Deser malinowa chmurka inspirowany nie mniej znanym ciastem o tej samej nazwie. Biszkopty, krem śmietankowy, warstwa malinowa i chrupiącą beza. Idealny deser na lato.
Deser jest przepyszny, leciutki z warstwami, które świetnie ze sobą współgrają smakiem. Poza sezonem możesz skorzystać z owoców mrożonych. Natomiast maliny możesz zastąpić innymi owocami, które masz pod ręką.
Wykonanie deser możesz podzielić na dwa dni. Jednego wykonać bezę, a drugiego dokończyć warstwy. Deser malinowa chmurka polecam każdemu, kto uwielbia ciasto malinowa chmurka.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na desery.
REKLAMA:
DESER MALINOWA CHMURKA
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 4 szklanki
BEZA
- 2 białka (rozmiar M) o temp. pokojowej
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
- szczypta soli
WARSTWA ŚMIETANKOWA
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 150 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru
WARSTWA MALINOWA
- 1 galaretka malinowa
- 300 ml gorącej wody
- 200 g malin
DODATKOWO
- opakowanie podłużnych lub okrągłych biszkoptów
- 1/3 szklanki wody + sok z połowy pomarańczy
- 2 łyżki posiekanych drobno orzechów włoskich
- 1 łyżka płatków migdałowych
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Przygotowanie bezy możesz pominąć i kupić gotowe mini bezy i pokruszyć na wierzch deseru.
Białka miksujemy razem z solą na sztywną pianę. Następnie dodajemy powoli po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy sok z cytryny oraz przesianą mąkę. Blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę bezową i lekko rozprowadzamy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150ºC i od razu zmniejszamy do 120ºC i pieczemy przez 1,5 godziny. Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego wystudzenia w piekarniku (może zostać całą noc). Galaretkę zalewamy gorącą wodą i mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do ostygnięcia i wkładamy do lodówki, aż zacznie lekko tężeć. Podłużne biszkopty dzielimy na dwie części, zatapiamy chwilkę w wodzie z sokiem z pomarańczy i układamy na dnie szklanek lub pucharków. Śmietankę miksujemy razem z mascarpone oraz przesianym cukrem pudrem na gęsty krem. Wykładamy na biszkopty, następnie układamy maliny i zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki na 1 – 2 godziny. Przed podaniem do szklanek wykładamy pokruszoną bezę, orzeszki i płatki migdałowe (wcześniej można lekko podprażyć).
2 dzień dobre
Dopiero robię chyba ♥️♥️♥️♥️♥️
2 dzień dobre
Deser petarda, znikł w 2 minuty. Pierwszy raz robiłam deser i strzał w 10. Polecam wszystkim!