1 kg to właśnie tyle herbaty przypada na jednego Polaka w ciągu roku tzn, że wypijamy dziennie ponad 3 filiżanki. Pod względem picia herbaty jesteśmy w pierwszej trójce Europy. Pierwsi są oczywiście Brytyjczycy, u których picie filiżanki herbaty dziennie to tradycja. W tym poście nie tylko przeczytasz jaka herbata jest odpowiednia do Twoich potrzeb, opublikowałam również 3 moje ulubione przepisy na ciasteczka do herbaty.
Masz swoją ulubioną herbatę?
Ja swego czasu uwielbiałam zieloną z jaśminem, ale ostatnio znowu powróciłam do tradycyjnej czarnej. 78% ludzi na świecie pije właśnie czarną. Zielona zawsze pomagała mi w lepszej przemianie materii, a rumiankową piłam na żołądek. Natomiast mięta zawsze wzmaga mój apetyt. Warto wiedzieć jaki rodzaj herbaty wybrać kiedy potrzebujemy pobudzenia, a kiedy uspokojenia przed snem. Kiedy mamy problemy żołądkowe najlepszy jest napar herbaty, nie mówiąc o zdrowotnych właściwościach. Czy wiedziałaś, że na bóle miesiączkowe dobra jest herbata? W herbatki odchudzające nie wierze i nigdy nie wierzyłam, ale wiem, że niektóre potrafią przyśpieszyć metabolizm i przyswajanie tłuszczów.
Jakie są najlepsze ciasteczka do herbaty? Oczywiście te kruche, maślane, ale ostatnio odkryłam też ciasteczka owsiane, które koniecznie muszą być z gorzką czekoladą. Są równie dobre, chrupkie z zewnątrz, a wewnątrz lekko miękkie.
KIEDY I JAKĄ PIĆ HERBATĘ? 10 NAJPOPULARNIEJSZYCH RODZAI:
1. Zielona herbata
- działa odżywczo
- rozbudza i dodaje energii
2. Czarna herbata
- zawiera najwięcej teiny (substytut kofeiny) ze wszystkich herbat
- działa pobudzająco
3. Biała herbata
- spośród wszystkich jest najmniej poddawana obróbce
- relaksuje, łagodzi napięcie i stres.
4. Czerwona herbata ( pu-erh)
- reguluje przemianę materii
- wspomaga odchudzanie
5. Kwitnąca herbata
- po zalaniu wrzątkiem powoli rozwija się kwiat np. amarantusa, jaśminu
- orzeźwia i pobudza
- wspomaga układ pokarmowy
6. Rumianek
- działa uspokajająco
- doskonały na sen
- problemy żołądkowe
7. Hibiskus
- doskonała w okresie przeziębień
- na odporność
- znana jako herbatka na urodę ( odmładza)
- łagodzi objawy menstruacyjne
8. Mięta
- pomaga w trawieniu
- uspokaja
- działa rozkurczająco i rozluźniająco na mięśnie brzucha
- wspomaga koncentracje i sen
- łagodzi objawy menstruacyjne
9. Yerba mate
- dodaje energii
- pobudza,
- doskonała na zmęczenie fizycznie i psychiczne
- poprawia prace przemiany materii
10. rooibos (herbata z czerwonokrzewu)
- nie zawiera teiny,
- można podawać dla dzieci
- uspokaja
- na sen
3 PRZEPISY NA MOJE ULUBIONE CIASTKA DO HERBATY
1. CIASTECZKA Z HERBATĄ (EARL GREY) – PRZEPIS
SKŁADNIKI NA CIASTKA:
ILOŚĆ: 2 blaszki
- 270 g mąki tortowej
- 80 g cukru pudru
- 200 g masła lub margaryny, zimnej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki herbaty, earl grey
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Herbatę jeśli jest dosyć duża rozdrabniamy w malakserze lub moździerzu. Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem. Dodajemy sól, cukier waniliowy i herbatę. Zimne masło kroimy na niewielkie kawałki. Szybko zagniatamy lub używamy malaksera. Gotowe ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na min. 30 min. Stolnicę oprószamy mąką i wałkujemy ciasto na grubość ok. 3-5 mm (rozwałkowałam przez folię spożywczą, ciasto wtedy się nie przykleja tak mocno). Wykrawamy dowolnymi foremkami lub szklanką o śr. 6 cm. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na ok. 10 min. Końce ciasteczek powinny być lekko zarumienione. Studzimy na blaszce przez 5-10 min, następnie całkowicie zimne przechowujemy w szczelnym pojemniku.
2. KRUCHE, MAŚLANE CIASTECZKA WYCISKANE – PRZEPIS
SKŁADNIKI NA CIASTKA:
ILOŚĆ: 1 blaszka
- 100 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka maki kukurydzianej
- 25 g cukru pudru
- 100 g masła, temp. pokojowa
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Mąki przesiewamy do miseczki. Miękkie masło miksujemy przez chwilę, następnie dodajemy przesiany cukier puder i ponownie miksujemy przez 3 minuty. Dodajemy suche składniki i miksujemy. Na koniec łączymy z ekstraktem waniliowym. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przekładamy do maszynki i wyciskamy ciasteczka o dowolnym kształcie (u mnie). Pieczemy w temp. 170 C przez 10-15 min do lekkiego zarumienienia. Zostawiamy do wystudzenia i przechowujemy w szczelnym pojemniku.
3. CIASTKA OWSIANE Z CZEKOLADĄ – PRZEPIS
SKŁADNIKI NA CIASTKA:
ILOŚĆ: 2 blaszki
- 113 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
- 200 g brązowego cukru
- 2 jajka, duże
- 150 g mąki tortowej
- 100 g płatków owsianych, górskich
- 100 g płatków owsianych, błyskawicznych
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 170 g gorzkiej czekolady
Czekoladę kroimy na niewielkie kawałeczki. Mąkę, cynamon, sodę przesiewamy do miseczki. Miękkie masło miksujemy przez chwilę mikserem, następnie dodajemy cukier brązowy i ponownie miksujemy, aż uzyskamy jasną i lekką konsystencję. Dodajemy po jednym jajku cały czas miksując oraz wanilię. Następnie dodajemy suche składniki i łączymy mikserem. Na koniec wsypujemy płatki oraz 3/4 czekolady, łączymy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Porcję ciasta ( 1,5 łyżki ) formujemy w kulkę dłońmi zanurzonymi w wodzie. Przekładamy na blaszkę w dużych odstępach od siebie. Ciasteczka podczas pieczenia rozejdą się. W każdą kulkę wciskamy po 2 małe kawałki czekolady. Pieczemy w temp. 190 C przez 10-15 min, aż końce ciastek będą lekko zarumienione. Studzimy na blaszce i przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Hej :-)
Zrobiłem z powyższych przepisów ciasteczka wyciskane, ale wyciskałem je pistoletem. Jednak masa podczas wyciskania na blachę wychodziła poszarpana lub w ogóle nie chciała odkleić się od pistoletu, a podczas pieczenia wszystkie wyciśnięte formy rozlały się w jednolite okrągłe plamy. Do przepisu zamiast ekstraktu z wanilii dodałem aromat waniliowy, a oprócz tego dodałem drobno utarte skórki z pomarańczy oraz trochę więcej cukru pudru. Ciasteczka wyszły suuuper, poza tym, że wszystkie są okrągłe a nie kształtne jak powinny po wyciskaniu, no i już przy wyciśnięciu się ciapały. Gdzie był błąd? W dodanym aromacie zamiast ekstraktu?
hej,
fajne przepisy!
A powiedz proszę skąd pudełko na herbatę „keep calm…”?
Pozdrawiam,
Agnieszka
prezent z Anglii
Bardzo interesujący post! Całkiem niedawno zaczęłam się interesować tematyką ziół i herbat, więc był dla mnie tym bardziej ciekawy – zwięzły i na temat.
Ale muszę przyznać, że przepisy na słodkości to oczywiście najlepsza część tego wpisu! Uwielbiam takie chrupiące smakołyki do herbaty <3
Pozdrawiam serdecznie!
Dziękuję a jaka jest Twoja ulubiona herbata?
Zdecydowanie czerwona, ale tylko z dodatkiem kilku ćwiartek pomarańczy i imbirem. Bardzo lubię też napar z czystka, hibiskusa i dzikiej róży – nie jest może najpyszniejszy, ale ma dobre właściwości :-) A Ty masz jakiś faworytów?
Ja uwielbiam jasminowa, ale zaczne tez pic biala bo jest mega zdrowa chyba bardziej od zielonej. Natomiast yerba mate nie dalam rady przelknac za gorzka ;)
Białej jeszcze nigdy nie piłam, muszę kiedyś spróbować :) A co do yerby – mam tak samo, nie smakuje mi :)
W tym roku sprobuje jeszcze z imbirem bo wstyd sie przyznac ale nie pilam. Lubisz do herbaty ciastka lub inne dodatki ?
Koniecznie spróbuj! Polecam Ci herbatę aromatyczną: zaparz ulubioną, dodaj goździki, plastry pomarańczy i cynamon – obłęd!
A to zależy. Jak mam więcej czasu na popijanie herbatki, to czasami coś sobie podgryzam. Nawet orzechy :)