Znajdź swój przepis

Krucho-drożdżowe rogaliki

3 czerwca, 2019

Krucho-drożdżowe rogaliki z nadzieniem owocowym oprószone cukrem pudrem. Przepis na te rogaliki jest jednym z moich ulubionych, ciasto jest elastyczne i łatwo się wyrabia.

Rogaliki krucho-drożdżowe są przepyszne i będą doskonałe na deser do herbaty lub kawy.

Do nadziewania warto dodać powidła, marmoladę lub dżem o gęstej konsystencji, aby podczas pieczenia nie wypłynęły z rogalika. Do środka możesz również w sezonie na owoce dodać np. jagody, maliny lub kawałeczki truskawek.

Krucho-drożdżowe rogaliki z tego przepisu zaraz po upieczeniu łączą w sobie puszystość i zarazem są lekko kruche. Warto je rozwałkować dosyć cienko, aby nie były zbyt puchate.

REKLAMA:

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na rogaliki.

krucho-drożdżowe rogaliki

KRUCHO-DROŻDŻOWE ROGALIKI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 450 g mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 14 g drożdży suchych lub 25 g drożdży świeżych
  • 2 żółtka, temp. pokojowa
  • 1 1/3 szklanki mleka, ciepłego
  • 100 g masła, roztopionego
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 1 słoiczek gęstych powideł lub marmolady o ulubionym smaku
  • 1 jajko + 2 łyżki mleka
  • cukier puder do oprószenia

Mąkę przesiewamy do dużej miski razem z solą. 1/3 szklanki ciepłego mleka mieszamy z łyżeczką cukru i drożdżami. Zostawiamy na około 5-10 min do wyrośnięcia. Do mąki wlewamy pozostałe cieple mleko. Żółtka mieszamy razem z cukrem i dodajemy do mąki. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn i chwilę mieszamy ciasto np. drewnianą łyżką. Dodajemy niewielka ilość roztopionego masła i zaczynamy wyrabiać ciasto. Co jakiś czas dolewamy na dłoń niewielką ilość masła i ponownie wyrabiamy, aż ciasto będzie jednolite i gładkie (ok. 10-15 min). Po tym czasie gotową kulkę wkładamy do miski, przykrywamy miskę folią spożywczą i zostawiamy na około 1-1,5 godz do wyrośnięcia.
Po tym czasie na lekko podsypanej mąką stolnicy wykładamy ciasto i chwilkę wyrabiamy. Dzielimy na cztery kawałki. Każdy rozwałkowujemy na cienki i okrągły placek. Kroimy na osiem trójkątów. Na każdy wykładamy łyżeczkę marmolady lub powideł. Zwijamy od szerszej ku węższej stronie i zwijamy ku sobie rogi. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w około 3 cm odstępach. Postępujemy dokładnie tak samo z pozostałymi częściami. Zostawiamy na około 10-15 min do napuszenia.
Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i smarujemy wierzch. Pieczemy w temp. 180°C przez około 15 min. do zarumienienia. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

krucho-drożdżowe rogaliki krucho-drożdżowe rogaliki

REKLAMA:

Dołącz do dyskusji

  1. Swój przepis na rogaliki niestety gdzieś zgubiłam. Pamietałam składniki, ale niestety proporcji nie. Ten przepis był najbardziej zbliżony. Rogaliki ostatecznie wyszły bardzo dobre, ale niestety ciasto z podanych proporcji wychodzi zbyt rzadkie. Trzeba dodać zdecydowanie więcej mąka, bądź mniej mleka (dodawać stopniowo i wtedy zdecydować ile go tak naprawdę potrzebujemy). Jeżeli mniej mleka to dałabym również mniej masła ok 80g, ale wszystko do dopracowania.

  2. Wyszly pyszne i całkiem spora ilość ;) dziękuję za super przepis ;)

  3. Super przepis!!!
    Rogaliki są bardzo smaczne.
    Polecam.

  4. Kolejny świetny przepis od Ciebie ❤️ Dziękuje !

  5. Agnieszka says:

    Witam. Zrobiłam ciasto – nie wyszła kulka, ciasto jest dość rzadkie. Poczekam co będzie jak wyrośnie.

  6. Właśnie upiekłam,są bardzo dobre i mięciutkie.Pachnie w kuchni niesamowicie… i znikają bardzo szybko.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij