Ciasto czekoladowe ze śliwkami to niesamowicie puszyste, wilgotne ciasto z dużą ilością czekolady. Prosty przepis bez użycia miksera.
Wystarczy wymieszać mokre składniki z suchymi, ułożyć śliwki i gotowe włożyć do piekarnika.
Mocno czekoladowe ciasto z soczystymi owocami, będzie doskonałym dodatkiem na piknik, spotkania lub letnie imprezy.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I BEZĄ
OWOCE POD KRUSZONKĄ Z PŁATKÓW OWSIANYCH
CIASTO CZEKOLADOWE ZE ŚLIWKAMI
SKŁADNIKI:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 2 1/2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 100 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 250 ml mleka o temp. pokojowej
- ok. 800 g śliwek
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Formę o wymiarach 23 x 33 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i cynamonem.
Masło przekładamy do rondelka razem z czekoladą i podgrzewamy do rozpuszczenia. Następnie zostawiamy do ostygnięcia.
Jajka mieszamy trzepaczką razem z cukrem, masą czekoladową i mlekiem. Następnie dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką lub trzepaczką tylko do połączenia składników. Na wierzchu układamy połówki śliwek jedna obok drugiej. Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka.