Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Desery, Na słodko, Walentynki

Deser malinowa chmurka

Sierpień 24, 2022 , 30112 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Deser malinowa chmurka inspirowany nie mniej znanym ciastem o tej samej nazwie. Biszkopty, krem śmietankowy, warstwa malinowa i chrupiącą beza. Idealny deser na lato.

Deser jest przepyszny, leciutki z warstwami, które świetnie ze sobą współgrają smakiem. Poza sezonem możesz skorzystać z owoców mrożonych. Natomiast maliny możesz zastąpić innymi owocami, które masz pod ręką.

Wykonanie deser możesz podzielić na dwa dni. Jednego wykonać bezę, a drugiego dokończyć warstwy. Deser malinowa chmurka polecam każdemu, kto uwielbia ciasto malinowa chmurka.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na desery.

malinowa-chmurka

DESER MALINOWA CHMURKA

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 4 szklanki

BEZA

  • 2 białka (rozmiar M) o temp. pokojowej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
  • szczypta soli

WARSTWA ŚMIETANKOWA

  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 150 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru

WARSTWA MALINOWA

  • 1 galaretka malinowa
  • 300 ml gorącej wody
  • 200 g malin

DODATKOWO

  • opakowanie podłużnych lub okrągłych biszkoptów
  • 1/3 szklanki wody + sok z połowy pomarańczy
  • 2 łyżki posiekanych drobno orzechów włoskich
  • 1 łyżka płatków migdałowych

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Przygotowanie bezy możesz pominąć i kupić gotowe mini bezy i pokruszyć na wierzch deseru.

Białka miksujemy razem z solą na sztywną pianę. Następnie dodajemy powoli po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy sok z cytryny oraz przesianą mąkę. Blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę bezową i lekko rozprowadzamy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150ºC i od razu zmniejszamy do 120ºC i pieczemy przez 1,5 godziny. Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego wystudzenia w piekarniku (może zostać całą noc). Galaretkę zalewamy gorącą wodą i mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do ostygnięcia i wkładamy do lodówki, aż zacznie lekko tężeć. Podłużne biszkopty dzielimy na dwie części, zatapiamy chwilkę w wodzie z sokiem z pomarańczy i układamy na dnie szklanek lub pucharków. Śmietankę miksujemy razem z mascarpone oraz przesianym cukrem pudrem na gęsty krem. Wykładamy na biszkopty, następnie układamy maliny i zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki na 1 – 2 godziny. Przed podaniem do szklanek wykładamy pokruszoną bezę, orzeszki i płatki migdałowe (wcześniej można lekko podprażyć).

malinowa-chmurka
malinowa-chmurka

Komentarze

Dodaj komentarz