Znajdź swój przepis

Sernik bez sera z malinami (styropian)

16 kwietnia, 2019
REKLAMA:

Sernik bez sera z malinami nazywany styropianem. Zamiast twarogu dodajemy kwaśną śmietanę, która sprawdza się idealnie jako zamiennik. Ciasto jest przepyszne, treściwie a z owocami ma wiosenny klimat.

Bazą jest kruche ciasto, które możesz przygotować nawet dzień wcześniej.

Masa śmietankowa na bazie kwaśniej śmietany 18% jest rewelacyjna i doskonale sprawdza się jako zamiennik twarogu. Do masy dodajemy również białka, aby konsystencja była bardziej puszysta i budynie do ustabilizowania masy.

Na wierzch dodałam maliny, ale mogą być również jagody ( ta wersja ciasta jest na blogu TUTAJ ) lub brzoskwinie. Owoce nie mogą puszczać zbyt dużo soku.

Sernik bez sera to na pewno nie gorszy deser od typowego sernika. Smakuje genialnie z malinami i na pewno będzie doskonałym pomysłem na świąteczny stół lub uroczystości rodzinne.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.

Sernik bez sera

SERNIK BEZ SERA Z MALINAMI

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g masła lub margaryny, zimnej
  • 6 żółtek, dużych
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANKOWĄ:

  • 3 x 400 g kwaśnej śmietany 18%
  • 2 x 40 g budyń śmietankowy, proszek
  • 6 białek, temp. pokojowa
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • ok. 400 g malin, świeżych lub mrożonych
  • cukier puder do oprószenia wierzchu

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki na ciasto kruche powinny być zimne. Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem i proszkiem. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Na koniec dodajemy żółtka i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Formujemy wałeczek, owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na 1-2 godz. Po tym czasie większą część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wykładamy na dno formy i lekko dociskamy dłonią. Pieczemy w temp. 180 C przez około 15-20 min do lekkiego zarumienienia. Wyciągamy i zostawiamy do lekkiego wystudzenia.
Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec dodajemy stopniowo po łyżce cukier oraz cukier waniliowy, aż masa będzie mocno gęsta i lśniąca.
Śmietanę miksujemy razem z przesianym proszkiem budyniowym. Następnie dodajemy w kilku porcjach ubite białka i delikatnie łączymy za pomocą łyżki. Wykładamy na podpieczony spód. Na wierzch ciasta układamy maliny (mrożonych nie rozmrażamy) i ścieramy pozostałe ciasto. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-50 min do zarumienienia. Po upieczeniu zostawiamy na 30 min w ciepłym piekarniku i dopiero uchylamy drzwiczki i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Owijamy folią wierzch i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Sernik bez sera Sernik bez sera Sernik bez sera

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. A mogą być truskawki zamiast malin? Próbowała Pani tak kiedyś?

    1. aneta Autor says:

      Nie, ale tez pewnie bedzie pyszne

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

REKLAMA:
Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij