Czekoladowa krówka z wiśniami na herbatnikach bez pieczenia. Przepyszny, wielowarstwowy deser tym razem w wersji z czekoladą i wiśniami.
Ciasto ma trzy warstwy: czekoladowa z wiśniami, kajmakowa oraz śmietankowa. Czekoladowa jest intensywna w smaku z lekko kwaśnymi owocami. Następnie kajmakowa o mocno słodkim i mlecznym smaku oraz leciutki krem śmietankowy.
Całość oprószona kakao, które idealnie pasuje i nadaje lekkiej goryczki.
Czekoladowa krówka z wiśniami to błyskawiczny w wykonaniu deser bez pieczenia. Po nocy w lodówce idealnie się kroi i herbatniki miękną pod wpływem kremu.
Przepyszne, intensywne i słodkie ciasto dla fanów ciasta z kremem.
TUTAJ znajdziesz przepis na ciasto krówka z bananami.
CZEKOLADOWA KRÓWKA Z WIŚNIAMI
SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
DODATKOWO:
- 2 opakowania herbatników, maślanych
- 1 puszka kajmaku
- 2 łyżki kakao do oprószenia
- ok. 400 g wiśni świeżych lub mrożonych*
* wiśnie dzień wcześniej można zalać odrobiną alkoholu
Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią. Na dnie układamy herbatniki, które można delikatnie nasączyć wodą. Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną ze 100 ml śmietanki kremówki. Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilę podgrzewamy np. w mikrofali. Zostawiamy do wystudzenia.
Kremówkę miksujemy na sztywną masę, dodajemy przesiany cukier puder oraz ostudzoną czekoladę. Miksujemy do połączenia. Na koniec cały czas miksując wlewamy stopniowo żelatynę oraz dodajemy odsączone wiśnie. Wykładamy na dno formy i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Smarujemy kajmakiem, następnie herbatniki.
Żelatynę rozpuszczamy identycznie jak wyżej. Kremówkę razem z mascarpone miksujemy na gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz wlewamy niewielkim strumieniem żelatynę. Wykładamy na herbatniki i owijamy folią. Wkładamy na całą noc do lodówki. Przed podaniem oprószamy kakao.

Ciasto przepyszne !! Wygląda i smakuje wyśmienicie. Na pewno jeszcze nie raz będzie królowało na moim stole.
Czy wiśnie mrożone należy wcześniej rozmrozić i odsączyć ?
tak :)