Znajdź swój przepis

Chlebek dyniowy na jogurcie

2 października, 2024

Chlebek dyniowy na jogurcie to niesamowicie puszyste, lekkie i wilgotne ciasto z dynią. Błyskawiczny przepis bez użycia miksera.

Chlebek możesz wykonać na jogurcie naturalnym lub dodać nieco gęstszy jogurt grecki. Ważne, aby składniki dodawane do ciasta miały temperaturę pokojową.

Ciasta na chlebek nie mieszamy zbyt długo po dodaniu wszystkich składników, aby konsystencja nie była ciężka.

Chlebek jest niesamowicie lekki, puszysty i delikatny. Ma piękny pomarańczowy kolor i cudownie prezentuje się po przekrojeniu.

Na wierzch ciasta dałam polewę śmietankową z serka i obsypałam orzechami.

REKLAMA:

Polewa jest słodka, kremowa i delikatna. Świetnie pasuje do ciasta i podkręca jego smak.

Jeśli chcesz zrezygnować z polewy możesz wierzch oprószyć cukrem pudrem, oblać lukrem z nutką cytryny lub oblać wierzch roztopioną czekoladą mleczną lub deserową.

Chlebek dyniowy to świetny pomysł na szybkie i zdrowe ciasto z dynią.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

FIT CIASTO MARCHEWKOWE

CIASTO NAPOLEON

CYNAMONKI

REKLAMA:
chlebek dyniowy

CHLEBEK DYNIOWY NA JOGURCIE

SKŁADNIKI:

CIASTO DYNIOWE

  • 250 g puree z dyni – PRZEPIS
  • 125 ml jogurtu naturalnego o temp. pokojowej
  • 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

POLEWA ŚMIETANKOWA

  • 50 g masła o temp. pokojowej
  • 150 g serka kremowego np. Philadelphia
  • 2 pełne łyżki cukru pudru

DODATKOWO

  • 2 – 3 łyżki posiekanych orzechów np. włoskich

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wymiarach 12 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Puree z dyni mieszamy trzepaczką razem z jogurtem, jajkami, olejem, ekstraktem z wanilii, szczyptą soli i cukrem. Następnie wprost do miseczki przesiewamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cynamon. Delikatnie mieszamy łyżką lub trzepaczką tylko do połączenia składników. Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 55 – 60 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.

W międzyczasie przygotowujemy polewę śmietankową. Przez chwilę miksujemy masło, następnie dodajemy po łyżce serek oraz przesiewamy cukier puder. Wierzch ciasta smarujemy polewą i obsypujemy posiekanymi orzechami np. włoskimi.

ciasto dyniowe
chlebek dyniowy
chlebek dyniowy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij