Sernik baskijski o lekkiej, kremowej i puszystej konsystencji bez spodu z mocno przypieczoną skórką na wierzchu.
Oryginalny przepis na sernik baskijski pochodzi z hiszpańskiej restauracji San Sebastian.
Sernik zamiast twarogu wykonany jest na lekko słonym serku Philadelphia, który nadaje mu niesamowicie kremowej konsystencji.
Przepyszny, prosty przepis z kilku składników.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

SERNIK BASKIJSKI
SKŁADNIKI:
- 800 g serka kremowego Philadelphia lub Twój smak
- 200 g serka mascarpone
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 6 jajek (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml
Wszystkie składniki na sernik powinny być w temp. pokojowej. Tortownicę o średnicy ok. 24 wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Natomiast boki smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia tak, aby wystawał na kilka cm powyżej tortownicy. Serek Philadelphia oraz mascarpone przekładamy do miski razem z cukrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli i miksujemy na niskich obrotach miksera. Następnie cały czas miksując dodajemy po jednym jajku oraz wlewamy niewielkim strumieniem śmietankę. Przelewamy powoli masę serową do tortownicy i pieczemy w temp. 220ºC przez ok. 35 – 40 minut. Sernik mocno się przypiecze od góry, natomiast środek powinien być lekko galaretowaty. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik zamknięty przez ok. 15 minut. Następnie możemy lekko uchylić drzwiczki piekarnika. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia, następnie wkładamy do lodówki na całą noc.

