Przepyszne ciasto chałwowe bez pieczenia na herbatnikach z kremem na bazie chałwy i powidłami śliwkowymi. Szybki deser, który idealnie pasuje w jesienny czas do kubka herbaty.
Ciasto chałwowe to doskonały deser dla fanów chałwy, u mnie dodana była waniliowa. Niezbyt słodkie, kremowe i do tego smaki, które doskonale ze sobą współgrają.
Chałwa rewelacyjnie łączy się z delikatnym kremem budyniowym. Całość przełożona kakaowymi herbatnikami, które posmarowałam powidłami śliwkowymi.
Wierzch to polewa z czekolady i kremówki oraz dekoracyjnie ozdobiłam ciasto pasami z krokantu.
Ciasto chałwowe bez pieczenia koniecznie musi poleżeć co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc, aby herbatniki miały czas zmięknąć i ładnie się przez to będą kroiły.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.
CIASTO CHAŁWOWE BEZ PIECZENIA
SKŁADNIKI NA KREM CHAŁWOWY:
- 600 ml mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
- 200 g masła
- 300 g chałwy waniliowej
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
- 80 g gorzkiej czekolady
DODATKOWO:
- 2 x 250 g herbatniki kakaowe
- 1 słoiczek powideł śliwkowych
- krokant do posypania na wierzch ciasta
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
500 ml mleka zagotowujemy ze szczyptą soli oraz cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy i cały czas mieszając dodajemy do gorącego mleka. Gotujemy, aż budyń będzie gęsty. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy folią i zostawiamy do wystudzenia.
Miękkie masło miksujemy na tzw. puch, następnie dodajemy po łyżce budyń. Chałwę kruszymy i dodajemy do kremu.
Formę o wym. 24×24 wykładamy folią lub papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki i smarujemy niewielką ilością powideł oraz 1/3 kremu. Ponownie herbatniki, powidła i krem, następnie ponownie powtarzamy kończąc na herbatnikach. Śmietankę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady, mieszamy do połączenia. Wylewamy na wierzch ciasta, oprószamy krokantem, owijamy folią i wkładamy na noc do lodówki.
Smak faktycznie fajny, ale jak dla mnie zdecydowanie za słodkie ;) Następnym razem dam mniej cukru i mniej chałwy :) :)
Smak faktycznie fajny, ale jak dla mnie zdecydowanie za słodkie???? Następnym razem dam mniej cukru i mniej chałwy????????
Witaj :) Chciałam się zapytać jak się mogą sprawdzić zwykle jasne herbatniki i np dżem malinowy? Będą pasować?
Lepsze będą kakaowe dla kontrastu, ale jeśli nie masz maślane też będą ok :) dżem malinowy też się sprawdzi :)
Ciasto zrobione i wyszło pyszne , polecam ;)
Super :)