Ciasto arbuz z truskawkami, kremem śmietankowym i galaretką. Przepyszne, leciutkie i kolorowe ciasto letnie.
Ciasto szpinakowe jest intensywne zielone na bazie liści świeżego szpinaku. W wersji z mrożonego szpinaku ciasto będzie o wiele mniej zielonej i bardziej ciemne.
Krem śmietankowy jest leciutki jak puszek i słodki. Doskonale pasuje do cięższego spodu i owoców.
Wierzch to plasterki truskawek, odrobina borówek i galaretka. Jest to wersja letnia, ponieważ w oryginalnym przepisie była sama galaretka.
Ciasto arbuz z truskawkami wygląda rewelacyjnie i smakuje przepysznie. Idealnie pasuje na letnie spotkania lub uroczystości.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO ARBUZ Z TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO SZPINAKOWE:
- 2 jajka, duże
- 1/2 szklanki cukru
- 1 3/4 szklanki mąki krupczatki lub tortowej
- 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 150 g liści świeżego szpinaku lub mrożonego*
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
WARSTWA TRUSKAWKOWA:
- 2 x galaretka truskawkowa
- 700 ml gorącej wody
- ok. 300 g truskawek
- ok. 50 g borówek
1 szklanka o pojemności 250 ml.
* mrożonych szpinak rozmrozić wcześniej i odcisnąć z nadmiaru wody
Wszystkie składniki na ciasto szpinakowe powinny być w temp. pokojowej.
Liście szpinaku rozdrabniamy w malakserze na jednolitą konsystencję. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Jajka miksujemy razem z cukrem na puszystą i jasną masę. Następnie dodajemy szpinak oraz naprzemiennie niewielkim strumieniem olej oraz nieduże porcję suchych składników, aż do wykorzystywania całości.
Tortownicę o średnicy około 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 170 C przez około 25-30 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Żelatynę mieszamy z zimną wodą i zostawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy chwilkę np. w mikrofali i mieszamy do rozpuszczenia.
Kremówkę miksujemy na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz powoli wlewamy ostudzoną żelatynę. Wykładamy na warstwę ciasta szpinakowego.
Galaretki zalewamy gorącą wodą, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Następnie wkładamy do lodówki do lekkiego stężenia. Truskawki kroimy na plasterki i wykładamy na krem. Następnie gdzieniegdzie wkładamy borówki i zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Pytanie: ile tej mąki?? 1 i 3/4 czy tylko 3/4 szklanki?
1 i 3/4 szklanki