Jeśli szukacie dobrego w smaku sernika na różnego rodzaju święta lub uroczystości, który nie jest bardzo trudny do wykonania – musicie wypróbować ten przepis. Sernik królewski jest dosyć ciężki w konsystencji, kakaowa kruszonka bardzo fajnie komponuje się z serem. Jedynym problemem w przygotowaniu przepisu jest ścieranie ciasta, ponieważ potrzeba trochę siły w rękach. Jeśli lubicie rodzynki w sernikach jak najbardziej możecie je dodać, smak na pewno będzie ciekawszy. Pozdrawiam.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 250 g masła lub margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego ( ok. 16 g )
- 2 łyżki śmietany
- 3 łyżki kakao
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 1 kg twarogu tłustego, trzykrotnie mielonego
- 4 jajka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 100 g masła lub margaryny
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego ( ok. 16 g )
Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i szybko zagniatamy. Następnie dzielimy na dwie części i każdą owijamy folią spożywczą, wkładamy do zamrażarki, aby dokładnie stwardniało ( ok. 1-2 godz. ).
Białka oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy razem z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Następnie dodajemy po łyżce zmielony twaróg oraz budyń waniliowy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową.
Formę o wym.33×23 cm wykładamy papierem do pieczenia i ścieramy jedną część schłodzonego ciasta, tworząc równomierną powierzchnię. Wykładamy masę serową i ścieramy drugą część schłodzonego ciasta. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. godzinę. Po upieczeniu sernik zostawiamy do ostudzenia w piekarniku, następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki i dopiero po tym czasie jest najsmaczniejszy.
Czy ciasto można zrobić wcześniej i zamrozić, a przed pieczeniem po prostu zetrzeć na tarce na spód i na wierzch?
tak :)
Witam a jaka śmietanę użyć? ????
Kwaśna śmietanę np. 18%
Czy może być twaróg z wiaderka, lub niemielony ? :)
Twaróg z wiaderka może być, ale dobrej jakości i lekko należy go odsączyć jeśli ma za dużo zalewy. Ser musi być trzykrotnie zmielony :)
Jeśli włożę na noc do lodówki,to rano mam go wyjąć i przechowywać w temp.pokojowej czy nadal w lodówce?
Wyjmij go tak na 1 godzinę przed podaniem lub pół godziny :) najlepiej trzymać w lekko chłodnym pomieszczeniu :)
dzięki! jest pyszny :))
Można dodać sernik wiaderkowy?
Tak, ale wybierz dobrej jakosci :)
Mój pierwszy w życiu sernik królewski i od teraz ulubiony! Dziękuje za inspirację :)
jaki to ma byc dokładnie ten twarog ?
zwykły twaróg tłusty np. klinek, który mielisz później trzy razy
czy ktos probowal robic ten sernik z serkiem wiejskim? i w formie muffinek? zastanawiam sie czy by sie to udalo.. co myslicie?