Sernik bez sera z malinami nazywany styropianem. Zamiast twarogu dodajemy kwaśną śmietanę, która sprawdza się idealnie jako zamiennik. Ciasto jest przepyszne, treściwie a z owocami ma wiosenny klimat.
Bazą jest kruche ciasto, które możesz przygotować nawet dzień wcześniej.
Masa śmietankowa na bazie kwaśniej śmietany 18% jest rewelacyjna i doskonale sprawdza się jako zamiennik twarogu. Do masy dodajemy również białka, aby konsystencja była bardziej puszysta i budynie do ustabilizowania masy.
Na wierzch dodałam maliny, ale mogą być również jagody ( ta wersja ciasta jest na blogu TUTAJ ) lub brzoskwinie. Owoce nie mogą puszczać zbyt dużo soku.
Sernik bez sera to na pewno nie gorszy deser od typowego sernika. Smakuje genialnie z malinami i na pewno będzie doskonałym pomysłem na świąteczny stół lub uroczystości rodzinne.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.
SERNIK BEZ SERA Z MALINAMI
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g masła lub margaryny, zimnej
- 6 żółtek, dużych
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANKOWĄ:
- 3 x 400 g kwaśnej śmietany 18%
- 2 x 40 g budyń śmietankowy, proszek
- 6 białek, temp. pokojowa
- 1 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
DODATKOWO:
- ok. 400 g malin, świeżych lub mrożonych
- cukier puder do oprószenia wierzchu
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki na ciasto kruche powinny być zimne. Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem i proszkiem. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Na koniec dodajemy żółtka i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Formujemy wałeczek, owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na 1-2 godz. Po tym czasie większą część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wykładamy na dno formy i lekko dociskamy dłonią. Pieczemy w temp. 180 C przez około 15-20 min do lekkiego zarumienienia. Wyciągamy i zostawiamy do lekkiego wystudzenia.
Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec dodajemy stopniowo po łyżce cukier oraz cukier waniliowy, aż masa będzie mocno gęsta i lśniąca.
Śmietanę miksujemy razem z przesianym proszkiem budyniowym. Następnie dodajemy w kilku porcjach ubite białka i delikatnie łączymy za pomocą łyżki. Wykładamy na podpieczony spód. Na wierzch ciasta układamy maliny (mrożonych nie rozmrażamy) i ścieramy pozostałe ciasto. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-50 min do zarumienienia. Po upieczeniu zostawiamy na 30 min w ciepłym piekarniku i dopiero uchylamy drzwiczki i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Owijamy folią wierzch i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

A mogą być truskawki zamiast malin? Próbowała Pani tak kiedyś?
Nie, ale tez pewnie bedzie pyszne