Znajdź swój przepis

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

5 sierpnia, 2023

Ciasto czekoladowe ze śliwkami to niesamowicie puszyste, wilgotne ciasto z dużą ilością czekolady. Prosty przepis bez użycia miksera.

Wystarczy wymieszać mokre składniki z suchymi, ułożyć śliwki i gotowe włożyć do piekarnika.

Mocno czekoladowe ciasto z soczystymi owocami, będzie doskonałym dodatkiem na piknik, spotkania lub letnie imprezy.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I BEZĄ

OWOCE POD KRUSZONKĄ Z PŁATKÓW OWSIANYCH

PROSTE CIASTO ZE ŚLIWKAMI

ciasto czekoladowe ze śliwkami

CIASTO CZEKOLADOWE ZE ŚLIWKAMI

SKŁADNIKI:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 2 1/2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 100 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 ml mleka o temp. pokojowej
  • ok. 800 g śliwek

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Formę o wymiarach 23 x 33 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i cynamonem.
Masło przekładamy do rondelka razem z czekoladą i podgrzewamy do rozpuszczenia. Następnie zostawiamy do ostygnięcia.
Jajka mieszamy trzepaczką razem z cukrem, masą czekoladową i mlekiem. Następnie dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką lub trzepaczką tylko do połączenia składników. Na wierzchu układamy połówki śliwek jedna obok drugiej. Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka.

ciasto czekoladowe ze śliwkami
ciasto czekoladowe ze śliwkami

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x