chatka puchatka z truskawkami, kremem mascarpone i polewą czekoladową. Ciasto nie wymaga pieczenia i jest proste w przygotowaniu.

Ciasto chatka puchatka (baby jagi) znajdziesz w wersji tradycyjnej TUTAJ. Przepis zawiera również zdjęcia z wykonania krok po kroku.

Ciasto chatka puchatka z truskawkami bazuje na herbatnikach kakaowych i lżejszej wersji kremu niż w wersji podstawowej. Krem na bazie mascarpone i śmietanki jest mega prosty i błyskawiczny w przygotowaniu. Idealnie pasuje do truskawek.

Do środka dodajemy truskawki jedna obok drugiej w rzędzie. Całość polewamy domową polewą czekoladową i dodatkowo dekorujemy wierzch startą (u mnie obieraczką) czekoladą.

REKLAMA:

Połączenie mascarpone, truskawek i czekolady to jedno z pyszniejszych kombinacji smakowych. Deser po przekrojeniu wygląda niesamowicie.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z truskawkami.

Ciasto chatka puchatka

CIASTO CHATKA PUCHATKA Z TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI NA KREM MASCARPONE:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny lub śmietan-fix
  • 1/4 szklanki wody

SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:

  • 80 ml śmietanki kremówki 30%
  • 80 g gorzkiej czekolady

DODATKOWO:

REKLAMA:
  • 2 x opakowanie herbatników kakaowych
  • kilka truskawek o podobnym kształcie
  • starta gorzka czekolada do dekoracji

Na folii aluminiowej układamy trzy rzędów herbatników po sześć.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w mikrofali, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Jeśli używasz śmietan-fix postępuj zgodnie z opakowaniem. Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz wlewamy ostudzoną żelatynę. Wykładamy na herbatniki 1/4 kremu. Przykrywamy kolejną warstwą herbatników, wykładamy ponownie cienką warstwę kremu. Na środku układamy w rzędzie truskawki i przykrywamy środek kremem. Następnie unosząc folię z jednej i z drugiej strony tworzymy trójkąt (w środku warstwa z truskawkami). Dokładnie owijamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Śmietankę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady i dokładnie mieszamy. Ciasto odwijamy z folii i polewamy lekko ostudzoną polewą. Wierzch ciasta oprószamy startą czekoladą i zostawiamy do stężenia w lodówce.

Ciasto chatka puchatka Ciasto chatka puchatka

Ciasto chatka puchatka

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij