Murzynek z wiśniami to mocno czekoladowe ciasto z owocami bez użycia miksera. Przepyszne, wilgotne i mięciutkie z soczystymi wiśniami i polewą czekoladową.
Ciasto możesz wykonać z dodatkiem wiśni świeżych lub mrożonych, których wcześniej nie trzeba rozmrażać.
Przepis jest z dużą ilością kakao, mleka i oleju. Długo zachowuje swoją świeżość i nie traci smaku nawet kilka dni.
Cudowne, lekko kwaśne wiśnie idealnie pasują do ciasta i przełamują smak nadając wyrazistości. Wiśnie można zastąpić malinami, jagodami lub borówkami.
Olej roślinny można zastąpić roztopionym masłem ok. 150 g. Ciasto będzie nieco innej konsystencji, ale równie pyszne i maślane.
Wierzch oblałam polewą z gorzkiej czekolady, ale możesz ją wykonać również pół na pół z mlecznej i deserowej.
Przepyszne i łatwe ciasto, z którym poradzi sobie nawet osoba początkująca bez doświadczenia w pieczeniu.
Idealne na urodziny, święta lub do kubka ciepłej herbaty.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
MURZYNEK Z WIŚNIAMI
SKŁADNIKI:
- 280 g mąki tortowej
- 4 łyżki kakao
- 170 g cukru
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 ml mleka o temp. pokojowej
- 2 jajka o temp. pokojowej
- 180 ml oleju roślinnego np. rzepakowego
- szczypta soli
- 1 szklanka wiśni mrożonych lub świeżych
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Formę o wymiarach ok. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Do miseczki przesiewamy mąkę, kakao, sodę oraz proszek do pieczenia. Wsypujemy cukier oraz szczyptę soli i mieszamy do połączenia.
Następnie wlewamy mleko, olej i dodajemy jajka. Dokładnie mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Ciasto wykładamy do formy i układamy na górze wiśnie (można lekko wcisnąć do środka).
Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 40 – 45 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia. Dekorujemy polewą czekoladą oraz wiśniami.