Czekoladowa krówka z wiśniami na herbatnikach bez pieczenia. Przepyszny, wielowarstwowy deser tym razem w wersji z czekoladą i wiśniami.
Ciasto ma trzy warstwy: czekoladowa z wiśniami, kajmakowa oraz śmietankowa. Czekoladowa jest intensywna w smaku z lekko kwaśnymi owocami. Następnie kajmakowa o mocno słodkim i mlecznym smaku oraz leciutki krem śmietankowy.
Całość oprószona kakao, które idealnie pasuje i nadaje lekkiej goryczki.
Czekoladowa krówka z wiśniami to błyskawiczny w wykonaniu deser bez pieczenia. Po nocy w lodówce idealnie się kroi i herbatniki miękną pod wpływem kremu.
Przepyszne, intensywne i słodkie ciasto dla fanów ciasta z kremem.
TUTAJ znajdziesz przepis na ciasto krówka z bananami.
CZEKOLADOWA KRÓWKA Z WIŚNIAMI
SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
DODATKOWO:
- 2 opakowania herbatników, maślanych
- 1 puszka kajmaku
- 2 łyżki kakao do oprószenia
- ok. 400 g wiśni świeżych lub mrożonych*
* wiśnie dzień wcześniej można zalać odrobiną alkoholu
Formę
o
wym.
24×24
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia
lub
folią.
Na
dnie
układamy
herbatniki,
które
można
delikatnie
nasączyć
wodą.
Czekoladę
rozpuszczamy
nad
kąpielą
wodną
ze
100
ml
śmietanki
kremówki.
Żelatynę
zalewamy
wodą
i
zostawiamy
do
napęcznienia.
Następnie
przez
chwilę
podgrzewamy
np.
w
mikrofali.
Zostawiamy
do
wystudzenia.
Kremówkę
miksujemy
na
sztywną
masę,
dodajemy
przesiany
cukier
puder
oraz
ostudzoną
czekoladę.
Miksujemy
do
połączenia.
Na
koniec
cały
czas
miksując
wlewamy
stopniowo
żelatynę
oraz
dodajemy
odsączone
wiśnie.
Wykładamy
na
dno
formy
i
przykrywamy
kolejną
warstwą
herbatników.
Smarujemy
kajmakiem,
następnie
herbatniki.
Żelatynę
rozpuszczamy
identycznie
jak
wyżej.
Kremówkę
razem
z
mascarpone
miksujemy
na
gęsty
krem.
Następnie
dodajemy
przesiany
cukier
puder
oraz
wlewamy
niewielkim
strumieniem
żelatynę.
Wykładamy
na
herbatniki
i
owijamy
folią.
Wkładamy
na
całą
noc
do
lodówki.
Przed
podaniem
oprószamy
kakao.
Komentarze
Ciasto przepyszne !! Wygląda i smakuje wyśmienicie. Na pewno jeszcze nie raz będzie królowało na moim stole.
Czy wiśnie mrożone należy wcześniej rozmrozić i odsączyć ?
tak