Cynamonki czyli drożdżowe bułeczki cynamonowe z pysznym nadzieniem i polewą śmietankową. Mięciutkie, wilgotne i cudownie pachnące drożdżówki.
Ciasto drożdżowe na cynamonki możesz wykonać wieczorem i szczelnie owinąć folią i włożyć do lodówki.
Rano wyjmujesz ciasto i po 30 minutach możesz przygotować dalej zgodnie z przepisem bułeczki. Na śniadanie upieczesz świeże i pachnące drożdżówki.
Bułeczki są puchate, wilgotne i cudownie cynamonowe.
Polewa to strzał w dziesiątkę. Śmietankowa i słodka idealnie pasuje do cynamonu.
Możesz ją zastąpić polewą z cukru pudru i odrobiny soku z cytryny, oblać roztopioną czekoladą, słonym karmelem lub zjeść oprószone cukrem pudrem.
Podczas pieczenia wydobywa się niesamowity cukrowo – cynamonowy zapach z nutką masła.
Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu z kubkiem mleka lub ciepłej herbaty.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CYNAMONKI
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 12 – 14 bułeczek
CIASTO DROŻDŻOWE
- 600 g mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- 11 g drożdży suchych lub 35 g drożdży świeżych
- 100 g masła, roztopionego
- 2 jajka o temp. pokojowej
- 300 ml ciepłego mleka
- szczypta soli
NADZIENIE CYNAMONOWE
- 100 g masła, roztopionego
- 120 g cukru
- 1 i 1/2 łyżki cynamonu
POLEWA ŚMIETANKOWA
- 50 g masła o temp. pokojowej
- 200 g serka śmietankowego np. Philadelphia, Twój smak
- 3 – 4 łyżki cukru pudru
DODATKOWO
- 1 jajko + 1 łyżka mleka
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach 25 x 35 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia. Bułeczki można też upiec na blaszce z piekarnika.
Drożdże świeże lub suche rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżką cukru. Zostawiamy na ok. 10 minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy cukier, szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn, jajka oraz roztopione masło i zaczynamy wyrabiać ciasto. Gotowe powinno być jednolite i gładkie. Formujemy w kulę, wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą na ok. 1 – 1,5 godziny.
W międzyczasie wykonujemy nadzienie i polewę. Roztopione masło mieszamy z cukrem i cynamonem.
Miękkie masło przez chwilkę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce serek oraz przesiany cukier puder.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat. Rozwałkowujemy na kształt ok. 25 – 30 x 50 cm. Smarujemy cały płat ciasta nadzieniem cynamonowym. Zwijamy jak roladę zaczynając od szerszej strony. Kroimy na kawałki ok. 3 cm i układamy w formie lub blaszce w lekkich odstępach od siebie. Przykrywamy i zostawiamy na ok. 15 – 20 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy wierzch bułeczek lekko roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 25 – 30 minut do zarumienienia wierzchu. Po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia, następnie wierzch smarujemy polewą śmietankową.
ZAINSPIRUJ SIĘ JESIENNYMI PRZEPISAMI Z CYNAMONEM.
Czy masło do nadzienia musi być na pewno roztopione? Płynne masło z dodatkami było trudno nałożyć na rozwałkowane ciasto. Prościej i łatwiej chyba bardzo miękkie masło połączyć z cukrem i cynamonem i bezproblemowo położyć na rozwałkowane ciasto?
Mam też przepis na takie z miękkim masłem :)
Przepyszne ;) i to ciasto, mniam ;)
Dziękuję :)
Dziś zrobiłam z tego przepisu. Ciasto puszyste, delikatne. Pierwszy raz robiłam, przepyszne wyszło. Ciasto było i już prawie nie ma. Super przepis, polecam.
Dziękuję :)
Dziękuję, cynamonki przepyszne :)
Super :)