Sernik baskijski o lekkiej, kremowej i puszystej konsystencji bez spodu z mocno przypieczoną skórką na wierzchu.
Oryginalny przepis na sernik baskijski pochodzi z hiszpańskiej restauracji San Sebastian.
Sernik zamiast twarogu wykonany jest na lekko słonym serku Philadelphia, który nadaje mu niesamowicie kremowej konsystencji.
Przepyszny, prosty przepis z kilku składników.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
SERNIK BASKIJSKI
SKŁADNIKI:
- 800 g serka kremowego Philadelphia lub Twój smak
- 200 g serka mascarpone
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 6 jajek (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml
Wszystkie składniki na sernik powinny być w temp. pokojowej. Tortownicę o średnicy ok. 24 wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Natomiast boki smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia tak, aby wystawał na kilka cm powyżej tortownicy. Serek Philadelphia oraz mascarpone przekładamy do miski razem z cukrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli i miksujemy na niskich obrotach miksera. Następnie cały czas miksując dodajemy po jednym jajku oraz wlewamy niewielkim strumieniem śmietankę. Przelewamy powoli masę serową do tortownicy i pieczemy w temp. 220ºC przez ok. 35 – 40 minut. Sernik mocno się przypiecze od góry, natomiast środek powinien być lekko galaretowaty. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik zamknięty przez ok. 15 minut. Następnie możemy lekko uchylić drzwiczki piekarnika. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia, następnie wkładamy do lodówki na całą noc.
Zrobiłam, smak doskonały. Niestety bardzo podszedł wodą. Co mogę zrobić lepiej?
Sernik przygotowałaś na serku Philadelphia?