Chatka baby jagi lub chatka puchatka to ciasto sernikowe, które jest niezwykłe w wyglądzie. Wydawać się może, że jest bardzo trudne w wykonaniu, ale odrobina cierpliwości i zręczności wystarczy, aby zrobić taki pyszny deser. Chatka baby jagi to herbatniki, masa serowa o smaku waniliowym i kakaowym oraz polewa. Ciasto w ciągu kilku godzin chłodzenia tężeje i ładnie można je kroić na kawałeczki. Na końcu tego wpisu znajdziesz wykonanie krok po kroku ze zdjęciami.
Chatka baby jagi (chatka puchatka) to ciasto bez pieczenia, które wystarczy dobrze schłodzić.
Do mojej wersji użyłam herbatników maślanych pełnoziarnistych. Twaróg zmieliłam dwukrotnie, aby pozbyć się grudek. Gotowy sernik w wiaderku będzie odpowiedni jeśli użyjesz naprawdę dobrej jakości. Wersje dostępne w hipermarketach będą musiały być dodatkowo odsączone. Jeśli tego nie zrobisz masa może nie być tak gęsta jak na zdjęciach. Polewa z tego przepisu jest rewelacyjna. Szybko się przygotowuje i szybko tężeje. Podczas krojenia nie kruszy się i ma intensywny kolor.
Podczas formowania, gdy chatka jeszcze nie zastygła możesz ją poprawiać jeśli nie podoba Ci się jej kształt. Po tym jak zastygnie nie ma już takiej możliwości.
Chatka baby jagi to świetne ciasto, pięknie wygląda i do tego ma nieziemski smak. Polecam dla osób, które nie przepadają za pieczeniem.
Patera na zdjęciach pochodzi z firmy Westwing
TUTAJ znajdziesz inne moje przepis bez pieczenia.
CHATKA BABY JAGI (CHATKA PUCHATKA)
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 750 g twarogu półtłustego, zmielonego
- 250 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka kakao, czubata
- 1/2 łyżeczki ekstraktu lub ziarenek laski wanilii
SKŁADNIKI NA POLEWĘ KAKAOWĄ:
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
- 30 g mlecznej czekolady
DODATKOWO:
- 36 szt. herbatników maślanych (użyłam pełnoziarnistych)
Składniki na masę serowa powinny być w temp. pokojowej.
Masło miksujemy przez chwilę. Dodajemy przesiany cukier puder i ponownie miksujemy. Następnie dodajemy po łyżce twaróg i cały czas miksujemy. Masę dzielimy na dwie części (masy białej powinno być troszkę więcej). Do masy białej dodajemy wanilię. Do mniejszej części serowej dodajemy przesiane kakao.
Folię aluminiową rozkładamy i wzdłuż układamy herbatniki jeden obok drugiego w trzech rzędach po sześć. Herbatniki układamy szerszą częścią obok siebie (środkowy pas herbatników możesz ułożyć wzdłuż węższej strony). Na herbatniki wykładamy ciemną część, zostawiając około 3-4 łyżek. Układamy kolejne warstwy herbatników w identycznym ułożeniu. Wykładamy biała masę. Na środku za pomocą łyżeczki lub worka cukierniczego zakończonego szeroką tylką robimy pasek z masy ciemnej. Bierzemy jeden bok folii aluminiowej i drugi, składamy ciasto w trójkąt lekko dociskając. Ciasto dokładnie zawijamy folią i wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin.
Śmietankę mocno podgrzewamy np. w mikrofali. Następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Gotową polewę lekko ostudzoną wylewamy na wierzch ciasta i zostawiamy do zastygnięcia.
Cały proces przygotowania ciasta znajdziesz na końcu tego wpisu.
Zawsze mam problem ze złożeniem tego ciasta , może ma ktoś jakiś specjalny sposób ????
Moja ŚP mama zrobiła sobie formę z kartonu .Forma składała się z 3 kartoników miejsca zagięcia skleiła taśmą ( mocną z zewnętrznej i wewnętrznej strony) . Na tak zrobioną formę nakładała folię i było Jej łatwiej uformować ciasto . Należy tylko pamiętać że forma musi być nieco szersza niż herbatniki
ja dodaję pól kostki masła i robię sernik z kilograma sera . Dodaję tylko więcej ciastek +12 szt . Babka jest większa, dłuższa.
Czy faktycznie wystarcza pół kostki czyli 100g masła na kg sera? Czy mówisz o kostce jak była kiedyś o masie 250g czyli, że dodajesz 125g?
Zastanawiam się właśnie czy jak da się mniej to bardzo wpływa to na smak lub konsystencję ?
Dodajemy 100 g masla ????
Witam, czy jeśli użyję twarog z wiaderka mogę pominąć masło ? Twarog sernikowy jest bardziej tlusty niz ser twarogowy wiec wydawałoby się ze bez masla tez bylby ok. Ale poprosze o opinię
Nie pomijałabym masła w tym przepisie nawet jeśli używasz twarogu z wiaderka.
Czy jeśli twaróg ma napisane na wiaderku „nie wymaga masła” to dodac margarynę? Czy mozna uzyc 250g więcej twarogu zamiast niej?
Jaki jest skład dokładnie?
Serek śmietankowy, twaróg (Twaróg sernikowy mielony Piątnicy)
Ciasto robię już drugi raz. Polewa za pierwszym razem jakiś wyszła ale tym razem zrobię inna. Moja sugestia- tym razem zamiast foli aluminiowej użyje spożywczej.
Albo mi się wydaje, ale z tych proporcji nie można zrobić polewy na całość. Musiałam dorabiać
Ciasto wyszło idealnie, natomiast nie mogę sobie poradzic z polewa :/, robię według przepisu a wychodzi mi zbita czekolada, ni w ząb nie da się nią niczego polać. Ratunkuuuu
juz poprawiłam polewę i teraz jest inna
Ja dałam więcej wody :)
Dziś robię po raz drugi i właśnie widzę ze coś polewa nie ta. Aż się zastanawiałam czy to ten sam przepis hahah
zamienilam na inna :)
Dzień dobry, chciałam się zapytać jak odsączyć ser z wiaderka do tego ciasta?
Świetny przepis, mega szybkie ciasto i na dodatek takie pyszne ????
Cudowny przepis . Wreszcie robię to ciasto bo wcześniej widziałam bardziej skomplikowane przepisy :-)
Is it possible to get this recipe in English ?
You have to translate recipe
czy moge dac do tego twarog z wiaderka?
Tak :)
Często w przepisach na chatę trzeba moczyć delikatnie herbatniki w mleku, w tym przepisie widzę, że nie ma takiej konieczności. Czy herbatniki nie będą za twarde???
Zmiękną pod wpływem masy :)
Bardzo dziękuję, już nie mogę się doczekać tego smaku ????
Ciasto przepyszne :) i co najważniejsze wychodzi :)
Ale ładnie wygląda <3
Zrobiłam według tego przepisu i powiem że jestem zadowolona. ;)
Dałam dwie szklanki cukru by było za mało słodkie. Bardzo podobała mi się konsystencja serka. Nie rozpływał się na boki! Ciasto Naprawdę polecam ;)
ile razy mielić ser?
Minimum dwukrotnie :)
a można zblendować??
mozna :)
Smakołyk dzieciństwa mojego Męża:) Ja tego nie znałam, jak poznałam, rozsmakowałam się w tym smaku :) Popieram, warte zrobienia:)