Ciasteczka korzenne, które są mięciutkie, słodkie i proste w wykonaniu. Idealne dla osób, które w kuchni nie czują się pewnie. Przygotowanie ciasta na ciasteczka jest banalnie proste i można je wykonywać razem z dziećmi. W kilka chwil możemy wyczarować domowe ciasteczka idealne w Święta Bożego Narodzenia.
Po upieczeniu ciasteczka korzenne koniecznie należy przechowywać w szczelnym pojemniku. Trzymane na zewnątrz dosyć szybko wysychają i są twarde. Jeśli zdarzy się, że przed zjedzeniem wszystkim będą twarde nie wyrzucaj ich. Ciasteczka mogą służyć np. do spodu pod sernik.
Ciasteczka korzenne z tego przepisu to alternatywa dla tradycyjnych pierniczków. Są od razu miękkie, delikatne, mocno korzenne i słodkie.
Do ich przyrządzenia możesz użyć drobnego cukru do wypieków wtedy nie będą tak pękać podczas pieczenia. Natomiast dla mnie ich popękany kształt ma swój urok i dodatkowo pięknie wygląda na nich brązowy cukier.
Doskonale w zimowe wieczory do gorącej herbaty.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na Boże Narodzenie.
CIASTECZKA KORZENNE
SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: ok. 3 blaszki ciastek
- 170 g masła, temp. pokojowa
- 3/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka miodu, płynnego
- 2 1/2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki kakao
- szczypta soli
DODATKOWO:
- brązowy cukier do obtoczenia
Miękkie masło razem z cukrem miksujemy przez około 3-4 min. Następnie dodajemy jajko oraz miód i miksujemy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę razem z sodą, cynamonem, imbirem, przyprawą do piernika, kakao oraz solą. Miksujemy do połączenia składników. Ciasto wkładamy do lodówki na godzinę, aby się lepiej dało formować. Po tym czasie formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w brązowym cukrze. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 170 C przez około 10-15 min.
Wyszły idealne , dzięki za przepis :)