Znajdź swój przepis

Kruche ciasto z truskawkami i bezą

18 czerwca, 2024
REKLAMA:

Kruche ciasto z truskawkami i bezą to przepyszny i prosty deser z owocami. Letnia propozycja na przeróżne okazje od imprez po spotkania w ogrodzie.

Fantastyczne smaki, które się przenikają i świetnie do siebie pasują.

Kruche ciasto jest bazą dla truskawek, które mieszamy z mąką ziemniaczaną, aby zatrzymać sok.

Całość pod czapą ze słodkiej i chrupiącej bezy.

Jeden z moich ulubionych letnich wypieków w sezonie.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

KRUCHE CIASTO OWSIANE Z TRUSKAWKAMI

BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI

DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI

kruche ciasto z truskawkami i bezą

KRUCHE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I BEZĄ

SKŁADNIKI:

KRUCHE CIASTO

  • 200 g mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 zimne żółtka
  • 100 g zimnego masła
  • szczypta soli

BEZA

  • 4 białka o temp. pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
  • szczypta soli

DODATKOWO

  • 600 – 700 g truskawek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego w proszku

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Następnie dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Dodajemy żółtka oraz szczyptę soli i zagniatamy na gładkie i jednolite ciasto (na początku może się nieco kruszyć).
Kawałkami wylepiamy dno formy, owijamy folią wierzch i wyrównujemy powierzchnie ciasta np. szklanką. Wkładamy na minimum 30 minut do lodówki. Przed pieczeniem nakłuwamy całe ciasto widelcem. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 15 minut.
W międzyczasie truskawki myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Mieszamy z mąką ziemniaczaną i odstawiamy na bok.
Białka razem ze szczyptą soli miksujemy na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Na koniec dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.
Truskawki wykładamy na podpieczony spód, następnie na wierzch masę bezową. Pieczemy w temp. 150ºC przez 20 minut, następnie zmniejszamy do 120ºC i podpiekamy przez ok. 40 minut, aż beza będzie chrupiąca na wierzchu. Ciasto zostawiamy do całkowitego wystudzenia i następnie kroimy na kawałki.

kruche ciasto z truskawkami
kruche ciasto z truskawkami

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

REKLAMA:
Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij