Niesamowicie smaczny sernik z truskawkami i białą czekoladą na zimno. Sernik jest słodki, leciutki z soczystymi owocami sezonowymi zatopionymi w galaretce.
Zmielony twaróg połączony z białą czekoladą jest niezwykle pyszny, a w połączeniu z ubitą kremówką zyskuje na delikatności i puszystości.
Do sernika dodałam zmielony twaróg sernikowy z wiaderka, ale możesz kupić i zmielić samodzielnie np. twaróg półtłusty.
Do środka masy serowej dodajemy pokrojone na kawałeczki truskawki, które świetnie ożywiają smak deseru.
Spód to herbatniki maślane wymieszane z roztopionym masłem. Warstwy nie zmieniałabym na inną, ponieważ maślany smak pasuje idealnie do białej czekolady. Wierzch to truskawki zatopione w galaretce o tym samym smaku.
Sernik z truskawkami i białą czekoladą na zimno to mój ulubiony smak tego sezonu. Przepyszny i nieporównywalny do innych deserów.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.
SERNIK Z TRUSKAWKAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ
SKŁADNIKI NA SPÓD:
- 170 g herbatników maślanych
- 70 g masła lub margaryny, roztopionej
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 800 g twarogu, półtłustego np. z wiaderka
- 250 g białej czekolady
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu
- 2 1/2 łyżki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
DODATKOWO:
- ok. 500 g truskawek
- 2 x galaretka truskawkowa
- 700 ml gorącej wody
Tortownicę o średnicy 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią. Herbatniki rozdrabniamy np. w malakserze. Następnie dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy. Wykładamy na dno tortownicy i dociskamy. Na czas przygotowania masy wkładamy do lodówki.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy przez chwilę np. w mikrofali, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Czekoladę roztapiamy nad kąpielą wodną. Następnie cały czas mieszając połączyć ze 100 ml śmietanki.
Twaróg miksujemy razem z cukrem waniliowym i wystudzoną mieszaniną z czekolady. Kremówkę miksujemy na gęstą masę. Cały czas miksując wlewamy niewielkim strumieniem żelatynę. Na koniec miksujemy kremówkę na sztywno i dodajemy do masy serowej delikatnie mieszając.
Na warstwę herbatników wykładamy 1/2 masy. Następnie dodajemy kawałki truskawek i wylewamy pozostałą masę. Wkładamy do lodówki.
Galaretki zalewamy gorącą wodą i zostawiamy do lekkiego stężenia. Truskawki kroimy na kawałki i wykładamy na wierzch, następnie zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Czy do sera z wiaderka można dodać mascarpone?
tak :)
A o ile wtedy zwiększamy żelatynę przy tych proporcjach sera i śmietany?
Ja użyłam 1 kg serka waniliowego z wiaderka , cały cukier waniliowy , 180g czekolady białej i 330 ml kremówki i szczerze powiem rewelacja – dodam jeszcze że dałam ponad pół kilo truskawek oraz na wierzch dodatkowo do truskawek dodałam borówki. Ciasto było rewelacyjne i nie słodkie – jak to moje dzieci nazwały Niebo w gębie :) więc coś w tym musi być. Dziękuję za świetny przepis – troszkę podreperowałam by się nie rozdrabniać ale też świetnie wyszło :)
180 czekolady białej? Nie trzeba więcej przy większej porcji?
100 ml dodajemy do roztopionej czekolady czy 300 ml? ????
100 ml do czekolady resztę miksujemy :)
100 bo resztę trzeba do masy serowej po ubiciu dodać
A jak to jest z tą roztopioną czekoladą? Trzeba ją wystudzić i wymieszać z zimna kremówka? Nie do końca rozumiem, a chciałabym zrobić na rodzinną uroczystość????
Tak :)
Dziękuję za szybką odpowiedź. Mam nadzieję że się uda ????
ja nie studziłam :) i z czekoladą w kąpieli wodną wymieszałam – nic się nie zważyło ani nie zepsuło
Czy można zastąpić twaróg serkiem typu Danio? Czy nie bardzo.
Według mnie sernik wtedy będzie za słodki.