Lamingtons to tradycyjny deser Australijski, który u nas każdy zna pod nazwą kostka kokosowa. Jest to nic innego jak małe biszkopciki zatapiane w polewie czekoladowej i obsypane wiórkami kokosowymi. Deser często podawany jest przekładany dżemem lub warstwą kremu. Możemy nim ugościć znajomych, a wykonanie ich razem z dziećmi będzie niezłą frajdą. Przepis z portalu taste. Pozdrawiam.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: ok. 24 kostek kokosowych
- 6 jajek, temp. pokojowa
- ¾ szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 20g masła, roztopionego
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 5 szklanek cukru pudru
- ¾ szklanki kakao
- ¾ szklanki mleka
- 20g masła
DODATKOWO:
- 200g wiórek kokosowych
Do miski przekładamy jajka, cukier, wanilię i miksujemy na najwyższych obrotach miksera przez ok. 8 min, aż masa stanie się gęsta i kremowa. Następnie dodajemy mąkę, delikatnie mieszając do połączenia. Na koniec dodajemy roztopione masło i ponownie mieszamy. Formę ( u mnie 23 x 33 cm ) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 170 C przez ok. 20 min, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z formy i zostawiamy do wystudzenia.
Wszystkie składniki na polewę wkładamy do rondelka i podgrzewamy nad garnuszkiem z gotującą wodą. Polewa powinna być dosyć gęsta i kremowa. Wiórki przekładamy do miseczki.
Ciasto kroimy na niewielkie kwadraciki i zanurzamy za pomocą widelca lub wykałaczek w polewie, następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych. Smacznego.