Znajdź swój przepis

Ciasto chałwowe bez pieczenia

8 października, 2018

Przepyszne ciasto chałwowe bez pieczenia na herbatnikach z kremem na bazie chałwy i powidłami śliwkowymi. Szybki deser, który idealnie pasuje w jesienny czas do kubka herbaty.

Ciasto chałwowe to doskonały deser dla fanów chałwy, u mnie dodana była waniliowa. Niezbyt słodkie, kremowe i do tego smaki, które doskonale ze sobą współgrają.

Chałwa rewelacyjnie łączy się z delikatnym kremem budyniowym. Całość przełożona kakaowymi herbatnikami, które posmarowałam powidłami śliwkowymi.

Wierzch to polewa z czekolady i kremówki oraz dekoracyjnie ozdobiłam ciasto pasami z krokantu.

REKLAMA:

Ciasto chałwowe bez pieczenia koniecznie musi poleżeć co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc, aby herbatniki miały czas zmięknąć i ładnie się przez to będą kroiły.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.

ciasto chałwowe

CIASTO CHAŁWOWE BEZ PIECZENIA

SKŁADNIKI NA KREM CHAŁWOWY:

  • 600 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
  • 200 g masła
  • 300 g chałwy waniliowej
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 80 ml śmietanki kremówki 30%
  • 80 g gorzkiej czekolady

DODATKOWO:

REKLAMA:
  • 2 x 250 g herbatniki kakaowe
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych
  • krokant do posypania na wierzch ciasta

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

500 ml mleka zagotowujemy ze szczyptą soli oraz cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy i cały czas mieszając dodajemy do gorącego mleka. Gotujemy, aż budyń będzie gęsty. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy folią i zostawiamy do wystudzenia.
Miękkie masło miksujemy na tzw. puch, następnie dodajemy po łyżce budyń. Chałwę kruszymy i dodajemy do kremu.
Formę o wym. 24×24 wykładamy folią lub papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki i smarujemy niewielką ilością powideł oraz 1/3 kremu. Ponownie herbatniki, powidła i krem, następnie ponownie powtarzamy kończąc na herbatnikach. Śmietankę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady, mieszamy do połączenia. Wylewamy na wierzch ciasta, oprószamy krokantem, owijamy folią i wkładamy na noc do lodówki.

ciasto chałwowe ciasto chałwowe

ciasto chałwowe ciasto chałwowe ciasto chałwowe

Dołącz do dyskusji

  1. Smak faktycznie fajny, ale jak dla mnie zdecydowanie za słodkie ;) Następnym razem dam mniej cukru i mniej chałwy :) :)

  2. Smak faktycznie fajny, ale jak dla mnie zdecydowanie za słodkie???? Następnym razem dam mniej cukru i mniej chałwy????????

  3. Agnieszka G. says:

    Witaj :) Chciałam się zapytać jak się mogą sprawdzić zwykle jasne herbatniki i np dżem malinowy? Będą pasować?

    1. Ilovebake says:

      Lepsze będą kakaowe dla kontrastu, ale jeśli nie masz maślane też będą ok :) dżem malinowy też się sprawdzi :)

  4. Ciasto zrobione i wyszło pyszne , polecam ;)

    1. Super :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij