Chlebek pita staramy się, aby ciasto było dobrze wyrobione wtedy wtłaczamy więcej powietrza i chlebki będą miały ładniejszy kształt. Podczas pieczenia w wysokiej temperaturze powstaje w środku specyficzna kieszonka. Jeśli masz w domu kamień do pizzy to możesz go użyć do pieczenia.
Chlebek zaraz po upieczeniu najlepiej zostawić do wystudzenia i dopiero wtedy przekrawać. Ponieważ gorący jest jeszcze bardzo delikatny i na pewno nie wolno ich kłaść jeden na drugi bo na pewno będą zaraz płaskie.
Chlebki nie tylko możesz jeść nadziewane. Fajnie będą smakowały z masłem, dżemem lub pastami. Właściwie smakiem przypomina bułeczkę tyle tylko, że ma inny kształt. Świetne także na kanapki do szkoły lub pracy, do środka wkładamy wędlinę i warzywa. Kieszonka w środku fajnie trzyma nadzienie i nic nie wypadnie podczas jedzenia.
Pod opisem przepisu znajdziesz zdjęcia z wykonania chlebków pita. Zgodzisz się ze mną, że jest to bardzo proste do przygotowania we własnym domu?
TUTAJ znajdziesz przepis na równie szybką tortillę szpinakową krok po kroku.
CHLEBEK
PITA
–
PRZEPIS
ILOŚĆ:
6
dużych
- 3 1/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżka drożdży suchych lub 12 g świeżych
- 1 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli, płaska
Drożdże rozpuszczamy w 1/4 ciepłej wody i zostawiamy na 5 min. Po tym czasie powinny być na powierzchni bąbelki. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól, rozczyn z drożdży oraz pozostałą ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie, jednolite i elastyczne. Dzielimy na 6 części. Każdą część formujemy w kuleczkę i rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 5 mm. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do napuszenia na około 40 min. Po tym czasie wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 220 C i pieczemy około 10 min do lekkiego zarumienienia. Po wyjęciu zostawiamy do wystudzenia i dopiero wtedy przekrawamy. Podajemy wypełnione farszem.
Komentarze
Dzięki temu przepisowi jadłam najpyszniejszy kebab ever! Super chlebki, pięknie wyrosły i smakowały wyśmienicie ????
Siostra zrobiła i jest w rozpaczy bo wyszly suche i twarde!!!- pomocy… co moglo pojsc nie tak????
Szkoda, że proporcje w szklankach, a w przeliczniku brak mąki
Ile to gram?
Nie ma wielkiej różnicy w proporcjach podanych w gramach czy objętościowo. Szklanka na płasko około 150 gramów mąki, szklanki z czubkiem około 170 gramów gramów mąki. Więc, jakby nie patrzeć, maki jest około 1/2 kg. Woda waży tyle gramów, ile mililitrów ma objętości. Powinniśmy się zdecydować: albo ważymy składniki, albo mierzymy. Twoja siostra, bez urazy, zaliczyła jakąś wpadkę z temperaturą, albo trafiła na nieżywe lub ledwie żywe drożdże. Przy okazji, ten świetny przepis jest odpowiedni również na ciasto na pizzę. Tyle, że trzeba dodać ok 40 g. oliwy lub oleju. (duży kieliszek).
Zrobiłam. Świetniy pomysl na domowy zdrowy fast food.
A co jesli syn nie je pszenicy(gryczanej maki tez nie)?Da sie to zrobić z jaglanej,ryżowej,kukurydzianej?
Polecam popróbować z mieszaniem różnych mąk. ryżowa jest bardziej na kruche ciasto, a jaglana raczej na miękkie. myślę że razem w odpowiednich proporcjach powinny zasymulować pszenną. jeszcze owsianą polecam ogólnie