Znajdź swój przepis

Sernik baskijski

12 maja, 2023

Sernik baskijski o lekkiej, kremowej i puszystej konsystencji bez spodu z mocno przypieczoną skórką na wierzchu.

Oryginalny przepis na sernik baskijski pochodzi z hiszpańskiej restauracji San Sebastian.

Sernik zamiast twarogu wykonany jest na lekko słonym serku Philadelphia, który nadaje mu niesamowicie kremowej konsystencji.

Przepyszny, prosty przepis z kilku składników.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

PUSZYSTY SERNIK Z WIADERKA

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI

SERNIK KRAKOWSKI

sernik baskijski

SERNIK BASKIJSKI

SKŁADNIKI:

  • 800 g serka kremowego Philadelphia lub Twój smak
  • 200 g serka mascarpone
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 6 jajek (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml

Wszystkie składniki na sernik powinny być w temp. pokojowej. Tortownicę o średnicy ok. 24 wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Natomiast boki smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia tak, aby wystawał na kilka cm powyżej tortownicy. Serek Philadelphia oraz mascarpone przekładamy do miski razem z cukrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli i miksujemy na niskich obrotach miksera. Następnie cały czas miksując dodajemy po jednym jajku oraz wlewamy niewielkim strumieniem śmietankę. Przelewamy powoli masę serową do tortownicy i pieczemy w temp. 220ºC przez ok. 35 – 40 minut. Sernik mocno się przypiecze od góry, natomiast środek powinien być lekko galaretowaty. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik zamknięty przez ok. 15 minut. Następnie możemy lekko uchylić drzwiczki piekarnika. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia, następnie wkładamy do lodówki na całą noc.

sernik baskijski
sernik baskijski

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x