Znajdź swój przepis

Beza z kremem i frużeliną

9 kwietnia, 2024

Beza z kremem i frużeliną z leciutkim kremem śmietankowym. Słodziutka i chrupiąca beza Pavlova z lekko kwaśna frużelina i do tego krem.

Prosty do przygotowania deser do wykorzystania białek, które zostały ci w lodówce np. po pączkach lub ciasta kruchego.

Piankowa w środku i chrupiąca na zewnątrz beza.

Jagodowa frużelina, która jest bardzo prosta w przygotowaniu. Jeśli nie chcesz wykonywać frużeliny wystarczy, że użyjesz dobrej jakości dżemu jagodowego.

Całość przykrywa kremem i drugim blatem bezowym. Przepyszny deser i z kilku składników.

REKLAMA:

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO ZEBRA NA BIAŁKACH

MINI PAVLOVA

TORT BEZOWY Z KREMEM CZEKOLADOWYM

beza z kremem

BEZA Z KREMEM I FRUŻELINĄ

SKŁADNIKI:

REKLAMA:

BEZA

  • 5 białek (rozmiar L) o temp.pokojowej
  • 230 g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

FRUŻELINA JAGODOWA

  • 150 g jagód świeżych lub mrożonych
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 – 3 łyżki cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

KREM ŚMIETANKOWY

  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g serka mascarpone
  • 2 – 3 łyżki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE:

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rysujemy dwa okręgi o śr. około 21 cm (możemy użyć talerza).

Białka miksujemy razem z solą na sztywną piankę. Następnie po łyżce dodajemy cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Na koniec wlewamy sok z cytryny i dodajemy mąkę ziemniaczaną. Masę wykładamy po pół na każdy okrąg lekko wypełniając i zostawiając ok. 0,5 cm wolnej przestrzeni od brzegu. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 140ºC i od razu zmniejszamy do 110ºC bez termoobiegu i pieczemy przez ok. 1,5 – 2 godziny. Zostawiamy do wystudzenia w zamkniętym piekarniku.
Jagody razem z sokiem i cukrem przekładamy do rondelka i gotujemy przez kilka minut. Następnie mąkę mieszamy z łyżką wody i dodajemy do jagód cały czas mieszając. Zostawiamy do ostygnięcia i stężenia.
Śmietankę miksujemy razem z serkiem mascarpone na gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder i jeszcze chwilkę miksujemy. Frużelinę wykładamy na blat bezowy, następnie krem śmietankowy i przykrywamy drugim blatem bezowym. Podajemy od razu krojąc ostrym nożem. Wierzch można w sezonie letnim udekorować świeżymi owocami.

beza z kremem
beza z kremem

Dołącz do dyskusji

  1. Czy można 4 dni wcześniej upiec bezę i schować ja w szczelnym pojemniku czy to się nie uda??

    1. Trochę za długo, najlepiej upiec na dzień wcześniej :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij