Znajdź swój przepis

3 najlepsze przepisy na ciastka do herbaty

13 października, 2014

1 kg to właśnie tyle herbaty przypada na jednego Polaka w ciągu roku tzn, że wypijamy dziennie ponad 3 filiżanki. Pod względem picia herbaty jesteśmy w pierwszej trójce Europy. Pierwsi są oczywiście Brytyjczycy, u których picie filiżanki herbaty dziennie to tradycja.  W tym poście nie tylko przeczytasz jaka herbata jest odpowiednia do Twoich potrzeb, opublikowałam również 3 moje ulubione przepisy na ciasteczka do herbaty.

Masz swoją ulubioną herbatę?

Ja swego czasu uwielbiałam zieloną z jaśminem, ale ostatnio znowu powróciłam do tradycyjnej czarnej. 78% ludzi na świecie pije właśnie czarną. Zielona zawsze pomagała mi w lepszej przemianie materii, a rumiankową piłam na żołądek. Natomiast mięta zawsze wzmaga mój apetyt. Warto wiedzieć jaki rodzaj herbaty wybrać kiedy potrzebujemy pobudzenia, a kiedy uspokojenia przed snem. Kiedy mamy problemy żołądkowe najlepszy jest napar herbaty, nie mówiąc o zdrowotnych właściwościach. Czy wiedziałaś, że na bóle miesiączkowe dobra jest herbata? W herbatki odchudzające nie wierze i nigdy nie wierzyłam, ale wiem, że niektóre potrafią przyśpieszyć metabolizm i przyswajanie tłuszczów.

Jakie są najlepsze ciasteczka do herbaty? Oczywiście te kruche, maślane, ale ostatnio odkryłam też ciasteczka owsiane, które koniecznie muszą być z gorzką czekoladą. Są równie dobre, chrupkie z zewnątrz, a wewnątrz lekko miękkie.

KIEDY I JAKĄ PIĆ HERBATĘ? 10 NAJPOPULARNIEJSZYCH RODZAI:

REKLAMA:

1. Zielona herbata

  • działa odżywczo
  • rozbudza i dodaje energii

 2. Czarna herbata

  • zawiera najwięcej teiny (substytut kofeiny) ze wszystkich herbat
  • działa pobudzająco

 3. Biała herbata

  • spośród wszystkich jest najmniej poddawana obróbce
  • relaksuje, łagodzi napięcie i stres.

4. Czerwona herbata ( pu-erh)

  • reguluje przemianę materii
  • wspomaga odchudzanie

 5. Kwitnąca herbata

  • po zalaniu wrzątkiem powoli rozwija się kwiat np. amarantusa, jaśminu
  • orzeźwia i pobudza
  • wspomaga układ pokarmowy

6. Rumianek

  • działa uspokajająco
  • doskonały na sen
  • problemy żołądkowe

 7. Hibiskus

REKLAMA:
  • doskonała w okresie przeziębień
  • na odporność
  • znana jako herbatka na urodę ( odmładza)
  • łagodzi objawy menstruacyjne

 8. Mięta

  • pomaga w trawieniu
  • uspokaja
  • działa rozkurczająco i rozluźniająco na mięśnie brzucha
  • wspomaga koncentracje i sen
  • łagodzi objawy menstruacyjne

 9. Yerba mate

  • dodaje energii
  • pobudza,
  • doskonała na zmęczenie fizycznie i psychiczne
  • poprawia prace przemiany materii

 10. rooibos (herbata z czerwonokrzewu)

  • nie zawiera teiny,
  • można podawać dla dzieci
  • uspokaja
  • na sen

jak-wybrac-herbate-rodzaje-ilovebake-13 PRZEPISY NA MOJE ULUBIONE CIASTKA DO HERBATY

1. CIASTECZKA Z HERBATĄ (EARL GREY) – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA CIASTKA:

ILOŚĆ: 2 blaszki

  • 270 g mąki tortowej
  • 80 g cukru pudru
  • 200 g masła lub margaryny, zimnej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki herbaty, earl grey
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Herbatę jeśli jest dosyć duża rozdrabniamy w malakserze lub moździerzu. Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem. Dodajemy sól, cukier waniliowy i herbatę. Zimne masło kroimy na niewielkie kawałki. Szybko zagniatamy lub używamy malaksera. Gotowe ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na min. 30 min. Stolnicę oprószamy mąką i wałkujemy ciasto na grubość ok. 3-5 mm (rozwałkowałam przez folię spożywczą, ciasto wtedy się nie przykleja tak mocno). Wykrawamy dowolnymi foremkami lub szklanką o śr. 6 cm. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na ok. 10 min. Końce ciasteczek powinny być lekko zarumienione. Studzimy na blaszce przez 5-10 min, następnie całkowicie zimne przechowujemy w szczelnym pojemniku.

kruche-ciastka-z-herbata-earl-grey-ilovebake

kruche-ciastka-z-herbata-earl-grey-ilovebake-1

2. KRUCHE, MAŚLANE CIASTECZKA WYCISKANE – PRZEPIS

 SKŁADNIKI NA CIASTKA:

ILOŚĆ: 1 blaszka

  •  100 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka maki kukurydzianej
  • 25 g cukru pudru
  • 100 g masła, temp. pokojowa
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Mąki przesiewamy do miseczki. Miękkie masło miksujemy przez chwilę, następnie dodajemy przesiany cukier puder i ponownie miksujemy przez 3 minuty. Dodajemy suche składniki i miksujemy. Na koniec łączymy z ekstraktem waniliowym. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przekładamy do maszynki i wyciskamy ciasteczka o dowolnym kształcie (u mnie). Pieczemy w temp. 170 C przez 10-15 min do lekkiego zarumienienia. Zostawiamy do wystudzenia i przechowujemy w szczelnym pojemniku.

kruche-ciastka-maslane

kruche-ciastka-maslane-1

3. CIASTKA OWSIANE Z CZEKOLADĄ – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA CIASTKA:

ILOŚĆ: 2 blaszki

  • 113 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 200 g brązowego cukru
  • 2 jajka, duże
  • 150 g mąki tortowej
  • 100 g płatków owsianych, górskich
  • 100 g płatków owsianych, błyskawicznych
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 170 g gorzkiej czekolady

Czekoladę kroimy na niewielkie kawałeczki. Mąkę, cynamon, sodę przesiewamy do miseczki. Miękkie masło miksujemy przez chwilę mikserem, następnie dodajemy cukier brązowy i ponownie miksujemy, aż uzyskamy jasną i lekką konsystencję. Dodajemy po jednym jajku cały czas miksując oraz wanilię. Następnie dodajemy suche składniki i łączymy mikserem. Na koniec wsypujemy płatki oraz 3/4 czekolady, łączymy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Porcję ciasta ( 1,5 łyżki ) formujemy w kulkę dłońmi zanurzonymi w wodzie. Przekładamy na blaszkę w dużych odstępach od siebie. Ciasteczka podczas pieczenia rozejdą się. W każdą kulkę wciskamy po 2 małe kawałki czekolady. Pieczemy w temp. 190 C przez 10-15 min, aż końce ciastek będą lekko zarumienione. Studzimy na blaszce i przechowujemy w szczelnym pojemniku.

ciastka-owsiane-z-czekolada-ilovebake-1

ciastka-owsiane-z-czekolada-ilovebake

Dołącz do dyskusji

  1. Hej :-)
    Zrobiłem z powyższych przepisów ciasteczka wyciskane, ale wyciskałem je pistoletem. Jednak masa podczas wyciskania na blachę wychodziła poszarpana lub w ogóle nie chciała odkleić się od pistoletu, a podczas pieczenia wszystkie wyciśnięte formy rozlały się w jednolite okrągłe plamy. Do przepisu zamiast ekstraktu z wanilii dodałem aromat waniliowy, a oprócz tego dodałem drobno utarte skórki z pomarańczy oraz trochę więcej cukru pudru. Ciasteczka wyszły suuuper, poza tym, że wszystkie są okrągłe a nie kształtne jak powinny po wyciskaniu, no i już przy wyciśnięciu się ciapały. Gdzie był błąd? W dodanym aromacie zamiast ekstraktu?

  2. hej,
    fajne przepisy!
    A powiedz proszę skąd pudełko na herbatę „keep calm…”?
    Pozdrawiam,
    Agnieszka

    1. prezent z Anglii

  3. Bardzo interesujący post! Całkiem niedawno zaczęłam się interesować tematyką ziół i herbat, więc był dla mnie tym bardziej ciekawy – zwięzły i na temat.
    Ale muszę przyznać, że przepisy na słodkości to oczywiście najlepsza część tego wpisu! Uwielbiam takie chrupiące smakołyki do herbaty <3
    Pozdrawiam serdecznie!

    1. Dziękuję a jaka jest Twoja ulubiona herbata?

    2. Zdecydowanie czerwona, ale tylko z dodatkiem kilku ćwiartek pomarańczy i imbirem. Bardzo lubię też napar z czystka, hibiskusa i dzikiej róży – nie jest może najpyszniejszy, ale ma dobre właściwości :-) A Ty masz jakiś faworytów?

    3. Ja uwielbiam jasminowa, ale zaczne tez pic biala bo jest mega zdrowa chyba bardziej od zielonej. Natomiast yerba mate nie dalam rady przelknac za gorzka ;)

    4. Białej jeszcze nigdy nie piłam, muszę kiedyś spróbować :) A co do yerby – mam tak samo, nie smakuje mi :)

    5. W tym roku sprobuje jeszcze z imbirem bo wstyd sie przyznac ale nie pilam. Lubisz do herbaty ciastka lub inne dodatki ?

    6. Koniecznie spróbuj! Polecam Ci herbatę aromatyczną: zaparz ulubioną, dodaj goździki, plastry pomarańczy i cynamon – obłęd!
      A to zależy. Jak mam więcej czasu na popijanie herbatki, to czasami coś sobie podgryzam. Nawet orzechy :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij