Znajdź swój przepis

Babka kokosowa na maślance – przepis

28 marca, 2014

Cudowna w konsystencji babka z wyczuwalnym smakiem wiórków kokosowych. Wilgotna, słodka, rozpływająca się w ustach i bardzo delikatna w smaku. Do ciasta możemy użyć niewielkiej ilości Malibu, smak będzie ciekawszy i niepowtarzalny. Jedna z babek, które z czystym sumieniem mogę polecić na Święta Wielkanocne. Inspiracja: Martha Steward. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA BABKĘ:

  • 170 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka maślanki, temp. pokojowa
  • 1 szklanka wiórków kokosowych

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki maślanki
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych, podpieczonych

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz mieszamy z solą. Miękkie masło miksujemy przez chwilę, następnie dodajemy cukier i ponownie miksujemy przez ok. 8 minut, co jakiś czas zsuwając łopatką ciasto z brzegów miski. Do masy dodajemy wanilię oraz stopniowo jajka, następnie suche składniki naprzemiennie z maślanką. Pod koniec do ciasta dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy mąką ( nadmiar strzepujemy z formy ), przekładamy surowe ciasto i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 C i pieczemy przez ok. 50-60 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy ciasto na 15 min. Wyjmujemy po około godzinie i delikatnie wysuwamy z formy. Ostudzoną babkę oblewamy delikatnie polewą ( cukier puder wymieszany z maślanką ) i obsypujemy podprażonymi na suchej patelni wiórkami koksowymi. Podajemy po zastygnięciu ( ok. 20 min ). Smacznego.

REKLAMA:

Dołącz do dyskusji

  1. Dzień dobry. Na formę o jakiej średnicy są podane składniki? Łączę pozdrowienia, Justyna

    1. Ilovebake says:

      U mnie góra formy miała okolo 22-23 cm :) raczej standardowa

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij