Znajdź swój przepis

Nuggetsy

9 lutego, 2023

Nuggetsy to pieczone kawałki kurczaka panierowane cieście i w płatkach kukurydzianych. Chrupiący, soczysty kurczak idealny na obiad.

Nuggetsy możesz wykonać w wersji pieczonej w piekarniku lub smażonej na patelni lub z frytkownicy.

Chrupiącą panierkę wykonałam z rozdrobnionych płatków kukurydzianych, ale możesz również zamienić je na bułkę kartą lub panko.

Kawałki kurczaka świetnie sprawdzą się na obiad dla dzieci, kolację, grilla lub przekąskę.

WIĘCEJ MOICH PRZEPISÓW NA OBIAD ZNAJDZIESZ TUTAJ.

nuggetsy

NUGGETSY

SKŁADNIKI:

  • 2 filety z kurczaka (ok. 500 – 600 g)
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki mielonej papryki ostrej
  • 3 szklanki płatków kukurydzianych
  • 1/4 szklanki oliwy, oleju lub roztopionego masła

PRZYGOTOWANIE:

Filet myjemy, osuszamy i pozbywamy się błonek. Kurczaka kroimy wzdłuż na nieduże kawałki i lekko rozbijamy tłuczkiem. Mleko mieszamy z jakiem, mąką oraz przyprawami (solą, papryką słodką oraz ostrą). Wkładamy kurczaka i zostawiamy na 30 minut lub całą noc w lodówce pod przykryciem. Płatki przekładamy do woreczka foliowego i rozgniatamy wałkiem lub tłuczkiem. Kawałki kurczaka wyjmujemy z ciasta i obtaczamy dokładnie w płatkach. Układamy jeden obok drugiego na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem. Postępujemy tak do wykorzystania składników. Pieczemy w temp. 190ºC przez ok. 18 – 20 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia smarujemy wierzch nuggetsów oliwą lub roztopionym masłem i dalej pieczemy.

nuggetsy

Dołącz do dyskusji

  1. Istne niebo w gębie!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x