Ciasteczka podwójnie czekoladowe z tego przepisu są mocno czekoladowe, chrupiące i lekko maślane. Najlepiej smakują ze szklanką mleka lub kawą. W szczelnej puszcze mogą leżeć nawet tydzień lub dwa. Osoby, które uwielbiają czekoladę będą zachwycone tymi ciasteczkami. Inspiracja: taste.
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 30 ciasteczek
- 125 g masła, miękkiego
- 2 łyżeczki esencji z wanilii
- 1 szklanka brązowego cukru ( ew. zwykły )
- 1 jajko
- 185 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 200 g kropelek czekoladowych ( tzw. chipsów )
Mikserem łączymy masło z wanilią oraz cukrem, następnie dodajemy jajko. Mąkę przesiewamy razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia i dodajemy do masła. Na koniec dodajemy kropelki czekoladowe i miksujemy, aż do połączenia składników. Z ciasta formujemy kuleczki o wielkości małego orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dosyć dużych odstępach ( ciasteczka w trakcie pieczenia zrobią się płaskie ) i lekko spłaszczamy dłonią. Pieczemy przez ok. 15 min. w temp. 180 C. Podajemy całkowicie ostudzone. Smacznego.