Znajdź swój przepis

Fit ciasto marchewkowe

17 września, 2024

Fit ciasto marchewkowe z dodatkiem płatków owsianych, orzechów, tartej marchewki i kremem śmietankowym. Zdrowy przepis bez dodatku cukru.

Do ciasta możesz użyć płatków owsianych górskich lub błyskawicznych.

Przez chwilkę rozdrabniamy je w malakserze, aby konsystencja była bardziej jednolita i nie były wyczuwalne w cieście.

Ciasto można urozmaicić dodając do środka suszoną żurawinę, rodzynki, figi lub morele. Dodatkowo orzechy włoskie można zastąpić migdałami bez skórki.

Ciasto marchewkowe z tego przepisu to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego ciasta. Jest mniej kaloryczne, sycące i bez dodatku cukru.

REKLAMA:

Miód w składnikach możesz zastąpić erytrolem, cukrem trzcinowym, kokosowym lub słodzikiem.

Doskonały pomysł na przekąskę do pracy, zdrowy wypiek dla dzieci lub osób na diecie.

Ciasto jest pyszne i proste do przygotowania.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO CZEKOLADOWE Z DŻEMEM

MURZYNEK NA JOGURCIE

CIASTO BUDYNIOWE – NAJLEPSZE CIASTO NA ŚWIECIE

REKLAMA:
ciasto marchewkowe

FIT CIASTO MARCHEWKOWE

CIASTO

  • 1 i 1/3 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki mąki pszennej lub bezglutenowej
  • 2/3 szklanki drobno posiekanych orzechów np. włoskich
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki płynnego miodu lub erytrolu
  • 1 szklanka drobno startej marchewki
  • 3 jajka (rozmiar L)
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła/ oleju kokosowego

KREM ŚMIETANKOWY

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka np. Philadelphia, Twój smak, mascarpone
  • 2 – 3 łyżki miodu/ cukru pudru/erytrolu

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę okrągłą o wymiarach ok. 20 – 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej.

Płatki mielimy przez kilka sekund w malakserze lub w młynku. Mieszamy z mąką, orzechami, cynamonem i sodą. Jajka miksujemy przez kilka minut, aż będą puszyste. Następnie dodajemy miód, marchewkę (u mnie starta na średnich oczkach tarki), olej oraz suche składniki. Delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką tylko do połączenia. Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 35 – 40 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia.

Śmietankę miksujemy razem z serkiem na gęsty krem, następnie dodajemy miód do smaku. Smarujemy wierzch ciasta kremem. Dekorujemy startą marchewką.

ciasto marchewkowe
ciasto marchewkowe
ciasto marchewkowe

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij