Popękane ciastka czekoladowe z wilgotnym i mięciutkim wnętrzem obtoczone w cukrze pudrze. Przepis na ciasteczka jest bardzo prosty w przygotowaniu.
Popękane ciastka czekoladowe mają ciekawy wzór. Podczas pieczenia rosną tworząc pękający kształt na wierzchu, dzięki obtoczeniu w cukrze pudrze.
Ciasto możesz wykonać na 1 – 2 dni wcześniej i przechowywać w lodówce. Zimne ciasto łatwo daje się formować w kuleczki. Jeśli chcesz mieć większe ciasteczka wystarczy nabierać więcej ciasta, aby stworzyć większe kuleczki.
Ciasteczka są wilgotne, mocno czekoladowe i słodkie. Uwielbiam je z kubkiem gorącej herbaty w okresie jesiennym.
Więcej przepisów na ciasteczka znajdziesz TUTAJ.
REKLAMA:
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 1 blaszka ciasteczek
- 1/2 szklanki kakao
- 130 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 55 g masła o temp. pokojowej
- 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
DODATKOWO
- cukier puder do obtoczenia
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Kakao przesiewamy do miseczki, następnie wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Dodajemy miękkie masło i chwilkę miksujemy. Następnie cały czas miksując na wolnych obrotach dodajemy po jednym jajku. Wprost do miski przesiewamy mąkę, proszek oraz dodajemy cynamon i sól. Ponownie miksujemy tylko do połączenia. Miskę owijamy folią i wkładamy na minimum 4 godziny do lodówki lub całą noc. Za pomocą łyżeczki nabieramy ciasto, formujemy kuleczki i obtaczamy w cukrze pudrze. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach od siebie. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 10 minut. Studzimy na blaszce kilka minut i przekładamy na talerzyk.