Ciastka z czekoladą z tego przepisu są kruche, lekkie i wręcz rozpływają się w ustach. Kilka prostych składników i ciasteczka gotowe.
Uwielbiam je z dodatkiem kawałków dobrej gorzkiej czekolady i ekstraktu migdałowego. Świetnie będą pasowały do środka posiekane orzechy np. laskowe lub włoskie.
Jeśli lubisz możesz dodać posiekane kawałki suszonej żurawiny lub rodzynek.
Ciasteczka są najlepsze zaraz po wystudzeniu, ale równie pyszne będą przez co najmniej kilka dni. Warto wtedy przechowywać w szczelnym i suchych pojemniku.
Polecam z kubkiem zimnego mleka.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTKA Z MASŁEM ORZECHOWYM I CZEKOLADĄ
CIASTKA CZEKOLADOWE Z ORZECHAMI
CIASTKA Z CZEKOLADĄ
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 2 blaszki ciasteczek
CIASTO
- 160 g masła o temp. pokojowej
- 180 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- 1 jajko (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 2 łyżki mleka
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g mąki tortowej
- szczypta soli
- 200 g posiekanej gorzkiej lub deserowej czekolady
PRZYGOTOWANIE:
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Miękkie masło miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy ekstrakt z wanilii, jako oraz mleko i miksujemy do połączenia. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz dodajemy szczyptę soli i chwilkę miksujemy. Na koniec wrzucamy posiekaną na nieduże kawałki czekoladę i mieszamy łyżką do połączenia. Z ciasta formujemy kulki nieco większe niż orzech włoski i lekko spłaszczamy. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 15 – 18 minut do zarumienienia spodu ciasteczek.