Stromboli to nic innego jak zrolowana pizza. Dodajemy w środek ulubione składniki i zwijamy jak roladę. W Stanach Zjednoczonych podawane są jak bagietki lub coś na kształt naszych zapiekanek. Dostajesz długi wypiek z dużą ilością nadzienia, przekrojone lekko w poprzek, zawinięte w papier.
Stromboli może być z przeróżnym nadzieniem. Mięsnym, warzywnym, ze szpinakiem, oliwkami. Dodaje się dokładnie takie same składniki jak na pizzę.
Ciasto wykonywane jest z tego najprostszego na pizzę. Możemy je dodatkowo posmarować jajkiem roztrzepanym z wodą. Uzyska lekko złotą i chrupiącą skórkę. Koniecznie trzeba ciasto naciąć w kilku miejscach, aby nadmiar wody z nadzienia mógł się wydostać. Mamy wtedy pewność, że nie będzie w środku zakalca.
Chociaż stromboli kojarzy się z kuchnią włoską to danie akurat wymyślił Amerykanin. Przypomina trochę smakiem calzone, czyli nasz włoski pierog. Wykonanie jest jednak bardziej zbliżone do bagietki, ja bym porównała do naszych zapiekanek. Do przekrojenia koniecznie używamy ostrego noża.
Doskonałe na przekąskę, obiad lub imprezę. Podajemy samodzielnie lub z sosem.
STROMBOLI (PIZZA ROLOWANA) – PRZEPIS
CIASTO NA PIZZĘ:
- 250 g mąki
- 12 g drożdży świeżych lub 6 g suchych
- 175 ml ciepłej wody
- 1 łyżka oleju
- 1/4 łyżeczki cukru
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
- 1/4 szklanki ketchupu
- około 150 g szynki
- około 150 g sera żółtego
- około 100 g salami lub inny rodzaj
- mozzarella ( niekoniecznie)
CIASTO NA PIZZĘ ZE ŚWIEŻYMI DROŻDŻAMI:
Świeże drożdże rozetrzeć z cukrem, rozpuścić w ciepłej wodzie. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 20-30 min. do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy rozczyn, olej, sól i wyrabiamy jednolite ciasto.
CIASTO NA PIZZĘ Z SUCHYMI DROŻDŻAMI:
Mąkę przesiewamy, następnie dodajemy wszystkie składniki i zagniatamy jednolite ciasto.
—————-
Ciasto przykrywamy odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-2 godz. do napuszenia. Po tym czasie formujemy okrągły placek o grubości ok. 1 cm. Smarujemy ketchupem, wykładamy na środek szynkę, salami oraz ser. Zwijamy jak roladę. Końce podwijamy pod spód. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 120 C, po włożeniu podkręcamy temp. do 220 C i pieczemy ok. 20-25 min, aż uzyska lekko zarumienioną skórkę. Przed pieczeniem można posmarować żółtkiem z odrobiną wody, a uzyska chrupiącą skórkę (ja pominęłam). Kroimy ostrym nożem.