Kruche babeczki z borówkami i kremem mascarpone to prosty i szybki deser. Tartaletki są kruche po brzegi wypełnione kremem i owocami.
Kruche ciasto można wykonać dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Po schłodzeniu będzie się lepiej rozwałkowywało, a samo ciasto będzie naprawdę niesamowicie kruche.
Krem to najprostsze i najsmaczniejsze połączenie śmietanki i mascarpone. Leciutki i delikatny jak chmurka idealnie pasuje do lekko kwaśnych borówek.
Do kruchych babeczek można dodawać inne owoce sezonowe i lekko posmarować tężejącą galaretką przeźroczystą. Owoce będą dłużej świeże i zyskają piękny kolor.
Uwielbiam te babeczki szczególnie latem, ale uwaga znikają w mgnieniu oka.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
KRUCHE BABECZKI Z BORÓWKAMI
KRUCHE CIASTO
ILOŚĆ: 25 – 28 babeczek
- 250 g mąki tortowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 zimne żółtka
- 120 g zimnego masła
- szczypta soli
KREM MASCARPONE
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
DODATKOWO
- ok. 200 – 250 g borówek
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiewamy do miseczki, następnie dodajemy cukier puder, żółtka, kawałki zimnego masła oraz szczyptę soli. Zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe owijamy folią i wkładamy na ok. 30 – 60 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na lekko podsypanej mąką stolnicy na nieco większe okręgi od foremki (u mnie ok. 9 cm). Wypełniamy babeczki dociskając do dna i boków ciasto. Chłodzimy przed pieczeniem pod przykryciem w lodówce na ok. 30 minut. Nakłuwamy widelcem każdą babeczkę i pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 15 – 18 minut do zarumienienia. Zostawiamy do wystudzenia i wyciągamy z foremek.
Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem, następnie dodajemy cukier puder. Wykładamy krem na babeczki za pomocą rękawa cukierniczego z tylką dekoracyjną lub łyżką. Wierzch dekorujemy borówkami np. z listkami mięty.