Przepyszny murzynek z wiśniami i malinami o niesamowicie wilgotnej i lekkiej konsystencji z dużą ilością kakao. Doskonały do przygotowania z owocami letnimi.
Murzynek jest bardzo lekki, puszysty a sam przepis prosty w przygotowaniu.
Ciasto możesz wykonać poza sezonem z owocami mrożonymi, których wcześniej nie musisz rozmrażać. Wiśnie i maliny możesz zastąpić np. borówkami, jagodami lub użyć samych wiśnie.
Uwielbiam ten przepis na murzynek z wiśniami i malinami. Jest szybki, prosty i do tego niesamowicie smaczny. Wierzch możesz oblać polewą czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.
MURZYNEK Z WIŚNIAMI I MALINAMI
SKŁADNIKI:
- 130 g masła
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki kakao
- 3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki czubate konfitury lub dżemu wiśniowego
- szczypta soli
DODATKOWO:
- ok. 2 szklanki wydrylowanych wiśnie świeżych lub mrożonych
- ok. 1 szklanka malin
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm lun nieco mniejszą wykładamy papierem do pieczenia.
Masło przekładamy do rondelka razem z cukrem, cukrem waniliowym, mlekiem i kakao. Podgrzewamy do roztopienia i zagotowania składników, następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę przesiewamy razem z sodą, proszkiem i cynamonem. Do wystudzonej masy czekoladowej dodajemy żółtka i mieszamy trzepaczką. Następnie suche składniki oraz konfiturę i ponownie mieszamy do połączenia. Białka ze szczyptą soli miksujemy na sztywną pianę. Dodajemy do masy czekoladowej i bardzo delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułka. Ciasto wykładamy do formy i układamy na wierzchu owoce. Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 40 – 50 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu możemy wierzch oprószyć cukrem pudrem lub posmarować polewą czekoladową.