Ciastka, które są znane od dawna i na pewno większość z Was kojarzy je ze swojego dzieciństwa. Przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Ciasteczka z tego przepisu wychodzą chrupiące, lekko maślane, a przede wszystkim można je dosyć długo przechowywać w szczelnym pojemniku. Doskonałe do herbaty lub ze szklanką zimnego mleka. Zapach amoniaku podczas pieczenia może lekko zrazić, ale gwarantuje pyszny smak. Pozdrawiam.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: 3 blaszki ciastek
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 125 g masła
- 1/2 szklanki jogurtu
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka amoniaku, czubata
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
DODATKOWO:
- białko do posmarowania
- cukier kryształ do posypania
- cukier puder do oprószenia ( niekoniecznie )
Żółtka miksujemy razem z cukrami, jogurtem oraz amoniakiem i proszkiem do pieczenia. Mąkę przesiewamy i dodajemy niewielkie kawałki masła, szybko łączymy dłońmi, aż powstanie kruszonka. Następnie dodajemy mokre składniki i wyrabiamy ciasto do połączenia. Gotowe powinno być jednolite oraz lekko tłuste w dotyku. Ciasto dzielimy na trzy części i z każdej rozwałkowujemy placek o grubości ok. 3-5 mm. Wykrawamy za pomocą foremki lub szklanki dowolnej wielkości kształty ( u mnie o śr. 6 cm ). Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy lekko białkiem oraz obsypujemy cukrem kryształem. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 15-20 min. do zarumienienia. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub samodzielnie. Smacznego.
Zrobione, wyszły super 👌
Moja mama robiła ale trochę inne to były ciastka zamojszczyzny nie zdążyłam zapisać ale te są super piekę z podwójnej porcji poz
Co to jest ten amoniak i gdzie go można kupić lub czym zastąpić chyba że to chodzi o sode?
najczesciej znajdziesz w dziale z proszkami do pieczenia :)
Zrobiłam!!! Super sa, takich szukałam!;)