Znajdź swój przepis

Sernik królewski

20 grudnia, 2012

Jeśli szukacie dobrego w smaku sernika na różnego rodzaju święta lub uroczystości, który nie jest bardzo trudny do wykonania – musicie wypróbować ten przepis. Sernik królewski jest dosyć ciężki w konsystencji, kakaowa kruszonka bardzo fajnie komponuje się z serem. Jedynym problemem w przygotowaniu przepisu jest ścieranie ciasta, ponieważ potrzeba trochę siły w rękach. Jeśli lubicie rodzynki w sernikach jak najbardziej możecie je dodać, smak na pewno będzie ciekawszy. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 250 g masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego ( ok. 16 g )
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki kakao

 SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 1 kg twarogu tłustego, trzykrotnie mielonego
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 100 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego ( ok. 16 g )

 Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i szybko zagniatamy. Następnie dzielimy na dwie części i każdą owijamy folią spożywczą, wkładamy do zamrażarki, aby dokładnie stwardniało ( ok. 1-2 godz. ).

Białka oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy razem z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Następnie dodajemy po łyżce zmielony twaróg oraz budyń waniliowy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową.

Formę o wym.33×23 cm wykładamy papierem do pieczenia i ścieramy jedną część schłodzonego ciasta, tworząc równomierną powierzchnię. Wykładamy masę serową i ścieramy drugą część schłodzonego ciasta. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. godzinę. Po upieczeniu sernik zostawiamy do ostudzenia w piekarniku, następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki i dopiero po tym czasie jest najsmaczniejszy.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Witam a jaka śmietanę użyć? ????

    1. aneta Autor says:

      Kwaśna śmietanę np. 18%

  2. Czy może być twaróg z wiaderka, lub niemielony ? :)

    1. Ilovebake says:

      Twaróg z wiaderka może być, ale dobrej jakości i lekko należy go odsączyć jeśli ma za dużo zalewy. Ser musi być trzykrotnie zmielony :)

  3. Jeśli włożę na noc do lodówki,to rano mam go wyjąć i przechowywać w temp.pokojowej czy nadal w lodówce?

    1. Wyjmij go tak na 1 godzinę przed podaniem lub pół godziny :) najlepiej trzymać w lekko chłodnym pomieszczeniu :)

    2. dzięki! jest pyszny :))

  4. Można dodać sernik wiaderkowy?

    1. Ilovebake says:

      Tak, ale wybierz dobrej jakosci :)

  5. Mój pierwszy w życiu sernik królewski i od teraz ulubiony! Dziękuje za inspirację :)

  6. jaki to ma byc dokładnie ten twarog ?

    1. Ilovebake says:

      zwykły twaróg tłusty np. klinek, który mielisz później trzy razy

  7. czy ktos probowal robic ten sernik z serkiem wiejskim? i w formie muffinek? zastanawiam sie czy by sie to udalo.. co myslicie?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x