Pyszny i zdrowy jaglany deser kinder country inspirowany słynnym batonikiem. Deser jest słodki, kremowy z chrupiąca pszenicą. Idealny przepis na zdrową przekąskę.
Deser idealny dla wegan lub osób, które są na diecie bezglutenowej. Deser bez użycia białego cukru i krowiego mleka.
Rewelacyjna alternatywa dla klasycznych deserów, który jest równie smaczny, a o wiele bardziej zdrowy.
Przepis warto wykonać i od razu zjeść, ponieważ z czasem pszenica lub orkisz ekspandowany zacznie mięknąć i zrobi się gumowaty.
Jaglany deser kinder country możesz jeść na diecie lub przemycić zdrowe składniki dla dzieci w postaci słodkiego deseru.
Kilka składników, prosty przepis i błyskawiczne wykonanie.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z wykorzystaniem kaszy jaglanej.
JAGLANY DESER KINDER COUNTRY
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 2 duże pucharki
- 1/4 szklanki kaszy jaglanej, ziarenka
- 1 puszka mleka kokosowego (ok. 400g)
- 100 ml mleka roślinnego
- 2-3 łyżki ksylitolu lub 3-4 łyżki cukru trzcinowego
- 1 1/2 szklanki pszenicy lub orkiszu ekspandowanego
- 2 łyżeczki kakao
Kaszę jaglaną kilkakrotnie przelewamy zimną wodą. Następnie mleczko kokosowe oraz kaszę jaglana przekładamy do rondelka i gotujemy na niewielkim ogniu, aż do miękkości kaszy.
Dodajemy ksylitol lub cukier do smaku, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Następnie miksujemy kaszę blenderem na jednolitą masę, jednocześnie wlewając mleko roślinne. Masę dzielimy na jasną ok. 3/4 oraz 1/4 ciemnej. Do mniejszej części dodajemy przesiane kakao i mieszamy. Do większej dodajemy 1 szklankę pszenicy lub orkiszu i mieszamy.
Wykładamy do pucharków jasną część, następnie ciemną i pszenicę na wierzch. Podajemy od razu po przygotowaniu lub po ok. 30 min w lodówce.