Kruche ciasto z truskawkami i bezą to przepyszny i prosty deser z owocami. Letnia propozycja na przeróżne okazje od imprez po spotkania w ogrodzie.
Fantastyczne smaki, które się przenikają i świetnie do siebie pasują.
Kruche ciasto jest bazą dla truskawek, które mieszamy z mąką ziemniaczaną, aby zatrzymać sok.
Całość pod czapą ze słodkiej i chrupiącej bezy.
Jeden z moich ulubionych letnich wypieków w sezonie.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
KRUCHE CIASTO OWSIANE Z TRUSKAWKAMI
KRUCHE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I BEZĄ
SKŁADNIKI:
KRUCHE CIASTO
- 200 g mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 zimne żółtka
- 100 g zimnego masła
- szczypta soli
BEZA
- 4 białka o temp. pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
- szczypta soli
DODATKOWO
- 600 – 700 g truskawek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego w proszku
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Następnie dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Dodajemy żółtka oraz szczyptę soli i zagniatamy na gładkie i jednolite ciasto (na początku może się nieco kruszyć).
Kawałkami wylepiamy dno formy, owijamy folią wierzch i wyrównujemy powierzchnie ciasta np. szklanką. Wkładamy na minimum 30 minut do lodówki. Przed pieczeniem nakłuwamy całe ciasto widelcem. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 15 minut.
W międzyczasie truskawki myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Mieszamy z mąką ziemniaczaną i odstawiamy na bok.
Białka razem ze szczyptą soli miksujemy na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Na koniec dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.
Truskawki wykładamy na podpieczony spód, następnie na wierzch masę bezową. Pieczemy w temp. 150ºC przez 20 minut, następnie zmniejszamy do 120ºC i podpiekamy przez ok. 40 minut, aż beza będzie chrupiąca na wierzchu. Ciasto zostawiamy do całkowitego wystudzenia i następnie kroimy na kawałki.