Krucho-drożdżowe rogaliki z nadzieniem owocowym oprószone cukrem pudrem. Przepis na te rogaliki jest jednym z moich ulubionych, ciasto jest elastyczne i łatwo się wyrabia.
Rogaliki krucho-drożdżowe są przepyszne i będą doskonałe na deser do herbaty lub kawy.
Do nadziewania warto dodać powidła, marmoladę lub dżem o gęstej konsystencji, aby podczas pieczenia nie wypłynęły z rogalika. Do środka możesz również w sezonie na owoce dodać np. jagody, maliny lub kawałeczki truskawek.
Krucho-drożdżowe rogaliki z tego przepisu zaraz po upieczeniu łączą w sobie puszystość i zarazem są lekko kruche. Warto je rozwałkować dosyć cienko, aby nie były zbyt puchate.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na rogaliki.
KRUCHO-DROŻDŻOWE ROGALIKI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 450 g mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 14 g drożdży suchych lub 25 g drożdży świeżych
- 2 żółtka, temp. pokojowa
- 1 1/3 szklanki mleka, ciepłego
- 100 g masła, roztopionego
- szczypta soli
DODATKOWO:
- 1 słoiczek gęstych powideł lub marmolady o ulubionym smaku
- 1 jajko + 2 łyżki mleka
- cukier puder do oprószenia
Mąkę przesiewamy do dużej miski razem z solą. 1/3 szklanki ciepłego mleka mieszamy z łyżeczką cukru i drożdżami. Zostawiamy na około 5-10 min do wyrośnięcia. Do mąki wlewamy pozostałe cieple mleko. Żółtka mieszamy razem z cukrem i dodajemy do mąki. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn i chwilę mieszamy ciasto np. drewnianą łyżką. Dodajemy niewielka ilość roztopionego masła i zaczynamy wyrabiać ciasto. Co jakiś czas dolewamy na dłoń niewielką ilość masła i ponownie wyrabiamy, aż ciasto będzie jednolite i gładkie (ok. 10-15 min). Po tym czasie gotową kulkę wkładamy do miski, przykrywamy miskę folią spożywczą i zostawiamy na około 1-1,5 godz do wyrośnięcia.
Po tym czasie na lekko podsypanej mąką stolnicy wykładamy ciasto i chwilkę wyrabiamy. Dzielimy na cztery kawałki. Każdy rozwałkowujemy na cienki i okrągły placek. Kroimy na osiem trójkątów. Na każdy wykładamy łyżeczkę marmolady lub powideł. Zwijamy od szerszej ku węższej stronie i zwijamy ku sobie rogi. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w około 3 cm odstępach. Postępujemy dokładnie tak samo z pozostałymi częściami. Zostawiamy na około 10-15 min do napuszenia.
Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i smarujemy wierzch. Pieczemy w temp. 180°C przez około 15 min. do zarumienienia. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
Swój przepis na rogaliki niestety gdzieś zgubiłam. Pamietałam składniki, ale niestety proporcji nie. Ten przepis był najbardziej zbliżony. Rogaliki ostatecznie wyszły bardzo dobre, ale niestety ciasto z podanych proporcji wychodzi zbyt rzadkie. Trzeba dodać zdecydowanie więcej mąka, bądź mniej mleka (dodawać stopniowo i wtedy zdecydować ile go tak naprawdę potrzebujemy). Jeżeli mniej mleka to dałabym również mniej masła ok 80g, ale wszystko do dopracowania.
Wyszly pyszne i całkiem spora ilość ;) dziękuję za super przepis ;)
Super przepis!!!
Rogaliki są bardzo smaczne.
Polecam.
Kolejny świetny przepis od Ciebie ❤️ Dziękuje !
Witam. Zrobiłam ciasto – nie wyszła kulka, ciasto jest dość rzadkie. Poczekam co będzie jak wyrośnie.
Właśnie upiekłam,są bardzo dobre i mięciutkie.Pachnie w kuchni niesamowicie… i znikają bardzo szybko.