Ciasto wiśniowa fantazja to połączenie biszkoptu makowego, kremu budyniowego, galaretki i zatopionych w niej owoców oraz polewy czekoladowej. Pyszny warstwowiec do wykonania w sezonie na wiśnie lub poza nim w zimie.
Ciasto wiśniowa fantazja doskonale sprawdzi się na deser podczas rodzinnych spotkań lub innych uroczystościach.
Wiśnie możesz dodać świeże, mrożone (wcześniej rozmrożone) lub takie z odsączone kompotu. U mnie wersja z odrobiną malin dla podkręcenia bardziej smaku.
Ciasto najlepiej wykonać dzień wcześniej i zostawić je w lodówce, aby warstwy ładnie zastygły i ciasto ładnie się kroiło.
Rewelacyjne ciasto, które łączy kilka smaków i warstw. Biszkopt makowy doskonale łączy się z kremem budyniowym, natomiast galaretka i zatopione w niej owoce doskonale ożywiają smak i współgrają z polewą czekoladową. Polecam.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.
CIASTO WIŚNIOWA FANTAZJA
SKŁADNIKI NA MAKOWY BISZKOPT:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
- 1/3 szklanki maku
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:
- 500 ml mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
- 200 g masła, temp. pokojowa
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 80 g gorzkiej czekolady
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
DODATKOWO:
- ok. 500 g wiśni ( u mnie jeszcze maliny)
- 2 x galaretka wiśniowa
- 600 ml gorącej wody
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i mieszamy z makiem. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka. Za pomocą dużej łyżki drewnianej lub szpatułki dodajemy w kilku niedużych porcjach suche składniki. Na koniec mieszamy z olejem. Formę o wym. 24×24 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia. Następnie przekrawamy na dwie części.
Galaretki rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody, zostawiamy do wystudzenia i wkładamy do lodówki, aż zacznie być tężejąca.
350 ml mleka zagotowujemy razem z cukrem, solą oraz wanilią. W pozostałym rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy. Gorące mleko zdejmujemy z ognia wlewamy cały czas mieszając rozpuszczony budyń i ponownie przekładamy na niewielki ogień. Gotujemy, aż budyń będzie mocno gęsty. Wierzch owijamy folią i zostawiamy, aż będzie w temp. pokojowej.
Miękkie masło miksujemy przez chwilę, następnie dodajemy po łyżce ostudzony budyń. Blat biszkoptowy układamy w formie, wykładamy krem budyniowy. Rozkładamy równomiernie owoce (u mnie pół na pół wiśnie z malinami)i zalewamy tężejącą galaretką. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Owijamy folią i wkładamy na noc do lodówki lub na kilka godzin. Przed podaniem przygotowujemy polewę. Kremówkę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Wylewamy na wierzch biszkoptu i zostawiamy na 15 min. do lekkiego stężenia.


Dzień dobry
Czy można zastąpić masło serkiem mascarpone?
Tak, natomiast robimy razem ze śmietanką kremówką :)
Czy rozmrożone owoce można dodać bezpośrednio do galaretki?
Tak lub dodać mrożone i szybko wyłożyć na ciasto :)