Wyobrażasz sobie wykonanie sernika bez sera? Cytrynowy sernik na zimno bez sera na białkach jest wyjątkowy wśród ciast robionych na zimno. Ma niesamowicie lekką strukturę i dokładnie jest jak puszek przez białka. Właściwie sernik cytrynowy można by nazwać dietetycznym lub light, ale ze względu na dodatek dosyć dużej ilości cukru nie mogę tak napisać. Niestety nie radzę go zmniejszać, ponieważ białka będą mniej ubite a sernik straci swoją lekkość.
Wiem, że niektórzy będą pisać co to za sernik bez sera. To jakaś marna podróba, ale liczy się pomysł i nie zawsze to co oczywiste jest najlepsze.
Ja ten sernik cytrynowy polubiłam od razu. Nie zapycha po jednym kawałku, a latem jest to naprawdę ważne, nie chcemy przecież chodzisz z mega pełnym żołądkiem. Uwielbiam smak lemon curd, który jest bardzo słodki, kremowy i w połączeniu z białkami daje cytrynową piankę. Właśnie pianka, nie jest ona identyczna jak w robionych ciastach „ptasie mleczko” na białkach. Tam pianka jest bardzo sztywna i mocno ścięta. Tutaj za sprawą kremówki zyskuje dodatkowo kremowej konsystencji, a sernik nie jest bardzo mocno ścięty. Koniecznie przechowujcie go w lodówce i nie radzę wystawiać go za długo na zewnątrz, lemon curd spłynie, a pianka stanie się z czasem papką.
Cytrynowe połączenie daje orzeźwiający smak i na pewno dominuje w serniku. Sernik na białkach jest doskonałym sposobem, aby pozbyć się zalegających w lodówce białek. W przepisie widnieje 5 białek, ale spokojnie możesz dać nawet 6-7 szt. Zwiększ tylko cukier do pełnej szklanki.
Cytrynowy sernika (bez sera) na białkach polecam osobom, które nie lubią serków i twarogów w ciastach. Polecam dla osób, które szukają lekkiego deseru i zarazem prostego w wykonaniu. Poza tym, cytrynowa pianka naprawdę uzależnia, jeden kawałek to stanowczo za mało. Inspiracja: 12tomatoes.
TUTAJ znajdziesz inne przepisy bez pieczenia.
CYTRYNOWY SERNIK NA ZIMNO (BEZ SERA) NA BIAŁKACH – PRZEPIS
SKŁADNIKI NA LEMON CURD:
- 1 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki wyciśniętego soku z cytryny (ok. 5 cytryn)
- 100 g masła lub margaryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 3 żółtka
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 5 białek, dużych
- 3/4 szklanki cukru
- 1 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/2 szklanki gorącej wody
DODATKOWO:
- ok. 200 g biszkoptów okrągłych lub podłużnych
Szklankę
cukru
przesypujemy
do
miseczki
żaroodpornej,
dodajemy
przesianą
mąkę
ziemniaczaną.
Wlewamy
sok
z
cytryny
i
energicznie
mieszamy
trzepaczką.
Następnie
dodajemy
jajka
i
żółtka,
mieszamy.
Wkładamy
masło,
miskę
układamy
nad
garnuszkiem
z
gotującą
się
wodą.
Podgrzewamy
masę,
aż
zacznie
gęstnieć
(ok.
10-15
min).
Krem
owijamy
folią
i
zostawiamy
do
wystudzenia,
następnie
wkładamy
do
lodówki
na
kilka
godzin
do
mocniejszego
zgęstnienia.
Żelatynę
rozpuszczamy
w
gorącej
wodzie
i
zostawiamy
do
całkowitego
wystudzenia.
Białka
ubijamy
na
sztywna
pianę,
pod
koniec
dodajemy
stopniowo
cukier.
Miksujemy,
aż
masa
będzie
gęsta
i
lśniąca
(ok.
2-3
min).
Szklankę
kremu
lemon
curd
odkładamy
na
wierzch.
Pozostały
krem
chwilę
miksujemy,
następnie
powoli
wlewamy
ostudzoną
żelatynę.
Krem
łączymy
z
białkami
za
pomocą
miksera
na
najniższych
obrotach
lub
trzepaczką.
Kremówkę
ubijamy
na
sztywno
i
łączmy
z
masą,
mikserem
lub
trzepaczką.
Tortownicę
o
śr.
24
cm
wykładamy
biszkoptami,
wylewamy
powoli
masę.
Wkładamy
do
lodówki
na
kilka
godzin
lub
całą
noc.
Po
tym
czasie
smarujemy
wierzch
odłożonym
wcześniej
kremem
lemon
curd
i
ponownie
wkładamy
sernik
na
1-2
godz.
Ciasto
podajemy
schłodzone
prosto
z
lodówki.
Komentarze
Wygląda jak puszek, niesamowicie delikatny
Wypróbuję przepis