Wielkanocne babeczki czekoladowe polane lukrem królewskim. Wersja mini babki, która jest intensywnie kakaowa, wilgotna i maślana. Doskonałe do koszyczka wielkanocnego.
Babeczki czekoladowe są bardzo proste w przygotowaniu i szybkie w pieczeniu.
Możesz je udekorować tak jak u mnie lukrem królewskim na bazie białek. Dzięki czemu lukier jest naprawdę biały i pięknie kontrastuje z ciemnymi babeczkami. Natomiast możesz je również polać zwykłym lukrem na bazie cukru pudru i cytryny lub po prostu zostawić przystrojone listkiem mięty.
Wielkanocne babeczki czekoladowe dzięki swoim malutkim gabarytom zmieszczą się do koszyczka na święconkę i będą słodkim akcentem na śniadaniu.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na Wielkanoc.
WIELKANOCNE BABECZKI CZEKOLADOWE
ILOŚĆ: ok. 6 sztuk
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 110 g mąki tortowej
- 15 g maki ziemniaczanej
- 15 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g masła, temp. pokojowa
- 100 g cukru
- 3 jajka
- 1 łyżka mleka
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA LUKIER KRÓLEWSKI:
- 1 białko, małe
- 100 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Mąki przesiewamy razem z proszkiem i kakao. Białka oddzielamy od żółtek. Miękkie masło miksujemy razem z cukrem na tzw. puch. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Dodajemy w kilku niedużych porcjach suche składniki oraz łyżkę mleka. Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Dodajemy do ciasta i delikatnie łączymy. Formę na babeczki napełniamy do 2/3 objętości. Pieczemy w temp. 180 C przez około 20-25 min. do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia i delikatnie wyjmujemy z foremek.
Białko razem z przesianym cukrem pudrem i sokiem miksujemy przez około 8-10 min, aż lukier będzie gęsty. Polewamy wierzch babeczek i zostawiamy na 15 min do stężenia.
