Znajdź swój przepis

Babka Caffe latte

5 października, 2015

Babka Caffe latte to w internecie jeden z popularniejszych wypieków. Łączy w sobie trzy warstwy ciasta: jasną o maślanym smaku, ciemniejszą o smaku kawy lub cappuccino i warstwę kakaową. Babka jest niezwykle pyszna, delikatna i wilgotna. Jeśli jeszcze jej nie próbowałaś koniecznie poznaj jej smak i wspaniały aromat.

W przypadku tego wypieku najważniejsze jest, aby składniki miały identyczną temperaturę pokojową. Nie dodajemy zimnych jajek, mleka lub masła, ponieważ na pewno wyjdzie nam zakalec.

Druga zasada to nie miksować za dużo, im więcej miksujesz tym babka będzie cięższa. Mieszaj tylko do połączenia składników nie dłużej.

Babka Caffe latte to bardzo fajne połączenie smaku kilku ciast. Ja nie dodawałam kawy, a zamiast tego 3 łyżeczki cappuccino orzechowego. Świetnie się przechowuje i dobrze smakuje następnego dnia. To po prostu jedna z najpyszniejszych babek.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki.

babka caffe latte

BABKA CAFFE LATTE

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 250 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 75 ml mleka
  • 4 jajka
  • 350 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub 3 łyżeczki cappuccino (proszek)
  • 3 łyżeczki kakao

Wszystkie składniki na babkę powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, dodajemy sól.
Masło przez chwilę miksujemy następnie dodajemy cukry i ponownie miksujemy przez ok. 5 min. Po tym czasie dodajemy po jednym jajku, dokładnie mieszając. W trzech partiach dodajemy suche składniki naprzemiennie z mlekiem. Ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy kawę rozpuszczalną (proszek) i chwilę miksujemy. Do drugiej dodajemy przesiane kakao i także miksujemy. Trzecią część zostawiamy bez dodatków. Formę o wym. 10×25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy część ciasta z kakao. Następnie z kawą lub cappuccino, a na wierzch jasną. Środek ciasta trochę nacinam wzdłuż nożem. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 1 godz do tzw. suchego patyczka. Studzimy w formie przez 15 min i dopiero wyciągamy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

babka caffe latte babka caffe latte babka caffe latte

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Maria Magdalena says:

    Zrozumiałam, że dodajemy całe jajka. Czy dobrze?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  2. Babka udana i smaczna. Nie radzę dodawać mniej cukru niż w przepisie, ja zmniejszyłam(jak przeważnie w przepisach jak coś robię) i jest za mało słodka ale i tak dobra.

    1. Ilovebake says:

      Najważniejsze, że zjedzona ze smakiem :)

  3. Poniżej przedstawiam moje efekty pieczenia :) przepis jest strzałem w 10 :) łatwy, szybko się go robi :) u mnie babka została doceniona przez domowników, chwilę po ostudzeniu zniknęła ponad połowa :)

    1. Czy można dodać więcej kawy? Ja wsypalam dwie czubate łyżeczki… ciasto ładnie zabarwiło, ale absolutnie nie czuć kawy….

    2. Można dodać więcej :)

  4. Moja nie jest tak perfekcyjna jak Twoja ale jest pyszna !! :D

    1. Jest idealna :)

    2. Dziękuję :)

  5. Czy można dodać do ciasta garść posiekanych orzechów laskowych? Orzechy uprażyłam w piekarniku :)

    1. Pewnie, ze mozna :)

  6. Cudowna babka! :)
    Z pewnością pyszna! *.*

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij