Znajdź swój przepis

Ciasto jogurtowe z rabarbarem

11 maja, 2023

Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką bez użycia miksera. Ciasto jest wilgotne, puszyste z pysznym i kwaśnym rabarbarem.

Ciasto jest bardzo proste i każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem. Nie wymaga użycia miksera, a jedynie czego potrzebujesz to trzepaczki i łyżki.

Ciasta zbyt długo nie mieszamy, moje było z lekkimi grudkami w środku. Wtedy będzie lekkie i mamy pewność, że nie będzie zakalca. Ten przepis po prostu wymaga bardzo mało mieszania.

Zamiast rabarbaru mogą być inne owoce sezonowe. Przepis jest uniwersalny i świetnie sprawdzi się również w okresie zimowym, gdzie możesz użyć mrożonych owoców, których wcześniej nie rozmrażamy.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

REKLAMA:

BABKA JOGURTOWA Z LUKREM

CIASTO JOGURTOWE Z TRUSKAWKAMI

CIASTO KUBECZKOWE (JOGURTOWE)

ciasto-jogurtowe

CIASTO JOGURTOWE Z RABARBAREM

SKŁADNIKI:

  • 300 g jogurtu naturalnego, temp. pokojowa
  • 3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 3/4 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 ml oleju np. rzepakowego
  • 370 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

KRUSZONKA

  • 100 g mąki tortowej
  • 100 g cukru
  • 80 g zimnego masła

DODATKOWO

REKLAMA:
  • 2 – 3 duże łodygi rabarbaru

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml

Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia. Rabarbar kroimy na kawałki ok. 1 – 2 cm (nie obieramy).
Mąkę na kruszonkę wsypujemy do miseczki razem z cukrem. Następnie dodajemy kawałki zimnego masła i rozdrabniamy palcami, aż powstanie kruszonka. Na czas przygotowania ciasta kruszonkę przechowujemy pod przykryciem w lodówce.
Jogurt mieszamy trzepaczką z jajkami, cukrem,cukrem waniliowym i olejem. Następnie wprost do masy przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Mieszamy łyżką tylko do połączenia składników (ciasto nie będzie jednolite, ale takie ma być). Wykładamy do formy i układamy na wierzchu rabarbar. Wierzch oprószamy kruszonką i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175ºC i pieczemy przez ok. 45 – 55 minut do lekkiego zarumienienia wierzchu i tzw. suchego patyczka. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia i oprószamy cukrem pudrem.

ciasto-jogurtowe-z-rabarbarem
ciasto-jogurtowe-z-rabarbarem

Dołącz do dyskusji

  1. Katarzyna says:

    Czy pieczemy góra dół czy termoobieg?

    1. Góra – dół :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij