Bułeczki serowo-ziołowe to najsmaczniejsze bułki domowe na słono, które robiłam. Mocno ziołowe z zapieczonym na górze serem gouda. Ciasto na bułeczki jest lekkie w konsystencji, a nadzienie dosyć słone. Bułeczki serowo-ziołowe z tego przepisu są rewelacyjne i doskonale smakują jako dodatek do zup lub innych dań.
Ja podawałam je do zupy krem z dyni i pasowały idealnie.
Nadzienia jest sporo przez co bułeczki są w środku wilgotne, a nie suche. Na drugi dzień można je również podawać i wcale tak dużo nie tracą na smaku.
Jeśli masz swój ulubiony serek kremowy możesz zastąpić go tym, który ja używałam. Dokładnie jest tak samo z ziołami. Ja dodałam pietruszkę i bazylię, ale nie musisz sztywno trzymać się mojej wersji.
Bułeczki serowo-ziołowe są doskonałe dla dzieci, na przystawkę lub podawane do obiadu. Coś oryginalnego i bardzo smacznego w odróżnieniu od zwykłych bułek. Na dole znajdziesz zdjęcia z wykonania krok po kroku.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na bułki.
BUŁECZKI SEROWO-ZIOŁOWE
SKŁADNIKI NA BUŁECZKI:
ILOŚĆ: 12 bułeczek
- 400 g mąki pszennej
- 15 g drożdży świeżych lub 7 g suchych
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 220 ml mleka, ciepłego
- 1 jajko
- 20 g masła, roztopionego
- 1/3 szklanki oleju
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
- 200 g serka z ziołami np. Piątnica
- 50 g masła lub margaryny, miękkiej
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki bazylii, świeża lub suszona
DODATKOWO:
- ok. 100 g sera żółtego typu gouda
BUŁECZKI ZE ŚWIEŻYMI DROŻDŻAMI:
Drożdże wymieszać z 3 łyżkami ciepłego mleka, cukrem i łyżeczką maki. Mieszamy i odstawiamy na 10-15 min do wyrośnięcia. Make przesiewamy do miski. Dodajemy wyrośnięty zaczyn, sól, ciepłe mleko, jajko oraz roztopione masło.
BUŁECZKI Z SUCHYMI DROŻDŻAMI:
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier, sól, drożdże, ciepłe mleko, jajko oraz roztopione masło.
———
Zaczynamy wyrabiać ciasto, następnie zwilżamy dłonie olejem i ponownie wyrabiamy, aż do wykorzystania całego tłuszczu. Wyrabiamy około 5 min. Po tym czasie ciasto wkładamy do miski, owijamy folią i zostawiamy na 1-1,5 godz do napuszenia.
Czosnek przeciskamy przez wyciskarkę lub drobno siekamy. Wszystkie składniki na nadzienie mieszamy ze sobą i odstawiamy.
Stolnicę oprószamy mąką i wałkujemy ciasto na wym.30×40 cm. Smarujemy nadzieniem zostawiając 1 cm wolnej przestrzeni od brzegów. Zwijamy jak roladę zaczynając od szerszej strony. Końce ciasta lekko odcinamy. Ciasto za pomocą nitki lub ostrego noża dzielimy na 12 części. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Układamy w niewielkich odstępach od siebie. Owijamy folią i zostawiamy na 30 min do napuszenia. Przed pieczeniem posypujemy pokrojonym drobno żółtym serem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 C i pieczemy przez ok. 30 min do lekkiego zarumienienia wierzchu.
Ulubione bułeczki! Niebo w gębie a takie proste ???? Zastanawiam się czy można ciasto wyrobic dzień wcześniej, żeby mieć świeżutkie na śniadanie? Powinnam je trzymać wtedy w lodówce?
Właśnie skończyłam je piec przepyszne :-)
bardzo sie ciesze :)