Znajdź swój przepis

Kostka kokosowa

12 września, 2012

Lamingtons to tradycyjny deser Australijski, który u nas każdy zna pod nazwą kostka kokosowa. Jest to nic innego jak małe biszkopciki zatapiane w polewie czekoladowej i obsypane wiórkami kokosowymi. Deser często podawany jest przekładany dżemem lub warstwą kremu. Możemy nim ugościć znajomych, a wykonanie ich razem z dziećmi będzie niezłą frajdą. Przepis z portalu taste. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: ok. 24 kostek kokosowych

  • 6 jajek, temp. pokojowa
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20g masła, roztopionego

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

REKLAMA:
  • 5 szklanek cukru pudru
  • ¾ szklanki kakao
  • ¾ szklanki mleka
  • 20g masła

DODATKOWO:

  •  200g wiórek kokosowych

Do miski przekładamy jajka, cukier, wanilię i miksujemy na najwyższych obrotach miksera przez ok. 8 min, aż masa stanie się gęsta i kremowa. Następnie dodajemy mąkę, delikatnie mieszając do połączenia. Na koniec dodajemy roztopione masło i ponownie mieszamy. Formę ( u mnie 23 x 33 cm ) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 170 C przez ok. 20 min, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z formy i zostawiamy do wystudzenia.

Wszystkie składniki na polewę wkładamy do rondelka i podgrzewamy nad garnuszkiem z gotującą wodą. Polewa powinna być dosyć gęsta i kremowa. Wiórki przekładamy do miseczki.

Ciasto kroimy na niewielkie kwadraciki i zanurzamy za pomocą widelca lub wykałaczek w polewie, następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych. Smacznego.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij