Niesamowicie smaczny sernik z truskawkami i białą czekoladą na zimno. Sernik jest słodki, leciutki z soczystymi owocami sezonowymi zatopionymi w galaretce.
Zmielony twaróg połączony z białą czekoladą jest niezwykle pyszny, a w połączeniu z ubitą kremówką zyskuje na delikatności i puszystości.
Do sernika dodałam zmielony twaróg sernikowy z wiaderka, ale możesz kupić i zmielić samodzielnie np. twaróg półtłusty.
Do środka masy serowej dodajemy pokrojone na kawałeczki truskawki, które świetnie ożywiają smak deseru.
Spód to herbatniki maślane wymieszane z roztopionym masłem. Warstwy nie zmieniałabym na inną, ponieważ maślany smak pasuje idealnie do białej czekolady. Wierzch to truskawki zatopione w galaretce o tym samym smaku.
Sernik z truskawkami i białą czekoladą na zimno to mój ulubiony smak tego sezonu. Przepyszny i nieporównywalny do innych deserów.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.
SERNIK Z TRUSKAWKAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ
SKŁADNIKI NA SPÓD:
- 170 g herbatników maślanych
- 70 g masła lub margaryny, roztopionej
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 800 g twarogu, półtłustego np. z wiaderka
- 250 g białej czekolady
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu
- 2 1/2 łyżki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
DODATKOWO:
- ok. 500 g truskawek
- 2 x galaretka truskawkowa
- 700 ml gorącej wody
Tortownicę
o
średnicy
24-26
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia
lub
folią.
Herbatniki
rozdrabniamy
np.
w
malakserze.
Następnie
dodajemy
roztopione
masło
i
dokładnie
mieszamy.
Wykładamy
na
dno
tortownicy
i
dociskamy.
Na
czas
przygotowania
masy
wkładamy
do
lodówki.
Żelatynę
zalewamy
wodą
i
zostawiamy
do
napęcznienia.
Następnie
podgrzewamy
przez
chwilę
np.
w
mikrofali,
mieszamy
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Czekoladę
roztapiamy
nad
kąpielą
wodną.
Następnie
cały
czas
mieszając
połączyć
ze
100
ml
śmietanki.
Twaróg
miksujemy
razem
z
cukrem
waniliowym
i
wystudzoną
mieszaniną
z
czekolady.
Kremówkę
miksujemy
na
gęstą
masę.
Cały
czas
miksując
wlewamy
niewielkim
strumieniem
żelatynę.
Na
koniec
miksujemy
kremówkę
na
sztywno
i
dodajemy
do
masy
serowej
delikatnie
mieszając.
Na
warstwę
herbatników
wykładamy
1/2
masy.
Następnie
dodajemy
kawałki
truskawek
i
wylewamy
pozostałą
masę.
Wkładamy
do
lodówki.
Galaretki
zalewamy
gorącą
wodą
i
zostawiamy
do
lekkiego
stężenia.
Truskawki
kroimy
na
kawałki
i
wykładamy
na
wierzch,
następnie
zalewamy
tężejącą
galaretką.
Wkładamy
do
lodówki
na
kilka
godzin
lub
całą
noc.
Komentarze
Czy do sera z wiaderka można dodać mascarpone?
tak