Znajdź swój przepis

Kurczak pieczony na ryżu

15 listopada, 2022

Kurczak pieczony na ryżu to szybki i prosty obiad w kilka chwil. Przepyszne połączenie kurczaka w lekko pomidorowym ryżu z cebulką.

Podudzia wcześniej podsmażamy na lekko złoty kolor. W ten sposób skórka będzie chrupiąca i kurczak bardziej aromatyczny w smaku. Zamiast podudzi można użyć np. ćwiartek z kurczaka.

Surowy ryż zalewamy zalewą, podczas pieczenia wchłonie cały płyn i będzie miękki. Wodę można zamienić na bulion drobiowy.

Inną wersją kurczaka pieczonego na ryżu jest dodatnie mrożonych warzyw na wierzch ryżu. Mamy wtedy jeszcze bardziej wartościowy obiad.

Kurczaka pieczonego na ryżu uwielbiam podawać z buraczkami lub surówką z kapusty pekińskiej.

Przepyszny, aromatyczny i prosty przepis na obiad dla zabieganych.

ZERKNIJ NA MOJE MOJE INNE PRZEPISY NA OBIAD

kurczak pieczony na ryżu

KURCZAK PIECZONY NA RYŻU

SKŁADNIKI:

  • 5 – 6 podudzi z kurczaka
  • 1 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 3 woreczki ryżu
  • 3 cebule

ZALEWA DO RYŻU

  • 800 ml wody
  • 3/4 szklanki ketchupu np. ostrego
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżka masła

DODATKOWO

  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Podudzia myjemy, osuszamy i oprószamy słodką i ostrą papryką, solą oraz pieprzem. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju na złoty kolor.
Na blaszkę od piekarnika lub naczynie o wymiarach 35 x 25 cm wysypujemy ryż i rozprowadzamy go po całym naczyniu. Cebulę obieramy i kroimy na dosyć cienkie półplasterki. Układamy na ryżu razem z podsmażonym kurczakiem.
Do garnuszka wlewamy wodę, następnie dodajemy pozostałe składniki zalewy i doprowadzamy do wrzenia. Zalewamy nią ryż i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180ºC na ok. 40 – 45 minut lub do wchłonięcia całej zalewy przez ryż.

kurczak pieczony na ryżu
kurczak pieczony na ryżu

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x