Znajdź swój przepis

Sernik baskijski

12 maja, 2023

Sernik baskijski o lekkiej, kremowej i puszystej konsystencji bez spodu z mocno przypieczoną skórką na wierzchu.

Oryginalny przepis na sernik baskijski pochodzi z hiszpańskiej restauracji San Sebastian.

Sernik zamiast twarogu wykonany jest na lekko słonym serku Philadelphia, który nadaje mu niesamowicie kremowej konsystencji.

Przepyszny, prosty przepis z kilku składników.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

REKLAMA:

PUSZYSTY SERNIK Z WIADERKA

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI

SERNIK KRAKOWSKI

sernik baskijski

SERNIK BASKIJSKI

SKŁADNIKI:

  • 800 g serka kremowego Philadelphia lub Twój smak
  • 200 g serka mascarpone
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 6 jajek (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml

REKLAMA:

Wszystkie składniki na sernik powinny być w temp. pokojowej. Tortownicę o średnicy ok. 24 wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Natomiast boki smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia tak, aby wystawał na kilka cm powyżej tortownicy. Serek Philadelphia oraz mascarpone przekładamy do miski razem z cukrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli i miksujemy na niskich obrotach miksera. Następnie cały czas miksując dodajemy po jednym jajku oraz wlewamy niewielkim strumieniem śmietankę. Przelewamy powoli masę serową do tortownicy i pieczemy w temp. 220ºC przez ok. 35 – 40 minut. Sernik mocno się przypiecze od góry, natomiast środek powinien być lekko galaretowaty. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik zamknięty przez ok. 15 minut. Następnie możemy lekko uchylić drzwiczki piekarnika. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia, następnie wkładamy do lodówki na całą noc.

sernik baskijski
sernik baskijski

Dołącz do dyskusji

  1. Zrobiłam, smak doskonały. Niestety bardzo podszedł wodą. Co mogę zrobić lepiej?

    1. Sernik przygotowałaś na serku Philadelphia?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij