Znajdź swój przepis

Tarta czekoladowa z jeżynami

11 lipca, 2016

Tarta czekoladowa z jeżynami o mocnym i intensywnym smaku dla fanów czekolady. Nie wymaga pieczenia przez co wykonasz ją szybciej i na pewno jest mniej skomplikowana. Przepis zawiera tylko kilka składników, a tarta jest niezwykła pyszna i idealna na letni deser z owocami.

Tarta czekoladowa jest na spodzie z ciasteczek oreo. Zmiel je dokładnie w malakserze lub po prostu wrzuć do woreczka foliowego i kilkakrotnie pociągnij po nich intensywnie wałkiem. Im lepiej zmielone ciasteczka tym łatwiej będzie się kroiło i spód bardziej się ze sobą połączy.

Spód z oreo możesz wykonasz nawet dzień wcześniej i trzymać schłodzony w lodówce.

Masa czekoladowa jest bardzo prosta w przygotowaniu. Trzeba pamiętać, aby w lato kremówka była dobrze schłodzona (najlepiej całą noc w lodówce) w innym wypadku może zważyć się podczas miksowania i łączenia z czekoladą.

REKLAMA:

Czekoladę użyłam dobrej jakościowo gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao oraz mlecznej, przez co nie dodawałam już do masy cukru.

Podczas chłodzenia masa stężeje i stworzy fajny krem o aksamitnej konsystencji.

Tarta czekoladowa z jeżynami to raj dla osób uwielbiających czekoladę. Połączyłam ją z jeżynami, aby nadać kontrastu oraz orzeźwienia. Pyszna, delikatna tarta z cudownym kremem czekoladowym.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na tarty.

tarta czekoladowa z jezynami

TARTA CZEKOLADOWA Z JEŻYNAMI

SKŁADNIKI NA SPÓD Z OREO:

REKLAMA:
  • 350 g zmielonych ciastek oreo
  • 100 g masła, temp. pokojowa
  • 1 łyżka kakao

SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 450 ml śmietanki kremówki 30%

DODATKOWO:

  • ok. 100 g jeżyn

Zmielone ciasteczka oreo łączymy razem z przesianym kakao oraz masłem, aż masa będzie wilgotna. Formę na tartę o średnicy około 24 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy na dno i boki masę z ciasteczek. Dociskamy i wkładamy na godzinę do lodówki.
100 ml śmietanki podgrzewamy razem z czekoladami, aż masa będzie jednolita i składniki rozpuszczone. Pozostałą kremówkę ubijamy na sztywną masę, następnie cały czas miksując dodajemy po łyżce ostudzoną i jeszcze płynną masę z czekolady. Gotowy krem wykładamy na spód i dekorujemy jeżynami. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

tarta czekoladowa z jezynami tarta czekoladowa z jezynami

tarta czekoladowa z jezynami tarta czekoladowa z jezynami tarta czekoladowa z jezynami

Dołącz do dyskusji

  1. Joanna S. says:

    Wyszło zgodnie z przepisem, bardzo czekoladowe :)

  2. Musiała być obłędna !

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij