Bułeczki serowo-ziołowe to najsmaczniejsze bułki domowe na słono, które robiłam. Mocno ziołowe z zapieczonym na górze serem gouda. Ciasto na bułeczki jest lekkie w konsystencji, a nadzienie dosyć słone. Bułeczki serowo-ziołowe z tego przepisu są rewelacyjne i doskonale smakują jako dodatek do zup lub innych dań.
Ja podawałam je do zupy krem z dyni i pasowały idealnie.
Nadzienia jest sporo przez co bułeczki są w środku wilgotne, a nie suche. Na drugi dzień można je również podawać i wcale tak dużo nie tracą na smaku.
Jeśli masz swój ulubiony serek kremowy możesz zastąpić go tym, który ja używałam. Dokładnie jest tak samo z ziołami. Ja dodałam pietruszkę i bazylię, ale nie musisz sztywno trzymać się mojej wersji.
Bułeczki serowo-ziołowe są doskonałe dla dzieci, na przystawkę lub podawane do obiadu. Coś oryginalnego i bardzo smacznego w odróżnieniu od zwykłych bułek. Na dole znajdziesz zdjęcia z wykonania krok po kroku.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na bułki.
BUŁECZKI SEROWO-ZIOŁOWE
SKŁADNIKI NA BUŁECZKI:
ILOŚĆ: 12 bułeczek
- 400 g mąki pszennej
- 15 g drożdży świeżych lub 7 g suchych
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 220 ml mleka, ciepłego
- 1 jajko
- 20 g masła, roztopionego
- 1/3 szklanki oleju
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
- 200 g serka z ziołami np. Piątnica
- 50 g masła lub margaryny, miękkiej
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki bazylii, świeża lub suszona
DODATKOWO:
- ok. 100 g sera żółtego typu gouda
BUŁECZKI ZE ŚWIEŻYMI DROŻDŻAMI:
Drożdże wymieszać z 3 łyżkami ciepłego mleka, cukrem i łyżeczką maki. Mieszamy i odstawiamy na 10-15 min do wyrośnięcia. Make przesiewamy do miski. Dodajemy wyrośnięty zaczyn, sól, ciepłe mleko, jajko oraz roztopione masło.
BUŁECZKI Z SUCHYMI DROŻDŻAMI:
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier, sól, drożdże, ciepłe mleko, jajko oraz roztopione masło.
———
Zaczynamy
wyrabiać
ciasto,
następnie
zwilżamy
dłonie
olejem
i
ponownie
wyrabiamy,
aż
do
wykorzystania
całego
tłuszczu.
Wyrabiamy
około
5
min.
Po
tym
czasie
ciasto
wkładamy
do
miski,
owijamy
folią
i
zostawiamy
na
1-1,5
godz
do
napuszenia.
Czosnek
przeciskamy
przez
wyciskarkę
lub
drobno
siekamy.
Wszystkie
składniki
na
nadzienie
mieszamy
ze
sobą
i
odstawiamy.
Stolnicę
oprószamy
mąką
i
wałkujemy
ciasto
na
wym.30×40
cm.
Smarujemy
nadzieniem
zostawiając
1
cm
wolnej
przestrzeni
od
brzegów.
Zwijamy
jak
roladę
zaczynając
od
szerszej
strony.
Końce
ciasta
lekko
odcinamy.
Ciasto
za
pomocą
nitki
lub
ostrego
noża
dzielimy
na
12
części.
Przekładamy
na
blachę
wyłożoną
papierem
do
pieczenia.
Układamy
w
niewielkich
odstępach
od
siebie.
Owijamy
folią
i
zostawiamy
na
30
min
do
napuszenia.
Przed
pieczeniem
posypujemy
pokrojonym
drobno
żółtym
serem.
Wkładamy
do
piekarnika
rozgrzanego
do
190
C
i
pieczemy
przez
ok.
30
min
do
lekkiego
zarumienienia
wierzchu.
Komentarze
Ulubione bułeczki! Niebo w gębie a takie proste ???? Zastanawiam się czy można ciasto wyrobic dzień wcześniej, żeby mieć świeżutkie na śniadanie? Powinnam je trzymać wtedy w lodówce?
Właśnie skończyłam je piec przepyszne
bardzo sie ciesze