Ciasto pijana śliwka przekładane masą z nutelli oraz nasączonych suszonych śliwek w alkoholu. Dodatek bitej śmietany sprawia, że ciasto jest lekkie pomimo dosyć ciężkiej warstwy z nutellą. Ciasto pijana śliwka polecam dla osób, które uwielbiają ciasta warstwowe z kremem. Dla osób uwielbiających czekoladę lub bitą śmietanę. Jest aromatyczne, wilgotne i pomimo tylu przełożeń lekkie i nie dające uczucia sytości po jednym kawałku chyba, że jest to duży kawałek.
Ciasto warstwowe najlepiej wykonywać dzień wcześniej przed podaniem, warstwy się ze sobą przegryzą i stworzą doskonały duet.
Biszkopt piekłam ze swojego ulubionego przepisu i tutaj na pewno bym go nie zmieniała. Jest lekki jak puszek przez co trzeba uważać z jego przekrawaniem. Doskonale nasącza się ponczem i nie traci na lekkości.
Do bitej śmietany nigdy nie dodaję śmietan-fixów ponieważ po nich masa często na drugi-trzeci dzień potrafi się rozwarstwiać i wytraca się woda. Żelatyna jest lepszym rozwiązaniem i tutaj mowy nie ma o ty, że w kolejnych dniach stanie się coś z warstwą śmietanową.
Suszone śliwki do masy zostały przeze mnie zmiksowane, aby były w całej masie. Natomiast można ten etap pominąć i dodać całe, ewentualnie pokrojone na niewielkie kawałki.
Ciasto pijana śliwka wystylizowałam na okres Bożego Narodzenia, ale nie warto się tym sugerować bo według mnie doskonałe sprawdzi się nie tylko w Święta.
TUTAJ znajdziesz inne przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO „PIJANA ŚLIWKA” Z NUTELLĄ I SUSZONYMI ŚLIWKAMI – PRZEPIS
SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki tortowej
- 1/3 szklanki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA MASĘ CZEKOLADOWO-ŚLIWKOWĄ:
- 60 g suszonych śliwek
- 100 ml alkoholu np. wódki
- 250 g masła, temp. pokojowa
- 250 g nutelli
SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANOWĄ:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wrzącej wody
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA PONCZ:
- 1/3 szklanki wywaru z kawy
- 1/4 szklanki alkoholu np. śliwowicy lub wiśniówki
- 2 łyżeczki cukru pudru
DODATKOWO:
- 1 łyżka kakao do dekoracji
Śliwki zalewamy alkoholem, przykrywamy spodkiem i zostawiamy na całą noc.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
kakao
oraz
proszkiem
do
pieczenia.
Białka
oddzielamy
od
żółtek
i
miksujemy
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
pianę.
Następnie
stopniowo
miksujemy
z
cukrem,
aż
masa
stanie
się
gęsta
i
lśniącą
(ok.
2
min.).
Dodajemy
żółtka,
po
dodaniu
każdego
masę
miksujemy
na
niskich
obrotach.
Suche
składniki
łączymy
z
powstałą
masą
w
trzech
partiach
za
pomocą
dużej
łyżki
lub
trzepaczki.
Składniki
bardzo
delikatnie
łączymy,
aby
piana
jak
najmniej
opadła.
Formę
o
wymiarach
30×22
cm
(musi
być
dosyć
wysoka)
smarujemy
lekko
masłem
i
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Przelewamy
ciasto
i
pieczemy
w
temp.
170
C
przez
ok.
30-35
min.
Po
tym
czasie
sprawdzamy
patyczkiem.
Jeśli
jest
suchy
biszkopt
jest
gotowy.
Wyciągamy
z
piekarnika
i
z
wysokości
ok.
40
cm
upuszczamy
ciasto
(warto
coś
podłożyć,
aby
nie
uszkodzić
podłogi).
Zostawiamy
do
wystudzenia.
Namoczone
śliwki
miksujemy
w
blenderze.
Masło
o
temp.
pokojowej
chwilę
miksujemy,
następnie
dodajemy
stopniowo
nutellę
oraz
rozdrobnione
śliwki
razem
z
alkoholem.
Biszkopt
przekrawamy
na
dwie
części.
Nasączamy
połową
ponczu
i
wykładamy
masę.
Przykrywamy
drugim
blatem,
lekko
dociskamy
i
ponownie
ponczujemy.
Żelatynę
mieszamy
z
wrzącą
wodą
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Śmietankę
ubijamy
na
sztywno
ze
szczypta
soli.
Pod
koniec
dodajemy
przesiany
cukier
puder
oraz
niewielkim
strumieniem
rozpuszczoną
żelatynę.
Wykładamy
na
wierzch
biszkoptu.
Ciasto
wkładamy
na
kilka
godzin
lub
całą
noc
do
lodówki.
Dekorujemy
przesianym
kakao.
Komentarze
Wygląda super,tylko czym zastąpić nutelle której nie znoszę?
możesz zastąpić gorzką czekoladą i mleczną
Tak