Przepyszne kuleczki, które imitują smak dobrze nam znanych Rafaello. Kuleczki ala Rafaello są bardzo słodkie, kokosowe, konsystencja jest dosyć zwarta, przez co dobrze się je lepi. Niestety tutaj muszę przyznać, że tych ze sklepu chyba nic nie przebiję, ale może jesteście innego zdania … Polecam wypróbować dla tych wszystkich, którzy nie mieli okazji wykonać ich w domu. Przepis z książki: Ciasta bez pieczenia.
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 12 kuleczek
- 12 całych migdałów ( sparzonych i obranych ze skórki )
- 1,5 dużych, suchych wafli
- 100 g cukru
- 1/4 szklanka wody
- 1 szklanka mleka w proszku
- 100 g masła
- 100 g wiórków kokosowych
Wafle rozdrabniamy na bardzo drobne kawałeczki. Cukier zagotowujemy z wodą i studzimy. Następnie dodajemy mleko w proszku, masło oraz pokruszone wafle i wszystko razem miksujemy. Masę wkładamy na pół lub godzinę do lodówki. Ze schłodzonej masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, do środka wkładamy jeden cały migdał. Obtaczamy w wiórkach kokosowych i podajemy. Smacznego.