Znajdź swój przepis

Cynamonki

25 września, 2024

Cynamonki czyli drożdżowe bułeczki cynamonowe z pysznym nadzieniem i polewą śmietankową. Mięciutkie, wilgotne i cudownie pachnące drożdżówki.

Ciasto drożdżowe na cynamonki możesz wykonać wieczorem i szczelnie owinąć folią i włożyć do lodówki.

Rano wyjmujesz ciasto i po 30 minutach możesz przygotować dalej zgodnie z przepisem bułeczki. Na śniadanie upieczesz świeże i pachnące drożdżówki.

Bułeczki są puchate, wilgotne i cudownie cynamonowe.

Polewa to strzał w dziesiątkę. Śmietankowa i słodka idealnie pasuje do cynamonu.

REKLAMA:

Możesz ją zastąpić polewą z cukru pudru i odrobiny soku z cytryny, oblać roztopioną czekoladą, słonym karmelem lub zjeść oprószone cukrem pudrem.

Podczas pieczenia wydobywa się niesamowity cukrowo – cynamonowy zapach z nutką masła.

Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu z kubkiem mleka lub ciepłej herbaty.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

PROSTE CIASTO DYNIOWE

CIASTO CZEKOLADOWE Z DŻEMEM

FIT CIASTO MARCHEWKOWE

REKLAMA:
bułeczki cynamonowe

CYNAMONKI

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 12 – 14 bułeczek

CIASTO DROŻDŻOWE

  • 600 g mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 11 g drożdży suchych lub 35 g drożdży świeżych
  • 100 g masła, roztopionego
  • 2 jajka o temp. pokojowej
  • 300 ml ciepłego mleka
  • szczypta soli

NADZIENIE CYNAMONOWE

  • 100 g masła, roztopionego
  • 120 g cukru
  • 1 i 1/2 łyżki cynamonu

POLEWA ŚMIETANKOWA

  • 50 g masła o temp. pokojowej
  • 200 g serka śmietankowego np. Philadelphia, Twój smak
  • 3 – 4 łyżki cukru pudru

DODATKOWO

  • 1 jajko + 1 łyżka mleka

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 25 x 35 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia. Bułeczki można też upiec na blaszce z piekarnika.

Drożdże świeże lub suche rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżką cukru. Zostawiamy na ok. 10 minut do wyrośnięcia.

Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy cukier, szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn, jajka oraz roztopione masło i zaczynamy wyrabiać ciasto. Gotowe powinno być jednolite i gładkie. Formujemy w kulę, wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą na ok. 1 – 1,5 godziny.

W międzyczasie wykonujemy nadzienie i polewę. Roztopione masło mieszamy z cukrem i cynamonem.

Miękkie masło przez chwilkę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce serek oraz przesiany cukier puder.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat. Rozwałkowujemy na kształt ok. 25 – 30 x 50 cm. Smarujemy cały płat ciasta nadzieniem cynamonowym. Zwijamy jak roladę zaczynając od szerszej strony. Kroimy na kawałki ok. 3 cm i układamy w formie lub blaszce w lekkich odstępach od siebie. Przykrywamy i zostawiamy na ok. 15 – 20 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy wierzch bułeczek lekko roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 25 – 30 minut do zarumienienia wierzchu. Po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia, następnie wierzch smarujemy polewą śmietankową.

ZAINSPIRUJ SIĘ JESIENNYMI PRZEPISAMI Z CYNAMONEM.

bułeczki cynamonowe
bułeczki cynamonowe
bułeczki cynamonowe

Dołącz do dyskusji

  1. Od razu po wyrobieniu, nie czekamy na wyrośnięcie :) Kolejnego dnia wykładamy tak na 30 minut przed formowaniem :)

  2. Dziękuję bardzo :) Pozdrawiam

  3. Wczoraj zrobiłam z jednej porcji ,szybciej znikły niż je robiłam 😊 Dziś zrobiłam x 3 😂 Przepis jest naprawdę świetny ,bułeczki lepsze niż w Norwegii

    1. Dziękuję bardzo :) Pozdrawiam

  4. Bułeczki przepyszne .

  5. To jest najlepszy przepis na cynamonki na polskim internecie. Jeszcze nigdy cynamonowe nie wyszły mi tak puszyste, wilgotne i pełne smaku. Co prawda są obrzydliwie słodkie haha, dlatego jeśli ktoś nie jest fanem aż tak słodkich wypieków to polecam nie dodawać cukru do ciasta. Naprawdę cudowne, cała rodzina nie może się niemi najeść. Dziękuję za przepis!

    1. Dziękuję bardzo za komentarz :) Cieszę się, że smakowały:)

  6. Przy ugniataniu ciasta, nie chce mi się ono uformować w kulę, bardzo klei się do miski i do rąk. Potem po urośnięciu bardzo ciężko go rozwałkować i zwinąć. Co robię nie tak?:(

    1. Czasami wilgotność ciasta zależy od mąki :)

  7. zawsze wychodzą super, ja zawsze przed włożeniem do piekarnika polewam je śmietanką przez co są jeszcze bardziej miękkie

  8. Czy z serka ricotta te zrobię polewę do bułeczek?

  9. Czy masło do nadzienia musi być na pewno roztopione? Płynne masło z dodatkami było trudno nałożyć na rozwałkowane ciasto. Prościej i łatwiej chyba bardzo miękkie masło połączyć z cukrem i cynamonem i bezproblemowo położyć na rozwałkowane ciasto?

    1. Mam też przepis na takie z miękkim masłem :)

    2. Ja tak zrobilam jak piszesz. I było git;)

    3. Ja zrobiłam tak, że po wyrobieniu ciasta i schowania go w ciepłe miejsce, połączyłam składniki do nadzienia.
      Po godzinie wszystko sie połączyło i łatwo było mi je nałożyć, a użyłam roztopionego masła. Taka podpowiedź :)

  10. Przepyszne ;) i to ciasto, mniam ;)

  11. Dziś zrobiłam z tego przepisu. Ciasto puszyste, delikatne. Pierwszy raz robiłam, przepyszne wyszło. Ciasto było i już prawie nie ma. Super przepis, polecam.

  12. cynamonki top says:

    Dziękuję, cynamonki przepyszne :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij