Tarta czekoladowa z jeżynami o mocnym i intensywnym smaku dla fanów czekolady. Nie wymaga pieczenia przez co wykonasz ją szybciej i na pewno jest mniej skomplikowana. Przepis zawiera tylko kilka składników, a tarta jest niezwykła pyszna i idealna na letni deser z owocami.
Tarta czekoladowa jest na spodzie z ciasteczek oreo. Zmiel je dokładnie w malakserze lub po prostu wrzuć do woreczka foliowego i kilkakrotnie pociągnij po nich intensywnie wałkiem. Im lepiej zmielone ciasteczka tym łatwiej będzie się kroiło i spód bardziej się ze sobą połączy.
Spód z oreo możesz wykonasz nawet dzień wcześniej i trzymać schłodzony w lodówce.
Masa czekoladowa jest bardzo prosta w przygotowaniu. Trzeba pamiętać, aby w lato kremówka była dobrze schłodzona (najlepiej całą noc w lodówce) w innym wypadku może zważyć się podczas miksowania i łączenia z czekoladą.
Czekoladę użyłam dobrej jakościowo gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao oraz mlecznej, przez co nie dodawałam już do masy cukru.
Podczas chłodzenia masa stężeje i stworzy fajny krem o aksamitnej konsystencji.
Tarta czekoladowa z jeżynami to raj dla osób uwielbiających czekoladę. Połączyłam ją z jeżynami, aby nadać kontrastu oraz orzeźwienia. Pyszna, delikatna tarta z cudownym kremem czekoladowym.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na tarty.
TARTA CZEKOLADOWA Z JEŻYNAMI
SKŁADNIKI NA SPÓD Z OREO:
- 350 g zmielonych ciastek oreo
- 100 g masła, temp. pokojowa
- 1 łyżka kakao
SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady
- 450 ml śmietanki kremówki 30%
DODATKOWO:
- ok. 100 g jeżyn
Zmielone ciasteczka oreo łączymy razem z przesianym kakao oraz masłem, aż masa będzie wilgotna. Formę na tartę o średnicy około 24 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy na dno i boki masę z ciasteczek. Dociskamy i wkładamy na godzinę do lodówki.
100 ml śmietanki podgrzewamy razem z czekoladami, aż masa będzie jednolita i składniki rozpuszczone. Pozostałą kremówkę ubijamy na sztywną masę, następnie cały czas miksując dodajemy po łyżce ostudzoną i jeszcze płynną masę z czekolady. Gotowy krem wykładamy na spód i dekorujemy jeżynami. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Wyszło zgodnie z przepisem, bardzo czekoladowe :)
Musiała być obłędna !