Znajdź swój przepis

Cynamonki

25 września, 2024

Cynamonki czyli drożdżowe bułeczki cynamonowe z pysznym nadzieniem i polewą śmietankową. Mięciutkie, wilgotne i cudownie pachnące drożdżówki.

Ciasto drożdżowe na cynamonki możesz wykonać wieczorem i szczelnie owinąć folią i włożyć do lodówki.

Rano wyjmujesz ciasto i po 30 minutach możesz przygotować dalej zgodnie z przepisem bułeczki. Na śniadanie upieczesz świeże i pachnące drożdżówki.

Bułeczki są puchate, wilgotne i cudownie cynamonowe.

Polewa to strzał w dziesiątkę. Śmietankowa i słodka idealnie pasuje do cynamonu.

REKLAMA:

Możesz ją zastąpić polewą z cukru pudru i odrobiny soku z cytryny, oblać roztopioną czekoladą, słonym karmelem lub zjeść oprószone cukrem pudrem.

Podczas pieczenia wydobywa się niesamowity cukrowo – cynamonowy zapach z nutką masła.

Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu z kubkiem mleka lub ciepłej herbaty.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

PROSTE CIASTO DYNIOWE

CIASTO CZEKOLADOWE Z DŻEMEM

FIT CIASTO MARCHEWKOWE

REKLAMA:
bułeczki cynamonowe

CYNAMONKI

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 12 – 14 bułeczek

CIASTO DROŻDŻOWE

  • 600 g mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 11 g drożdży suchych lub 35 g drożdży świeżych
  • 100 g masła, roztopionego
  • 2 jajka o temp. pokojowej
  • 300 ml ciepłego mleka
  • szczypta soli

NADZIENIE CYNAMONOWE

  • 100 g masła, roztopionego
  • 120 g cukru
  • 1 i 1/2 łyżki cynamonu

POLEWA ŚMIETANKOWA

  • 50 g masła o temp. pokojowej
  • 200 g serka śmietankowego np. Philadelphia, Twój smak
  • 3 – 4 łyżki cukru pudru

DODATKOWO

  • 1 jajko + 1 łyżka mleka

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 25 x 35 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia. Bułeczki można też upiec na blaszce z piekarnika.

Drożdże świeże lub suche rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżką cukru. Zostawiamy na ok. 10 minut do wyrośnięcia.

Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy cukier, szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn, jajka oraz roztopione masło i zaczynamy wyrabiać ciasto. Gotowe powinno być jednolite i gładkie. Formujemy w kulę, wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą na ok. 1 – 1,5 godziny.

W międzyczasie wykonujemy nadzienie i polewę. Roztopione masło mieszamy z cukrem i cynamonem.

Miękkie masło przez chwilkę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce serek oraz przesiany cukier puder.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat. Rozwałkowujemy na kształt ok. 25 – 30 x 50 cm. Smarujemy cały płat ciasta nadzieniem cynamonowym. Zwijamy jak roladę zaczynając od szerszej strony. Kroimy na kawałki ok. 3 cm i układamy w formie lub blaszce w lekkich odstępach od siebie. Przykrywamy i zostawiamy na ok. 15 – 20 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy wierzch bułeczek lekko roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 25 – 30 minut do zarumienienia wierzchu. Po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia, następnie wierzch smarujemy polewą śmietankową.

ZAINSPIRUJ SIĘ JESIENNYMI PRZEPISAMI Z CYNAMONEM.

bułeczki cynamonowe
bułeczki cynamonowe
bułeczki cynamonowe

Dołącz do dyskusji

  1. Czy masło do nadzienia musi być na pewno roztopione? Płynne masło z dodatkami było trudno nałożyć na rozwałkowane ciasto. Prościej i łatwiej chyba bardzo miękkie masło połączyć z cukrem i cynamonem i bezproblemowo położyć na rozwałkowane ciasto?

    1. Mam też przepis na takie z miękkim masłem :)

  2. Przepyszne ;) i to ciasto, mniam ;)

  3. Dziś zrobiłam z tego przepisu. Ciasto puszyste, delikatne. Pierwszy raz robiłam, przepyszne wyszło. Ciasto było i już prawie nie ma. Super przepis, polecam.

  4. cynamonki top says:

    Dziękuję, cynamonki przepyszne :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij